ONLINE program STUDIA GAM se je začel z neposrednim prenosom iz KAMNIKA!

Ana Monro, 23. januar 2021 ― V petek, 22. januarja, smo na kanalu SIMS premierno predvajali program Studia GAM, in sicer iz Kamnika, kjer nas je v svoji večerni šoli gostila Majda iz Mengša (Anja Bezlova). Samo za nas in za vas je za kratek čas spet odprla vrata tamkajšnjega Kulturnega doma, prižgala odrske luči in nas povabila k ogledu kratke točke umetnic na obroču. Program se nadaljuje v ... The post ONLINE program STUDIA GAM se je začel z neposrednim prenosom iz KAMNIKA! appeared first on Ana Monro.

Zapisi iz brloga: Anja Novak

SiGledal Novice, 23. januar 2021 ― Med zaprtjem gledališč zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa je gledališkim ustvarjalcem odvzet stik z gledalci. Odgovor na vprašanje, kdaj bodo igralci lahko spet stopili pred publiko, ostaja neznanka. Kakšen je ta čas za gledališke ustvarjalce? – Anja Novak: "Tale karantena na noben način ni brlog spanja zimskega medveda, delo je, težko delo. Razmislek je, soočenje, ki mu morajo slediti dejanja. Prava."
Izbrana filmografija: David Lynch

Izbrana filmografija: David Lynch

Deseta umetnost, 23. januar 2021 ― Eraserhead (1977) Prvenec Davida Lyncha, sicer pionirja modernega filmskega surrealizma, je zaradi denarnih težav nastajal kar dobrih pet let. Kljub mnogim negativnim odzivom s strani potencialnih financerjev ) je Lynch ves ta čas ostal zvest mračni viziji filma, ki je bolj osebna kot se zdi na prvi pogled. V času nastajanja te moreče črnobele klasike je Lynch doživljal […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Veronica (2017)  Leaving Las Vegas (1995)  The Wailing (2016)  Bloody Sunday (2002)  Ammonite (2020) Copyright © Deseta umetnost [Izbrana filmografija: David Lynch], All Right Reserved. 2021.
Abergaz - Sonyaphobia (EP - Part 2) presega naš vsakdan

Abergaz - Sonyaphobia (EP - Part 2) presega naš vsakdan

SPRP, 23. januar 2021 ― O Abergaz smo na portalu že nekajkrat pisali. Seveda gre za trans femme fronted in hrupni punk rock bend iz Zagreba, ki svojo glasbo objavlja že od leta 2007. Od takrat so skupaj z novim EP-jem izdali že 27 takih in drugačnih izdaj. Kar se mene tiče, gre za redkost na regijski alternativni sceni, čeprav je bil queer core kar popularen v ZDA tam konec osemdesetih in v devetdesetih, še posebej pri založbi Lookout! iz Kalifornije.  Sonyaphobia (EP - Part 2) by Abergaz   Abergaz so pred kratkim navrgli nov EP imenovan ´Sonyaphobia (EP - Part 2)´, ki ga lahko dolpotegnete na njihovem Bandcampu. Gre za nadaljevanje EP-ja ´Sonyaphobia (EP - Part 1)´, ki je izšel lansko leto kot split z The Harness iz Beograda, ki so prav tako kot Abergaz queer punkerji. The Harness del lanskega splita se imenuje ´Više prostora za kvir pankere´. ´Sonyaphobia (EP - Part 2)´ naj bi bil posnet konec lanskega in začetek letošnjega leta bojda na stopnišču neke zaskvotane hiše v Zagrebu. Snemala naj bi Sonja Hranjec kar sama, frontmenka Abergaza, ki sicer za sebe pravi, da čeprav ima oprsje in tudi moški spolni organ, ni v moško telo ujeta ženska, ampak je že od rojstva samo ženska.  Abergaz v letu 2019. Foto: Abergaz fb Artwork je naredila Ivana Sophie Vidović, ki je, če prav razumem zapis na Bandcampu, tudi prevedla tekste iz hrvaščine v angleščino. Kar se glasbe tiče, ni ´Sonyaphobia (EP - Part 2)´ pretiran suficit, a presega naš vsakdan. Petje v angleščini je celo minus, kar se mojega ušesa tiče. Vokalne linije so primitivne, inštrumentalni stroj pa melje dalje. Glasba se na momente spogleduje z indie šablonami, drugače pa Abergaz tudi na novem EP-ju igrajo in your face punk. Na EP-ju najdemo pet komadov, vsega skupaj je konec v dobrih šestih minutah. A must be za vse, ki simpatizirate, spoštujete, podpirate ali živite v drugačnem slogu kot povprečna večina.  Piše: Matej Velkravrh
Umrl je sloviti TV-voditelj Larry King

Umrl je sloviti TV-voditelj Larry King

MMC Film, 23. januar 2021 ― V 88. letu starosti se je poslovil Larry King, sloviti, večkrat nagrajeni voditelj političnih pogovornih oddaj na TV-mreži CNN ter televizijski in radijski napovedovalec. Nedavno je bil hospitaliziran zaradi poslabšanja zdravja po okužbi s SARS-CoV-2.
Kljub odpovedi Glastonburyja organizatorji festivalov še optimistični

Kljub odpovedi Glastonburyja organizatorji festivalov še optimistični

Misli, 23. januar 2021 ― Odpoved britanskega festivala Glastonbury drugo leto zapored je zasejala dvom v poletno sezono glasbe v živo. Toda organizatorji pravijo, da so še vedno optimistični, še posebej, če jim bo na pomoč priskočila vlada. Preostali poletni dogodki so še vedno predvideni, nekateri naj bi se zgodili še pred načrtovanim datumom Glastonburyja, piše Guardian.
Leto življenja (Life in a Year)

Leto življenja (Life in a Year)

Koridor, 23. januar 2021 ― Klišejev polna zgodba o odštekanem, nekonformnem, a terminalno bolnem dekletu, ki obstaja zato, da uspešnega, športnega kravatarja (po njenih besedah) preobrazi v boljšega človeka – v raperja. The post Leto življenja (Life in a Year) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Na TV SLO: Nočni ptič

Na TV SLO: Nočni ptič

MMC Film, 23. januar 2021 ― Lou Bloom je velemestni avtsajder, ki išče službo in hkrati nima pomislekov pred tatvinami. Na enem od svojih nočnih pohodov naleti na hudo prometno nesrečo in amaterske filmarje ob njej.

Matevž Granda: Kaj bo z Rogom?

OUTSIDER, 23. januar 2021 ― Aktualne debate o Rogu odpirajo vrsto pomembnih vprašanj o mejah pravne države, o svobodi, o lastnini in tudi o tem kako načrtovati in oblikovati prostore kulture. Odpira tudi pomembna vprašanja o kulturnih politikah: čemu služijo javne subvencije v kulturo, kako graditi javne kulturne institucije in kje je meja med javnim in zasebnim. Preko live-stream prenosov… The post Matevž Granda: Kaj bo z Rogom? appeared first on OUTSIDER.
V Narodni galeriji na ogled dela kiparja Frančiška Smerduja

V Narodni galeriji na ogled dela kiparja Frančiška Smerduja

Misli, 23. januar 2021 ― V Narodni galeriji je od danes odprta razstava del kiparja Frančiška Smerduja, ki jih je galeriji podarila njegova hči, akademska kiparka Mojca Smerdu. Donacija obsega 37 plastik v mavcu in v glini. V zgodovino kiparstva na Slovenskem se je Smerdu vpisal tako kot snovalec malih intimnih plastik kot avtor monumentalnih javnih spomenikov.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 23. januar 2021 ― V zbirki Klasična Beletrina so izšla Gulliverjeva potovanja Jonathana Swifta v prevodu Andreja E. Skubica, pri Mladinski knjigi pa v zbirki Nova lirika ponatis knjige Onkraj noči nobelovke Louise Glück v prevodu Veronike Dintinjana. Pri založbi Miš pa so za mlade bralce pripravili Živalski koledar Lile Prap.

Pismo mojemu igralcu Žigi Udirju

SiGledal Novice, 23. januar 2021 ― Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Mojca Belak: "Če bi mi dopuščal čas, bi si predstavo ogledala vsaj še enkrat, predvsem zaradi vas." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.
1961 Benetke – Bančni uslužbenci na izletu

1961 Benetke – Bančni uslužbenci na izletu

Stare slike (Cerknica), 23. januar 2021 ― Fotografija bančnih uslužbencev je nastala ob priliki izleta v Benetke leta 1961 pred mostom med Doževo palačo in zapori, ki mu pravijo most vzdihljajev. Ime je dobil po zadnjih vzdihljajih zapornikov, saj so tu zadnjič videli Benetke, preden so vstopili v krute zapore. Na fotografiji so poleg zaposlenih na Rakeku tudi uslužbenci iz drugih poslovalnic. […]
Heritage Auctions pripravlja dražbo Banksyjevih del

Heritage Auctions pripravlja dražbo Banksyjevih del

Misli, 23. januar 2021 ― Ameriška avkcijska hiša Heritage Auctions pripravlja spletno dražbo, ki bo posvečena britanskemu uličnemu umetniku Banksyju. Ponudbe že sprejemajo, dražba z naslovom In Focus, ki jo bodo prenašali v živo, pa bo potekala 10. februarja, piše spletni portal Artdaily.
Vrata danes odpirajo knjižnice, muzeji in galerije

Vrata danes odpirajo knjižnice, muzeji in galerije

Misli, 23. januar 2021 ― V regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko lahko danes vrata ponovno odprejo knjižnice, muzeji in galerije. Splošne knjižnice bodo vrata večinoma odprle že danes in prešle na pultno izposojo, prav tako nekateri muzeji in galerije, ponekod pa nameravajo vrata odpreti v začetku prihodnjega tedna.
Senzorična potovanja

Senzorična potovanja

Odzven, 23. januar 2021 ― Tine Vrabič ali umetniško Nitz je eden od najbolj prepoznavnih,  ustvarjalnih in čislanih imen slovenske elektronske scene. DJ, producent, ustvarjalec ambientalne glasbe, založnik, organizator in radijska oseba.
še novic