Praznina seksualnega pomena

Praznina seksualnega pomena

Airbeletrina, 22. september ― Pisatelj Davorin Lenko pravi, da se z erotiko in spolnostjo praktično poklicno ukvarja, a o vsem skupaj nima pojma. Govoriti o spolnosti je težko delo. Temu je posvetil večji del svoje pisateljske moči in ko pogleda nazaj, ni posebej prepričan, da mu je kakorkoli zares uspelo. Zato se mu zdi pomembno, da zapolnimo, ali vsaj zakrpamo, luknje seksualnih pomenov naših življenj in še posebej naših zgodb. Tam imamo namreč več kontrole.

ALMA KARLIN – nove kamrice samotnega srca

Kamra.si, 22. september ― Celjska Mohorjeva družba, Pokrajinski muzej Celje in Osrednja knjižnica Celje vabijo v četrtek, 24. septembra 2020, ob 17. uri v lapidarij na Savinjskem nabrežju v Celju na literarni pogovor ALMA KARLIN – nove kamrice samotnega srca. Pred dobrimi sto leti se je Celjanka Alma Karlin odpravila na osemletno potovanje po svetu, ki ga je strnila v etnološko, antropološko in potopisno delo Samotno potovanje. Almo Karlin pa smo letos spoznali še v drugačni luči, saj je prvič izšla avtobiografska zgodba Daljna ženska, v kateri spregovori o svojem odnosu s protinacističnim ubežnikom Hansom Joachimom Bonsackom, ki ga je v letih 1937–1938 nesebično gostila v svoji rimski hiši v Celju, nenavadni obiskovalec pa je zaznamoval tudi usode drugih Celjanov.   O Almi se bosta pogovarjala urednik ALEŠ ČEH in JERNEJA JEZERNIK, prevajalka in ena največjih poznavalk Alme Karlin, avtorica v nemškem prostoru pravkar nagrajene Almine biografije.   Vabljeni!   Prosimo za najavo vaše udeležbe:Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. document.getElementById('cloak00c6a8483f444f823c241ef2d8ef2e78').innerHTML = ''; var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy00c6a8483f444f823c241ef2d8ef2e78 = 'urednistvo' + '@'; addy00c6a8483f444f823c241ef2d8ef2e78 = addy00c6a8483f444f823c241ef2d8ef2e78 + 'celjska-mohorjeva' + '.' + 'si'; var addy_text00c6a8483f444f823c241ef2d8ef2e78 = 'urednistvo' + '@' + 'celjska-mohorjeva' + '.' + 'si';document.getElementById('cloak00c6a8483f444f823c241ef2d8ef2e78').innerHTML += ''+addy_text00c6a8483f444f823c241ef2d8ef2e78+''; , T 03 426 48 00. V primeru dežja prireditev odpade.

Marija in Andrej Štremfelj: Najina zgodba

Kamra.si, 22. september ― Medobčinski muzej Kamnik vabi v četrtek, 24. septembra 2020, ob 18. uri na Muzejski večer z Marijo in Andrejem Štremfelj.   Prijave na dogodek sprejemamo do srede, 23. 9. 2020 do 12. ure. Predstavila bosta svojo življenjsko pot in uspehe, ki sta jih nanizala v dolgi alpinistični karieri. 7. oktobra letos bo minilo natančno 30 let, odkar sta postala prvi zakonski par, ki je priplezal na vrh sveta – na Mt. Everest. Tako sta se za večno vpisala v Guinessovo knjigo rekordov. Andrej pa je že leta 1979, v navezi z Nejcem Zaplotnikom postal prvi Slovenec (v jugoslovanski odpravi), ki je priplezal na streho sveta. Njuna življenjska pot je zaznamovana s številnimi solo in tudi skupnimi plezalnimi uspehi, ki sta jih strnila tudi v knjigi Objem na vrhu sveta. Knjigo in delčke iz njene vsebine bosta predstavila na predavanju. Prav tako pa bosta odstrla nekaj skrivnosti s svojega življenja. Sta zakonca, starša, že »upokojenca«, plezalca, alpinista, vodnika, Človeka z veliko začetnico, ki se jima priklanja širši svet. Z občudovanjem gledamo na njuno skupno in individulni poti in se klanjamo izjemnim dosežkom. Marija Štremfelj, prof. biologije, alpinistka, plezalka, gorska vodnica, žena in mama treh otrok. Leta 1979 se je prvič odpravila v Ande, že leta 1982 postala članica prve jugoslovanske ženske alpinistične odprave v Pamir, postala prva Slovenka na osemtisočaku (1986 – Broad Peak), kasneje je dosegla še tri., 13. ženska na svetu, ki je stala na Everestu. Andrej Štremfelj, prof. športne vzgoje, plezalec, alpinist, gorski reševalec, vodnik, mož in oče. Prejemnik zlatega cepina za življenjsko delo (2018) in zlatega cepina (z Markom Prezljem) za novo smer v alpskem stilu na Južni vrh Kančendzenge… V svoji karieri je opravil čez 3000 vzponov in plezalnih podvigov – v snegu, ledu, po prvenstvenih smereh.    

Indiara Di Benedetto – Portret generativnega spomina

Speculum Artium, 22. september ― Indiara Di Benedetto – Portret generativnega spomina Interface Cultures Linz Ključne besede projekta: spomin, interpretacija, spomin obraza, portret, mnemonična (spominska) naprava Kako si človek zapomni in interpretira človeški obraz? Kako lahko sporočimo te spomine in povezane emocije? Kot poskus pomnenja individualnih obrazov, med delom z veliko količino slik, se Portrait of a Generative Memory fokusira […]

Mario Romera – Dokaz konsenza

Speculum Artium, 22. september ― Mario Romera – Dokaz konsenza Interface Cultures Linz Ključne besede projekta: odločanje, kolaborativno,strojno učenje, družbeno, politika POC (Proof of Consensus) je spletna aplikacija namenjena omogočanju odločevalskih procesov znotraj skupin. Ponuja prostor in čas za ponoven premislek kako mehanizmi konsenza delujejo. Znotraj tega umetniškega projekta bodo udeleženci našli kombinacijo tehnologij kot naprimer: Peer to Peer (P2P) […]
Fotonična šola – delavnica za prijave na mednarodne natečaje in razpise za fotografijo

Fotonična šola – delavnica za prijave na mednarodne natečaje in razpise za fotografijo

Galerija Photon, 22. september ― Fotonična šola – delavnica za prijave na mednarodne natečaje in razpise za fotografijo V četrtek, 17. septembra, je v Galeriji Photon za izbrane udeležence Fotonične šole potekala delavnica na temo “Kako se prijaviti na mednarodne natečaje in razpise za fotografijo”. Vodila sta jo Dejan Sluga, programski vodja Galerije Photon, ter Špela Pipan, kuratorica ...

DDTLab / RUK, AformX, dr. Uroš Ocepek – NeuroFly

Speculum Artium, 22. september ― DDTLab / RUK, AformX, dr. Uroš Ocepek – NeuroFly Made in Trbovlje NeuroFly simulator je pilotni projekt Raziskovalnega laboratorija DDT-RUK in letalskega podjetja AFormX v sklopu projekta Mreža Centrov Raziskovalnih Umetnosti in Kulture MCRUK. Cilj projekta je združitev VR letalskega simulatorja z možganskim računalniškim vmesnikom, ki uporabniku omogoča direktno komunikacijo med možgani in simulatorjem in […]
V CD razstava portretov slavnih osebnosti v objektivu Cartier-Bressona

V CD razstava portretov slavnih osebnosti v objektivu Cartier-Bressona

Misli, 22. september ― V Cankarjevem domu bodo drevi odprli razstavo fotografskih portretov priznanega francoskega umetnika Henrija Cartier-Bressona z naslovom Iz oči v oči. Po besedah kustosinje ljubljanske postavitve Nine Pirnat Spahić je izbor fotografij za tematsko razstavo naredil sam Cartier-Bresson, doslej pa je bila na ogled le še na nekaj razstaviščih po svetu.

Po ANI DESETNICI 2020!

Ana Monro, 22. september ― V tem nenavadnem letu se zgodovina nedvomno piše tudi na ulici in mi smo svoj ”zapis” prispevali s 23. mednarodnim festivalom uličnega gledališča ANA DESETNICA 2020 – OKVIR POLETJA, ki je prvič potekal v dveh delih; na začetku in na koncu poletja (1.-4.7. & 17.-20.9.). Izvedba festivala v posebnih korona pogojih je bila velik izziv, ki ... The post Po ANI DESETNICI 2020! appeared first on Ana Monro.

Drugo vabilo za sodelovanje v programu Povabimo besedo

Društvo slovenskih pisateljev, 22. september ― Društvo slovenskih pisateljev vabi uporabnike programa; osnovne in srednje šole, dijaške domove, splošnoizobraževalne oziroma podružnične knjižnice v Republiki Sloveniji in zamejstvu ter vrtce, da se prijavijo za sodelovanje v programu Povabimo besedo 2020, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije Program se izvaja v obdobju do 31. decembra 2020.   VABILO in PRIJAVNICA […]
SVOBODA JE GLAGOL, trinajsti večer

SVOBODA JE GLAGOL, trinajsti večer

Društvo slovenskih pisateljev, 22. september ― Spoštovani vsi kolesarji, pešci, sprehajalci, ljubitelji literature in prijetnih petkovih večerov, pa tudi vsi ostali … VSE VAS VABIJO slovenski pesniki in pisatelji – v petek, 25. septembra, ob 21h na trinajsti večer poezije, glasbe in druženja! Program trinajstega večera: Gregor Grešak, Lidija Brezavšček, Đurđa Strsoglavec, Borut Gombač, Matjaž Pikalo. Uglasbeno poezijo Boruta Gombača bo izvajal […]

Zmagovalci natečajev festivala Tresk

OUTSIDER, 22. september ― Že tradicionalni natečaji festivala Tresk poskrbijo za vsakoletno izpostavitev izbranih vizualnih del, ki so tako ali drugače povezana z glasbenim založništvom. S petimi izpostavljenimi kategorijami vzpodbujajo prepoznavanje pomembnosti kvalitetno oblikovanih fizičnih nosilcev dejavnosti glasbenega založništva, njihovega promocijskega materiala in dokumentacije glasbenih dogodkov. Cvetober zmagovalnih del je izbrala žirija ustvarjalcev z lokalne scene na področjih oblikovanja… The post Zmagovalci natečajev festivala Tresk appeared first on OUTSIDER.

Posavje dobilo prvo potujočo knjižnico

Misli, 22. september ― Pri Valvasorjevi knjižnici v Krškem bodo danes uradno odprli in predstavili posavsko potujočo knjižnico oziroma tako imenovani bibliobus, ki bo v občinah Krško, Brežice, Sevnica, Kostanjevica na Krki in Radeče začel voziti 5. oktobra. Nakup bibliobusa je stal nekaj več kot 310.000 evrov, ministrstvo za kulturo je zanj prispevalo 180.000 evrov.
Premiera drame Prividi kačjega pastirja

Premiera drame Prividi kačjega pastirja

SNG Maribor, 22. september ― Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v četrtek, 24. septembra 2020, in v petek, 21. septembra 2020, premierno izvedla dramo Mirjane Medojević po motivih zgodb Milene Miklavčič Ogenj, rit in kače niso za igrače Prividi kačjega pastirja v režiji Daniela Daya Škufce. Igrajo Minca Lorenci, Zvezdana Novaković, Mateja Pucko, Miloš Battelino in Žan Koprivnik.

Zadnja uprizoritev LJUBLJANSKIH ZGODB v sezoni 2020!

Ana Monro, 22. september ― Prisrčno vabljeni, da se nam v petek, 25. septembra ob 18.00 še zadnjič v sezoni 2020 pridružite na Gornjem trgu na interaktivni pohodni predstavi Ljubljanske zgodbe.   VSE INFORMACIJE IN PRIJAVA             The post Zadnja uprizoritev LJUBLJANSKIH ZGODB v sezoni 2020! appeared first on Ana Monro.
Rojstni dan spodletelega revolucionarja

Rojstni dan spodletelega revolucionarja

Literatura v živo, 22. september ― Nekoč je živel bogat moški. Zelo bogat. Preveč bogat, so rekli nekateri. Pred mnogimi leti je nekaj izumil ali pa je nekomu ukradel izum. Od takrat je minilo že toliko časa, da se niti sam ni več spomnil. Izum je prodal velikemu konglomeratu za bajne vsote, vse je vložil v parcele in vodo.

Rezultati natečaja: Trg Evrope v Novi Gorici

OUTSIDER, 22. september ― Natečaj za prenovo Trga Evrope, trga kjer se stikata Nova Gorica in Gorica, je bil organiziran v sklopu skupne prijave obeh mest za Evropsko prestolnico kulture 2025. Prejeli so 56 projektov, največ iz Italije (19), Slovenije, Španije in Francije. Natečajniki so reševali dve nalogi: ureditev trga in umestitev Epicentra, središča dogajanja programa Evropske prestolnice kulture.… The post Rezultati natečaja: Trg Evrope v Novi Gorici appeared first on OUTSIDER.
V Ljubljani začetek 12. festivala Sonica

V Ljubljani začetek 12. festivala Sonica

Misli, 22. september ― V Ljubljani se bo z odprtjem razstave finske umetnice Jenne Sutela v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) in zvočnim vrtom romunske umetnice Simine Oprescu začel 12. festival sodobne elektronske glasbe in tranzitornih umetnosti Sonica. Letošnja izdaja bo potekala pod naslovom Vrt, ki ga preganja raj. Sklenila se bo 26. septembra.
V Španiji odkrili redko izdajo Shakespearove zadnje drame

V Španiji odkrili redko izdajo Shakespearove zadnje drame

Misli, 22. september ― V škotski katoliški šoli v Španiji so odkrili redko izdajo zadnje tragikomedije Plemenita sorodnika Williama Shakespeara, ki datira v leto 1634, je pisal britanski BBC. Dramo, ki jo je Shakespeare napisal z Johnom Fletcherjem, je sicer odkril akademik John Stone med raziskovanjem življenja in dela škotskega ekonomista Adama Smitha.
V ljubljanski Operi premierno balet Gusar Adolpha Adama

V ljubljanski Operi premierno balet Gusar Adolpha Adama

Misli, 22. september ― Ljubljanska Opera bo nocoj prvič uprizorila celovečerni balet Gusar Adolpha Adama. Delo iz sredine 19. stoletja so prvih sto let po nastanku izvajala le redka gledališča, v 60. letih prejšnjega stoletja pa sta k njegovi popularnosti prispevala plesalca Margot Fontayne in Rudolf Nurejev. Koreografijo je pripravil Jose Carlos Martinez.

22. septembra 1943 je v Ljubljani umrl Anton Brecelj, slovenski zdravnik, politični delavec in publicist

Kamra.si, 22. september ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...22. septembra 1943 je v Ljubljani umrl Anton Brecelj, slovenski zdravnik, politični delavec in publicist. Rodil se je 9. junija 1875 v Žapužah. Po končani osnovni šoli v Šturjah je obiskoval gimnazijo v Ljubljani, leta 1901 pa je zaključil študij medicine v Gradcu in delal kot asistent na tamkajšnji kliniki. Leta 1903 je prišel v Gorico, kjer je bil sprva zasebni zdravnik, nato primarij bolnišnice usmiljenih bratov. Z ženo Alice Casagrande sta imela 11 otrok. Leta 1920 se je zaradi službene dolžnosti preselil v Ljubljano, kjer je živel in delal kot zasebni zdravnik za otroške in notranje bolezni vse do svoje smrti.Anton Brecelj je že kot gimnazijec in študent sodeloval v katoliškem gibanju in objavljal članke v Zori ( kot Bogdan Kazak) in Katoliškem obzorniku (podpisoval se je s kraticama A.B.) Tudi v času študija v Gradcu je bil zelo aktiven. Bil je član član akademskega društva Triglav a je leta 1898 izstopil in z nekaterimi drugimi ustanovil katoliško izobraževalno društvo Naprej za slovenske delavce in visokošolce v Gradcu, leta 1901 pa društvo Zarja.
še novic