Bojni grom vélike vojne je utihnil …

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 10. november 2018 ― V soboto, 10. novembra 2018, je v Občinski knjižnici Prebold v sodelovanju z Zgodovinskim in narodopisnim društvom Prebold potekala prireditev v počastitev stote obletnice konca prve svetovne vojne. Predavala sta dr. Bojan Himmelreich, zgodovinar in arhivist iz Zgodovinskega arhiva Celje, ter mag. Uroš Herman, ki se kot zgodovinar posveča politični zgodovini prve polovice 20. stoletja, posebej pa ga privlači lokalna zgodovina Savinjske doline in domače občine. Za kulturni program je s petjem in harmoniko poskrbel domačin Andrej Stergar. Dogodka sta se udeležila tudi župan Občine Prebold Vinko Debelak ter predsednica ...
Robert Andrew: jezik kot kolonizatorsko orodje

Robert Andrew: jezik kot kolonizatorsko orodje

Radio Študent, 10. november 2018 ― Te dni je v galeriji Kapelica na ogled Stratifikacija podatkov, delo avstralskega umetnika Roberta Andrewa. Gre za kompleksno kinetično instalacijo, ki naslavlja še kompleksnejšo problematiko. Obe kompleksnosti bomo v pričujoči oddaji skušali razplesti skupaj z umetnikom.
V Klubu CD premiera gledališke predstave La musica II

V Klubu CD premiera gledališke predstave La musica II

Misli, 10. november 2018 ― V Klubu Cankarjevega doma (CD) bo ob 21. uri premiera predstave La musica II. francoske avtorice Marguerite Duras. Režijo minimalistične, intimne drame o odstiranju ljubezenskih odnosov in stalnih sencah nemožnosti novih začetkov je prevzela Petra Govc, ki v predstavi tudi nastopa skupaj z Josephom Nzobandoro.

1975 – Podpis Osimskih sporazumov

Zgodovina na dlani, 10. november 2018 10. novembra leta 1975 sta v italijankem mestu Osimo zunanja ministra Italije Mariano Ramur in Jugoslavije Miloš Minić podpisala t.i. »Osimske sporazume« o ureditvi mejnih in gospodarskih vprašanj med državama. Z Osimskimi sporazumi je bila potrjena meja med Italijo in Jugoslavijo, ki je bila dogovorjena z Londonskim memorandumom leta 1954.… Preberi The post 1975 – Podpis Osimskih sporazumov appeared first on Zgodovina na dlani.
Liffe: Ne puščaj sledov

Liffe: Ne puščaj sledov

MMC Film, 10. november 2018 ― Debra Granik dolga leta po uspehu filma Na sledi očetu predstavlja nekonvencionalno dramo o odraščanju, ki v namerno počasnem, melanholičnem tempu raziskuje odnos med očetom in hčerko.
Ennio Morricone praznuje 90 let

Ennio Morricone praznuje 90 let

Misli, 10. november 2018 ― Velikan filmske glasbe Ennio Morricone je danes dopolnil 90 let. Legendarni italijanski skladatelj je podpisal več kot 500 partitur za film in televizijo ter zanje prejel več nagrad, med njimi častnega oskarja, ob tem pa je ustvaril še več kot 100 orkestrskih, vokalno-instrumentalnih in komornih del.

10. novembra 2009 je na gori Langtang Lirung v nepalski Himalaji umrl Tomaž Humar, slovenski alpinist in gorski reševalec

Kamra.si, 10. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...10. novembra 2009 je na gori Langtang Lirung v nepalski Himalaji umrl Tomaž Humar, slovenski alpinist in gorski reševalec. Rodil se je 18. februarja 1969 v Ljubljani. Od leta 1987 je bil član Alpinističnega odseka Kamnik. Leta 1990 je dosegel status alpinista, 1993 alpinističnega inštruktorja in gorskega reševalca. Živel je v Kamniku, bil oče dveh otrok, zaposlen na Carinski upravi v Ljubljani. Veljal je za človeka, ki brez gora in plezanja ni znal živeti. Plezal je zato, ker je zares zadihal šele na 5000 metrih. Ni bil človek pravil, odpovedal se je klasičnim himalajskim odpravam in bil sam svoj gospodar. Najtežjo steno v svoji karieri, Daulagiri (en) leta 1999, je preplezal solo, v alpskem stilu. Po uspešni vrnitvi iz Daulagirija je pri gradnji hiše padel vzvratno v odprtino za stopnice in si močno poškodoval obe nogi. Naslednje mesece je preživel po bolnišnicah in zdraviliščih ter bil nekajkrat celo na robu preživetja. Zdravniki so bili prepričani, da ne bo nikoli več hodil. Po vrsti operacij se je maja 2001 izkazalo, da bo noge kljub vsemu še lahko uporabljal, plezal pa nikoli več. A Tomaž je okreval in plezal naprej.

10. novembra 1819 je v Ljubljani umrl baron Žiga (Sigismundus) Zois pl. Edelstein, slovenski razsvetljenec, gospodarstvenik, podjetnik, mecen in mineralog

Kamra.si, 10. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...10. novembra 1819 je v Ljubljani umrl baron Žiga (Sigismundus) Zois pl. Edelstein, slovenski razsvetljenec, gospodarstvenik, podjetnik, mecen in mineralog. Rodil se je 23. novembra 1747 v Trstu.  Oče Žige Zoisa, Michelangelo Zois, se je iz Cacodellija (Berbenno di Valtellina v pokrajini Bergamo) priselil v Ljubljano, kjer je obogatel, se poročil z Ljubljančanko Ivano Kappus pl. Pichlstein in pridobil plemiški naslov. Ukvarjal se je s fužinarstvom. Posestva (družina je imela v lasti tudi grad Brdo pri Kranju), hiše in fužine je po njem podedoval sin Žiga. Žigov brat Karel je poznan kot botanik. Žiga Zois se je najprej šolal zasebno, nato pa je odpotoval v Italijo in tam ostal dve leti, da bi si dopolnil izobrazbo. Veliko je potoval in sklepal nova poznanstva. Že tedaj so se pojavili prvi znaki putike, ki je zaznamovala vse njegovo nadaljnje življenje. Po vrnitvi v domovino se je samostojno izobraževal, posebej na področju naravoslovja, kjer je sodeloval z Baltazarjem Hacquetom. Zbral je obsežno knjižnico. Zaradi cvetoče trgovine z železom je njegovo bogastvo naglo raslo. Bil je najbogatejši Slovenec svojega časa, vendar je po prihodu Napoleonove vojske na Kranjsko in po vzpostavitvi Ilirskih provinc doživel precejšen gospodarski polom.
še novic