Nagrade 21. Festivala slovenskega filma

Festival slovenskega filma, 15. september 2018 ― V soboto, 15. septembra, so bile v amfiteatru Avditorija v Portorožu podeljene nagrade 21. Festivala slovenskega filma.   SEZNAM VSEH NAGRAD NAJDETE NA TEJ POVEZAVI, utemeljitve nagrad pa TUKAJ.   Prav vsem prejemnikom nagrad iz srca čestitamo! Izbrane nagrajene filme boste lahko še enkrat videli jutri, 16.9. v Kinu Komuna v Ljubljani.

Zadnji dan festivala – kdo bo prejel vesno?

Festival slovenskega filma, 15. september 2018 ― Pred nami je še zadnji dan 21. Festivala slovenskega filma, ki se bo zaključil s podelitvijo najvišjih slovenskih filmskih nagrad, vesen. Tekom festivala se je odvrtelo kar 111 filmov izbrane slovenske filmske produkcije, prepustili pa smo se lahko tudi pestremu spremljevalnemu programu z glasbenimi nastopi v razstavišču Monfort. Danes si boste lahko ogledali še 15 […]

Znani rezultati občinstva četrtega festivalskega dne

Festival slovenskega filma, 15. september 2018 ― Komisija 21. FSF za pregled glasovnic, oddanih po projekcijah celovečernih filmov tekmovalnega programa, v sestavi, Lidija Zajec, predsednica (SFC), Nerina T. Kocjančič, članica (SFC) in Robert Mahnič, član (Avditorij Portorož) je sporočila naslednje rezultate:   Skupaj 4,62 iOtok 4,39 Zgodovina ljubezni 3,80     Rezultate bomo objavili vsak dan sproti, do 12.ure, celotno lestvico pa […]

15. septembra 1908 se je v Veliki Polani rodil Miško Kranjec, slovenski pisatelj in urednik

Kamra.si, 15. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...15. septembra 1908 se je v Veliki Polani rodil  Miško Kranjec, slovenski pisatelj in urednik. Umrl je 8. junija 1983 je v Ljubljani.  Po osnovni šoli v domači vasi je končal gimnazijo v Ljubljani. Kot dijak je sodeloval pri različnih leposlovnih listih. V prekmurskem jeziku je objavljal v Kleklovih Novinah in Kalendarju Srca Jezušovoga, knjižna slovenščina pa je kasneje v njegovem pisanju začela prevladovati. Po maturi se je na ljubljanski univerzi vpisal na slavistiko, vendar študija ni dokončal, saj se je vse bolj posvečal pisanju. Že pred 2. svetovno vojno se je navzel takrat prevladujočih političnih idej in se od katoliškega tiska začel odmikati. Socialna vprašanja okolja, ki ga je poznal, je postopoma ubesedoval in prenašal na papir, navezoval pa je tudi stike s takrat vodilnimi izobraženci in komunisti, ki so zagovarjali podobne ideje kot on sam.

15. septembra 1963 je v Ljubljani umrl Rudolf Badjura, prvi slovenski učitelj smučanja, organizator planinstva in potopisec.

Kamra.si, 15. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...15. septembra 1963 je v Ljubljani umrl Rudolf Badjura, prvi slovenski učitelj smučanja, organizator planinstva in potopisec. Rodil se je 17. aprila 1881 v Litiji.  Mladost je preživel v Litiji, del tudi v materinem rojstnem kraju Tupaličah v bližini Preddvora. Ljudsko šolo je obiskoval v Litiji in Šmartnem pri Litiji. Maturiral je 1903 v Ljubljani. 1903–05 je v Ljubljani služil vojaški rok, od tega 1904‒05 na častniški šoli. 1905 je v Pragi, kjer se je pridružil tamkajšnjim planincem, na nemški trgovski akademiji zaključil enoletni abiturientski tečaj, ki ga je usposobil za komercialno službo v bankah in trgovskih podjetjih. Po vrnitvi v Ljubljano 1906 je dobil službo pri Kmetski posojilnici. 1907 se je kot računovodja zaposlil pri znancu, trgovcu z lesom Ernestu Hiengu, 1910‒19 pa je služboval kot uradnik pri Kranjskem deželnem odboru.

Festival fotografije Maribor o raznolikosti motivov in vsebine

Misli, 15. september 2018 ― Festival fotografije Maribor, ki ga prireja Fotoklub Maribor, ponovno predstavlja domačo in tujo avtorsko fotografijo visoke kakovosti. Tokratna rdeča nit je predstavitev raznolikosti motivov ter vsebine, ki se pojavljajo v fotografskem mediju, zato je ogled razstav po navedbah organizatorjev kot sprehod po bogati paleti fotografskega konglomerata.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 15. september 2018 ― Moderni klasiki CZ prinašajo Priročnik za čistilke Pie Prezelj, pri Forumu Ljubljana pa so izdali strip Drug drugemu drug Koca in Nikolovskega. Pri KUD Sodobnost International je izšla slikanica Urice z dojenčkom Nine Kokelj in Bojane Dimitrovski, pri založbi Miš pa četrti del Zgodb s konca kamene dobe Sebastijana Preglja in Jureta Engelsbergerja.

Zgodba Marie Colvin opominja na položaj novinarjev in medijsko svobodo

Misli, 15. september 2018 ― V današnjem času, ko je novinarstvo vse bolj na preizkušnji, je zgodba o Marie Colvin še posebej pomembna, je na filmskem festivalu v Torontu poudaril režiser filma A Private War Matthew Heineman. Rosamund Pike, ki je v filmu upodobila ameriško vojno dopisnico, pa je priznala, da jo je vloga tako fizično kot psihično precej izčrpala.
še novic