Obvestilo

Gornjesavski muzej Jesenice, 10. december 2020 ― Včeraj, 10. 12. 2020, je v Kolpernu potekala seja Občinskega sveta Občine Jesenice Vse zaskrbljene občane obveščamo, da je včeraj, v četrtek, 10. decembra v popoldanskih in večernih urah v Kolpernu potekala seja Občinskega sveta Občine Jesenice. Zahvaljujemo se za razumevanje.

NOVO: Od danes tudi Filmarija – Podcast DSR

Društvo slovenskih režiserjev, 10. december 2020 ― Društvo slovenskih režiserjev z danšnjim dnem uvaja tedenski podkast Filmarija – Podcast DSR, kjer boste lahko izvedeli vse o slovenskem, pa tudi mednarodnem filmu. O slovenskih in mednarodnih cineastih. O neizmerni sladkosti in bridkosti poklicev na področju kinematografije. O anekdotah in prigodah s setov, tudi tistih bolj začinjenih. Kdaj pa tudi o brezkončnih težavah in […]

Vabilo 27. Študentski tek na grad

Fakulteta za dizajn, 10. december 2020 ― Spoštovani, Slovenska karitas, v sodelovanju s ŠOU Šport, vabi vaše študentke in študente k udeležbi na 27. Študentskem teku na grad, ki poteka pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije, gospoda Boruta Pahorja. Tek je letos nekoliko drugačen in ne poteka po ljubljanskih ulicah, ampak ga vsak lahko opravi v okolici svojega doma. Študentke in študenti ga […] The post Vabilo 27. Študentski tek na grad appeared first on Fakulteta za dizajn.
Lokalni načrt hodljivosti in zdravju koristne prometne rešitve

Lokalni načrt hodljivosti in zdravju koristne prometne rešitve

Inštitut za politike prostora, 10. december 2020 ― Lokalni načrt hodljivosti je dokument, ki opredeli hojo kot zdravju koristno gibanje in prometno prakso in jo umešča v središče lokalne prometne politike. LNH tako povezuje prizadevanja lokalnih akterjev za javno zdravje s prizadevanji za trajnostno mobilnost in kakovost bivanja. Objavljamo predlog Lokalnega načrta hodljivosti za občino Črna na Koroškem (LNH), ki je prvi v... The post Lokalni načrt hodljivosti in zdravju koristne prometne rešitve appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Javni interes samozaposlenih v kulturi

Razpotja, 10. december 2020 ― Članek je bil napisan marca 2020. Gibaanje števila samozaposlenih v kulturi 2008-16 inrazporeditev po področjih 2020. Vir: Register samozaposlenih MK, Asociacija, Pod črto Tomaž Zaniuk Začasna odprava in ukinitev javno-kulturnega življenja zaradi soočanja s pandemijo COVID-19 bo na celotnem področju umetnosti in kulture pustila daljnosežnejše posledice od samega trajanja izrednih in začasnih ukrepov za zajezitev širjenja okužb, saj tako povrnitev občinstev kot obuditev kulturnega trga ob vnaprej gotovem zastoju gospodarstva, povečani brezposelnosti in posledično manjšemu javnemu financiranju vendarle tudi v državi Sloveniji nista povsem samoumevna. The post Javni interes samozaposlenih v kulturi appeared first on Razpotja.
Zbirka razglednic in voščilnic Vekoslava Kramariča

Zbirka razglednic in voščilnic Vekoslava Kramariča

SEM, 10. december 2020 ― V dokumentaciji Slovenskega etnografskega muzeja hranimo zapuščino fotografa Vekoslava Kramariča, ki je prav gotovo ena od naših najbolj uporabljanih zbirk. Po naših ocenah obsega okoli  4000 razglednic in voščilnic ter njim pripadajočih steklenih črno-belih negativov. Kramarič je bil odličen pokrajinski fotograf in založnik razglednic ter voščilnic, ki je med letoma 1926 in 1945 deloval v Ljubljani. Veliko slovenskih krajev  se lahko pohvali z razglednico, ki jo je posnel prav Kramarič. V letih med obema vojnama je fotografiral 526 vasi, trgov in mest. Številčno z več kot 400 posnetki precej izstopa Ljubljana, kjer je imel svoj fotografski atelje. Ustvaril pa je tudi veliko posnetkov narave in studijskih posnetkov, ki so mu služili kot predloge za izdelavo velikonočnih, božično-novoletnih in godovnih voščilnic. V akciji #naprejvpreteklost predstavljamo izbor iz zbirke Kramaričevih božično-novoletnih voščilnic. Celotna zbirka obsega 160 različnih voščilnic, na nekaterih se motiv sicer ponovi, a so drugače oblikovane ali tonirane. Vse so črno-bele in enotnega formata 10x15 cm, večinoma ležeče usmerjene. Imajo bel paspartu, na katerem je večinoma napisano voščilo Vesele božične praznike! (le trinajstkrat se pojavi napis Srečno novo leto!) in praviloma valovito prirezan rob. Razglednice in voščilnice je razmnoževal na fotografski način, kar pomeni, da je v kopirni aparat vstavil stekleni negativ, nanj namestil paspartu, napis z imenom kraja ali voščilom, številko negativa in inicialki VK ter ga osvetlil na fotografski papir. Na nekaterih voščilnicah pa je voščilo dotiskano v zlati barvi. Prevladujejo motivi zasnežene narave in gorske pokrajine, kar nam da slutiti, da je bil Kramarič športna duša in je tudi pozimi veliko hodil v hribe. Na to kaže tudi voščilnica, na kateri so na levem robu v bližnjem planu smuči, ki so bržkone bile njegove. Turni smučarji so še na 5 drugih posnetkih. Veliko je posnetkov zasneženih smrek, kapelic in znamenj, kar nekaj jih prikazu
Glasba v črkah: Upravljanje cinizma

Glasba v črkah: Upravljanje cinizma

SIGIC - Novice, 10. december 2020 ― Ali je Bori Praper edini Slovenec, ki je napisal roman z glasbeno spremljavo? V zmedi koronske nadrealnosti je izšel njegov znanstvenofantastični roman z rock'n'roll tematiko Cynicism Management. Naveličan frustracij s slovensko glasbeno sceno, si je izmislil virtualni bend v literarnem svetu, za katerega je sam napisal vso glasbo.

Novi zapiski iz klavzure

Vrabec Anarhist, 10. december 2020 ― Prav fizično izkušam svojo absolutno nepomembnost, odvečnost in zanemarljivost v samozadostnem prisostvovanju bivajočega. In hkrati zaznavam nekakšno totalno odprtost, darežljivo izročenost bivanju. The post Novi zapiski iz klavzure appeared first on Vrabec Anarhist.

DOCUDOC izbrani 2020

Društvo slovenskih režiserjev, 10. december 2020 ― Na fotografiji Maja Weiss Braatz /vir: DOKUDOC/ Festival DOKUDOC, letos je bil že deveti, je bil septembra v Mariboru. Žirija si je ogledala izbor filmov in med njimi izbrala izstopajoče. Dokudoc izbrani 2020 je celovečerni dokumentarni film Hči Camorre režiserja in člana DSR Siniše Gačića. Posebno omembo žirije sta prejela filma Zgodbe iz kuhinje režiserja […]
Gretel & Hansel (2020)

Gretel & Hansel (2020)

Deseta umetnost, 10. december 2020 ― Predelave znamenitih pravljic v “odrasle” žanre, kot sta fantazija in grozljivka, že lep čas niso nič novega. Sneguljčiča, Rdeča kapica, Ostržek in Trnjuličica so bili deležni tovrstne filmske preobleke in bili pri tem včasih bolj ali pa manj uspešni. Tudi pripovedka o Janku in Metki, bratcu in sestrici, ki ju siromašna starša pustita v gozdu, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Hrestač in štiri kraljestva  Jamski človek  [Pozor, hud prizor] – Any Given Sunday (1999)  Antichrist (2009)  Uncut Gems (2019) Copyright © Deseta umetnost [Gretel & Hansel (2020)], All Right Reserved. 2020.
Moonolith lunarni koledar 2021

Moonolith lunarni koledar 2021

MoTA, 10. december 2020 ― Spremljajte lunine mene v letu 2021 z novim lunarnim koledarjem Moonolith! Koledar za leto 2021 je na voljo poleg priljubljene temne tokrat tudi v svetli različici. Obe se svetita v temi! V sodelovanju s Trajno smo pripravili koledar natisnjen na papir iz invazivnih rastlin. Koledarja sta v omejenih izdajah  natisnjena v Ljubljani v tehniki sitotisk. […] The post Moonolith lunarni koledar 2021 appeared first on MoTA.
Moonolith lunarni koledar 2022

Moonolith lunarni koledar 2022

MoTA, 10. december 2020 ― Spremljajte lunine mene v letu 2022 z novim lunarnim koledarjem Moonolith! Koledar za leto 2022 je na voljo poleg priljubljene temne tokrat tudi v svetli različici. Obe se svetita v temi! V sodelovanju s Trajno smo pripravili koledar natisnjen na papir iz invazivnih rastlin. Z uporabo Notweed papirja, izdelanega iz invazivnih rastlin, spodbujamo trajnostne papirne […] The post Moonolith lunarni koledar 2022 appeared first on MoTA.
Trije dobri možje

Trije dobri možje

SEM, 10. december 2020 ― Slovenski etnografski muzej pod naslovom V svetlobo oken ujeta dediščina vabi na praznično doživetje ob ogledu muzeja od zunaj. V oknih na fasadi razstavne hiše so na ogled slike predmetov iz tezavra muzejskih zbirk, v izložbi avle pa  je moč videti repliko Gasparijevih jaslic, zunaj, pred vhodom v muzej, so na panojih predstavljene stare razglednice in voščilnice iz dokumentacije SEM. Razen tega pa so na ogled kostumi treh dobrih mož - Miklavža, Božička in dedka Mraza. Kostumi vseh treh likov so iz Lutkovnega gledališča Ljubljana. Sv. Miklavž, ki na predvečer svojega goda (6. 12.) obdaruje pridne otroke, neubogljivi pa dobijo šibo,  ima na Slovenskem dolgo tradicijo. Kot nevidno bitje ponoči pušča  darila v posodah, peharjih, krožnikih, nogavicah, škornjih, ki  jih zvečer nastavijo otroci.  S spremstvom, del katerega so  tudi parklji in angeli, obdaruje otroke na obhodih po hišah  in na raznih prireditvah.    Božiček (ali Jezušček) se je pred drugo svetovno vojno kot nevidni obdarovalec otrok pojavljal na božični večer v mestih. Današnja podoba Božička ima svoj izvor v reklamni akciji  Coca-Cole v 30. letih 20. stol. in se razširila po svetu. V Sloveniji  se je  Božiček začel v javnosti  uveljavljati konec 80. let; otroke obdaruje doma in na raznih prireditvah, pozdravlja pa jih tudi v trgovinah in na ulicah. Dedek Mraz se je kot obdarovalec otrok v Sloveniji po zgledu iz Sovjetske zveze prvič  pojavil konec leta 1948. Leta 1952 je Maksim Gaspari oblikoval oblačilni videz »slovenskega« dedka Mraza, prijaznega starca, ki pred novim letom obiskuje in obdaruje otroke doma, v vrtcih, šolah, delovnih ustanovah in na raznih prireditvah. Ne glede na razmere in letošnje že več mesečno zaprtje muzeja za vas ustvarjamo prijaznejše vzdušje in vas prijazno vabimo, da dediščino doživite na drugačen način, od zunaj!    
Gasparijeve jaslice

Gasparijeve jaslice

SEM, 10. december 2020 ― Slovenski etnografski muzej pod naslovom V svetlobo oken ujeta dediščina vabi na praznično  doživetje ob ogledu muzeja od zunaj. V oknih na fasadi razstavne hiše so na ogled slike predmetov iz tezavra muzejskih zbirk, na ogled so kostumi treh dobrih mož - Miklavža, Božička in dedka Mraza, zunaj, pred vhodom v muzej, so na panojih predstavljene stare razglednice in voščilnice iz dokumentacije SEM. Razen tega pa je v izložbi avle moč videti repliko Gasparijevih jaslic. Jaslice so tridimenzionalna, večinoma miniaturna upodobitev Jezusovega rojstva v Betlehemu s poklonitvijo pastirjev in sv. tremi kralji v panoramsko oblikovani pokrajini s premakljivimi figurami, postavljenimi po zamisli posameznika. Prve jaslice so leta 1560 postavili jezuiti na Portugalskem, 1644 so izpričane v jezuitski cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani. Iz cerkva so se v 18. stoletju širile v meščanske domove v obliki omaričnih jaslic, hišne jaslice se na slovenskem podeželju pojavijo na začetku 19. stoletja. Maksim Gaspari (Selšček pri Cerknici, 1883 – Ljubljana, 1980), slikar, ilustrator in restavrator, se je zaradi svojega značilnega likovnega sloga, ki stereotipizirano olepšuje zlasti slovenski kmečki vsakdanjik in povzdiguje njegov praznik, približal množičnemu okusu. Z ustvarjanjem podobe slovenstva na slikah, ilustracijah in razglednicah je zato dosegel izjemno množično popularnost. Navdušen nad novo slovensko državo Slovencev, Hrvatov in Srbov je leta 1919 ustvaril papirnate narodne jaslice. S pastirčki, mladenkami in starejšimi možaki jih je postavil v slovensko okolje, tri kralje pa je obarval 'politično': eden je Slovenec (v kožuhu s tulipani), drugi Hrvat (konja mu vodi paž v hrvaški noši), tretji pa Srb ali Bosanec (paža je umetnik oblekel v bosansko nošo), za njima stopa mlad praporščak v srbski noši z zastavo in napisom SHS na njej. Dodal jim je še nekaj grajske gospode v bidermajerski noši s kočijo, Betlehem pa spominja na veduto Kranja. Narisal je 69 likov in hlevček ter priložil
Ptuj in vinska kultura med sedmimi zakladi mesta

Ptuj in vinska kultura med sedmimi zakladi mesta

Štajerski tednik, 10. december 2020 ― Covid obdobje je številne dogodke in predstavitve prestavilo v virtualni svet. Tako ustvarjalci kot občinstvo pa so dobili novo priložnost, da tudi v teh neprijaznih časih lahko spoznavajo izjemno dediščino in bogastvo ožjega in širšega okolja iz varnega zavetja svojega doma ali pisarne.

Kreativni inkubator

Fakulteta za dizajn, 10. december 2020 ― Kreativni inkubator vabi kreativna podjetja, organizacije in posameznike, ki že imajo svojo podjetniško idejo za produkt ali storitev ter jo želijo ob strukturirani mentorski podpori razviti ali nadgraditi! Več: TUKAJ The post Kreativni inkubator appeared first on Fakulteta za dizajn.

Na odboru DZ proti spremembam pravilnika

Asociacija, 10. december 2020 ― V petek 4. decembra 2020 se je društvo Asociacija  udeležilo 28. seje Odbora za kulturo, na kateri se je razpravljalo o novo sprejetem Pravilniku o strokovnih komisijah. Pravilnik je problematičen tako z vsebinskega kot tudi s proceduralnega oziroma zakonodajnega vidika. Inga Remeta je opozorila, da še vedno ni jasne argumentacija, zakaj so bile spremembe sploh … Preberi več o Na odboru DZ proti spremembam pravilnika
še novic