Bird Box (2018)

Bird Box (2018)

Deseta umetnost, 2. februar 2019 ― Na vsake toliko časa smo priča evforiji, za katero nismo povsem prepričani, odkod in še posebej zakaj obstaja. Nekaj takšnega se je pripetilo konec lanskega leta, ko se je na spletni strani Netflixa pojavila ZF grozljivka Bird Box, ki naj bi rušila vse rekorde gledanosti (videlo naj bi jo več kot 45 milijonov ljudi) in […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Tomb Raider (2018)  Raiders Of The Lost Ark (1981)  Boyhood (2014)  Peter Zajec  Carrie (2013) Copyright © Deseta umetnost [Bird Box (2018)], All Right Reserved. 2019.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 2. februar 2019 ― Mladinska knjiga je izdala delo Antona Jamnika Svet osamljenih tujcev - komunitarna in postmoderna kritika liberalizma, založba Sodobnost International knjigo Boljše zgodbe avtorja Gendrutisa Morkunasa. Zavod Forum Ljubljana je izdal stripovski album Munza in Sampaye Bar Joe, Društvo mavrična ribica pa slikanico Martinček pobalinček.

1971 – Idi Amin postane predsednik Ugande

Zgodovina na dlani, 2. februar 2019 2. februarja leta 1971 se je Idi Amin Dada, le en teden dni po izvedem državni udaru, v katerem je zrušil oblast predsednika Apolla Miltona Oboteja, razglasil za predsednika Ugande, vrhovnega poveljnika vojske in zračnih sil. Med drugim bo v zgodovini zapisan kot vladar z enim izmed najdaljših vladarskih titul,… Preberi The post 1971 – Idi Amin postane predsednik Ugande appeared first on Zgodovina na dlani.
1976 Rakek – Pred upravo podjetja Škocjan

1976 Rakek – Pred upravo podjetja Škocjan

Stare slike (Cerknica), 2. februar 2019 ― Posnetek zaposlenih na upravi Trgovskega podjetja Škocjan Rakek na podestu pred vhodom v prostore uprave je nastal leta 1976. Po vsej verjetnosti so se pravkar vrnili iz malice v gostilni pri Hermini, pa so se postavili še pred objektiv, takrat znanega, danes že pozabljenega fotografa. Trgovsko podjetje Škocjan Rakek je bilo ustanovljeno 1. julija 1954. […]
Dušan Kastelic za STA: Idej imam dovolj za par življenj

Dušan Kastelic za STA: Idej imam dovolj za par življenj

Misli, 2. februar 2019 ― Animator Dušan Kastelic bo nagrado Prešernovega sklada letos prejel za kratki avtorski film The Box oziroma Celica. Kastelic je sicer ustvarjalec z izjemnim opusom, ki poleg animacij vključuje še obilo stripov, ilustracij in računalniških iger. Njegova velika želja je ustvariti celovečerni animirani film, idej pa ima, kot pravi, še za par življenj.

2. februarja 1923 se je rodil France Bučar, pravnik in politik

Kamra.si, 2. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...2. februarja 1923 se je rodil France Bučar, pravnik in politik.  Umrl je 20. oktobra 2015. Kot dijak se je med drugo svetovno vojno pridružil NOB, zaradi česar ga je aretirala italijanska okupacijska oblast in poslala v taborišče Gonars. Po več selitvah so ga poslali v Tretji rajh, vendar je med prevozom pobegnil, se vrnil v Slovenijo in vstopil v Kokrški odred OF. Takoj po vojni je deloval v KNOJ in Ozni, nato je petnajst let služboval v državnih uradih in po tistem kot akademik na ljubljanski Pravni fakulteti. V 1970. letih je razburil oblast s kritičnimi članki, zato je bil odstranjen z univerze in imel naslednje desetletje sloves oporečnika. Leta 1989 je soustanovil Slovensko demokratično zvezo in z njo kot del koalicije DEMOS zmagal na prvih demokratičnih volitvah v Sloveniji. Bil je predsednik Skupščine Republike Slovenije v mandatu 1990–1992 in tako ena vodilnih osebnosti procesa osamosvojitve Slovenije. Leta 1992 je bil izvoljen v 1. državni zbor Republike Slovenije. V tem mandatu je bil član naslednjih delovnih teles: Komisija za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb (predsednik),Odbor za mednarodne odnose inOdbor za obrambo.
Fotograf Boris Gaberščik

Fotograf Boris Gaberščik

ARS Likovni odmevi, 2. februar 2019 ― Sadovi dolgoletne izkušnje, Bežigrajska galerija 1 Tiha, črno-bela, brezčasna tihožitja s predmeti, ujetimi v pomensko polne kompozicije z zgovornimi naslovi, že vrsto let zaznamujejo ustvarjanje Borisa Gaberščika, fotografa, ki je zavezan tradiciji fotografije. Tako lahko opišemo seriji, za kateri je lani prejel nagrado Prešernovega sklada: Solve et Coagula, torej Raztopi in strdi, in Von Dieser Welt oziroma Od tega sveta, pa tudi njegova novejša dela, ki so na ogled v ljubljanski Bežigrajski galeriji 1. Razstava Sadovi dolgoletne izkušnje, katere kustos je Miloš Bašin, predstavlja 19 fotografij v srebrno-želatinasti tehniki, ki jih je avtor ustvaril v letu 2018 posebej za predstavitev v galeriji. Vsebinsko ga zanima predvsem vprašanje, kaj v današnjem hitro spreminjajočem se svetu pomeni izkušnja, več o razstavi pa je fotograf Boris Gaberščik povedal v pogovoru z Izo Pevec. ________________________________________

2. februar - svetovni dan varstva mokrišč

Kamra.si, 2. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...2. februar - svetovni dan varstva mokrišč Leta 1971 je bila v iranskem mestu Ramsar podpisana Konvencija o mokriščih mednarodnega pomena, danes poznana kot Ramsarska konvecija. 25 let kasneje so 2. februar razglasili za dan, ko na svetovni ravni posvečamo posebno pozornost mokriščem z naravovarstvenega, družbenega in gospodarskega vidika. V smislu obeleževanja svetovnega dne varstva mokrišč se po vsem svetu pripravljajo dejavnosti in izvajajo projekti, ki ozaveščajo javnost o potrebi po ohranjanju mokrišč, njihovih funkcij in biotske raznovrstnosti, kot to določa Ramsarska konvencija v okviru UNESCA.  

2. februarja 1975 je v Rušah umrl Janko Glazer, pesnik, literarni zgodovinar, knjižničar in urednik

Kamra.si, 2. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...2. februarja 1975 je v Rušah umrl Janko Glazer, pesnik, literarni zgodovinar, knjižničar in urednik. Rodil se je 21. marca 1893 v Rušah.  Ljudsko šolo je obiskoval v Rušah (1899 – 1905) in gimnazijo v Mariboru (1905 – 1913). Svojo poezijo je objavljal v dijaškem listu Bodočnost. V Gradcu je študiral slavistiko, germanistiko in filozofijo, nato je študij prekinil in v letnem semestru 1914 pričel s študijem naravoslovja na Dunaju. Naslednje šolsko leto se je vrnil v Gradec, kjer je nadaljeval študij kemije in prirodopisa. Med prvo svetovno vojno je služil pešpolku v Mariboru. V tem času je napisal največ pesmi, predvsem s pohorsko tematiko. Ob ustanovitvi narodne straže in narodnega sveta v Rušah novembra 1918, je bil izvoljen za tajnika le-tega. 4. novembra je vstopil v vojaško službo pri generalu Maistru. Po vojni se je v Zagrebu ponovno vpisal na slavistiko in germanistiko ter izdal svojo prvo pesniško zbirko Pohorske poti. Po dveh semestrih je študij prekinil in ga nadaljeval na novoustanovljeni univerzi v Ljubljani. Diplomiral je leta 1922. Vmes je leta 1920 nastopil službo kot suplent na mariborski klasični gimnaziji, kjer je učil do 30. septembra 1926. Nato se je zaposlil v mariborski študijski knjižnici, kjer je ostal do 1941, ko so ga Nemci odpustili iz službe. Od leta 1921 je bil dejaven v Zgodovinskem društvu v Mariboru. Leta 1929 je izdal drugo pesniško zbirko Čas - kovač. Od leta 1926 do 1975 je sodeloval pri Slovenskem biografskem leksikonu. V obdobju med 1938 in 1940 je s Franjem Bašem urejal Časopis za zgodovino in narodopisje (dejansko od leta 1929).

2. februarja 1890 je v Starem trgu pri Slovenj Gradcu umrl Davorin Trstenjak, duhovnik, pedagog, pisatelj, etimolog in zgodovinar

Kamra.si, 2. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...2. februarja 1890 je v Starem trgu pri Slovenj Gradcu umrl Davorin Trstenjak,  duhovnik, pedagog, pisatelj, etimolog in zgodovinar. Rodil se je 8. novembra 1817 v Kraljevcih pri Vidmu (prej Sv. Jurij) ob Ščavnici. Davorin Trstenjak se je rodil kot prvorojenec izmed sedmih otrok. Osnovno šolo je obiskoval na Humu (1858–1861), gimnazijo v Varaždinu (1861–1867) in Učiteljsko šolo v Zagrebu (1868–1871). Bil je ugledni prosvetni delavec v Dugi Resi in učitelj ter ravnatelj Višje dekliške šole v Karlovcu, pozneje pa tudi v Kostajnici in Gospiću. 
še novic