Our Friend

Our Friend

Koridor, 6. februar 2021 ― Film gledalca ne zavaja s tem, da težko in usodno bolezen, kot je rak, prikazuje z optimizmom, ampak v prvi vrsti prikaže, kakšen pomen imata soočanje z boleznijo in podpora bližnjih. The post Our Friend appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
KO SE JEZ PODRE ALI MIKLAVŽ KOMELJ: NI MOGOČE ČAKATI ZAMAN

KO SE JEZ PODRE ALI MIKLAVŽ KOMELJ: NI MOGOČE ČAKATI ZAMAN

Revija Primus, 6. februar 2021 ― Piše: Aleš Jelenko   O poeziji Miklavža Komelja je bilo napisanega že marsikaj, a zagotovo tudi marsikaj še bo. Komelj namreč še vedno piše. Piše odločno. Piše, kot da bi pisal prvič, kot da doslej ne bi povedal še ničesar. Njegove besede tudi tokrat predrejo in podrejo jez ter se z vso silo zaženejo proti ...
Marko Sosič: Balerina, Balerina (odlomek)

Marko Sosič: Balerina, Balerina (odlomek)

Airbeletrina, 6. februar 2021 ― Objavljamo odlomek iz romana Marka Sosiča z naslovom Balerina, Balerina. Pisatelj je zanj dobil tržaško nagrado vstajenje, bil je tudi nominiran za nagrado kresnik. Prva izdaja je izšla pri založbi Mladika leta 1997, druga pa pri založbi Beletrina, iz te je tudi odlomek.
Komedija nas rešuje

Komedija nas rešuje

MMC Drugo, 6. februar 2021 ― Včasih sem imel nekoliko trapasto predstavo o stand-up komediji; mislil sem, da ta zajema zgolj to, da se spomniš nečesa smešnega, to zapišeš ter potem vstaneš in poveš pred množico ljudi. Iz tega se vidi, koliko vem o tem.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 6. februar 2021 ― Pri založbi Goga je izšla knjiga Svetlane Slapšak Šola za delikatne ljubimce v prevodu Sete Knop, pri Mladinski knjigi pa zgodbe Kathryn Nicolai z naslovom Čuječnice za lahko noč ter delo nevroznanstvenika Shanea O'Mare Hvalnica hoji. Pri Sodobnosti so izdali slikanico turške avtorice Gülsah Yemen z naslovom Črta.

6. februarja 1957 je v Zagrebu umrl Rudolf Stermecki, slovenski veletrgovec

Kamra.si, 6. februar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...6. februarja 1957 je v Zagrebu umrl Rudolf Stermecki, slovenski veletrgovec. Rodil se je 22. aprila 1876 v Brezovici na Bizeljskem. Po končani osnovni šoli se je v Brežicah izučil za trgovskega pomočnika. Najprej je služboval v Kočevju in Žužemberku, leta 1905 pa se je naselil v Celju. Na križišču takratnih Rotovške in Graške ulice (danes vogal Stanetove in Prešernove) je odprl lastno manufakturo in modno trgovino, v kateri je najprej delal z enim pomočnikom in enim vajencem. Zaradi izjemne podjetnosti lastnika je podjetje vztrajno raslo. Leta 1911 je od Celjske posojilnice kupil še sosednjo hišo, v kateri je imel slovensko tiskarno Dragotin Hribar, in jo svoji pripojil. Tako je nastal tloris poslopja, ki ga je potem večkrat predelal in mu dal dokončno obliko in vsebino v letih 1937/39. Nastala je nova veleblagovnica, opremljena po takrat najsodobnejših poslovnih standardih. Stranice poslopja so merile 25 m, zgradba je imela 4 nadstropja in je bila v celoti podkletena. Tla je povsod pokrival parket, stavba je premogla električno dvigalo, centralno kurjavo in lastno telefonsko centralo.
še novic