SAŠA SPAČAL: MIKOMITOLOGIJE / MYCOMYTHOLOGIES

SAŠA SPAČAL: MIKOMITOLOGIJE / MYCOMYTHOLOGIES

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 24. december 2021 ― Saša Spačal v svojem delu raziskuje preplet narave in kulture, pri čemer se osredotoča predvsem na vpetost vseh sprememb v neskončno število mikro in makro povratnih zank, ki jih poganja človeškemu očesu nevidna presnova mikroorganizmov. V tokratni, še nastajajoči seriji del MikoMitologije (2020–), ki jo za zdaj sestavljajo dve biotehnološki instalaciji, videoesej in performativna delavnica, se podaja v podzemlje, kjer raziskuje micelij, torej vegetativni del gliv, ki spleta mrežaste nitaste strukture in medsebojno ne povezuje zgolj posameznih dreves, ko med njimi prenaša vodo, dušik, ogljik in druge kemijske elemente, temveč pomeni tudi njihov komunikacijski sistem. A podzemno medmrežje v MikoMitologijah ni obravnavano kot inerten informacijski sistem, ki zgolj zaznava in prenaša sporočila o nadzemeljskih dogodkih, ampak kot kompleksna mnogoterost potreb in strategij podtalnih sil. Instalaciji pripovedujeta zgodbi, ki se odvijata v dveh vozliščih disfunkcionalnega svetovnega tehnomicelijskega omrežja. MikoMitologije: Prelom je biomimetična mikocentrična mreža z osrednjim vozliščem v mikroskopu, opremljenim s programom računalniškega vida. Medtem ko se na okoliških, mite ustvarjajočih zaslonih prikazuje ekstrakcija gob iz okolja, mikroskop presejuje mreže micelija, računalniški vid pa z vsako detekcijo gibanja v hifi micelija sproži zvok in različne glasove, ki ponavljajo stavek: »Ne moremo se vrniti v normalno stanje, ker je normalnost, ki smo jo imeli, problem.« Gibanje delca hranila hkrati povzroči spremembo v kroženju podob. Tako kot se micelij odloči, kam bo poslal hranilne snovi, tudi algoritem mreže izvede lastno premeno videov. Če lahko prvo instalacijo razumemo kot indikator krizne situacije svetovnega spleta, v katerem glasovi kličejo po spremembah, novih zgodbah in novih načinih razmišljanja, instalacija MikoMitologije: Vzorčenje že razvija predloge in metode za izhod iz perečih okoliščin, in sicer z vzpostavitvijo dialoga z ekosistemom gob. Biotehnološka

Ni vse izgubljeno ali ZGUBA na SIMS-u! (27.12.)

Ana Monro, 24. december 2021 ― Program zimskega mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Mraz 2021 si boste v živo lahko ogledali v Radovljici (Ana Snežna, 25. in 28.12.) ter Mariboru (Ana Mrzla Mariborska, 26.-28.12.), v Ljubljani pa ga žal ne moremo izvesti. To izgubo bomo simbolično ”pokrili” z Zgubo, atraktivno interaktivno predstavo italijanskega umetnika Mattea Galbuserija, ki bi bila vrhunec festivalskega programa, in si ... The post Ni vse izgubljeno ali ZGUBA na SIMS-u! (27.12.) appeared first on Ana Monro.

Vesel božič in srečno 2022!

Naši zbori, 24. december 2021 ― Želimo vam topline in svetlobe v teh prazničnih dneh, v novem letu pa mnogo pevskega veselja, vztrajnosti, poguma, srčnosti in… The post Vesel božič in srečno 2022! appeared first on Naši zbori.
MMXXII

MMXXII

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 24. december 2021 ― Vsem našim partnerjem, ustvarjalcem, uporabnikom arhivskega gradiva in njihovim najbljižjim ob izteku leta iz Hiše pisanih spominov voščimo lepe praznike in vse najboljše v 2022! Naj bo zdravo, uspešno, veselo! Srečno MMXXII! Ekipa pisanih spominov The post MMXXII first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
Laura Samani: Uporaba narečij kot politična odločitev

Laura Samani: Uporaba narečij kot politična odločitev

Misli, 24. december 2021 ― Telesce, celovečerni prvenec italijanske režiserke Laure Samani, bo po uspešnih obhodih festivalov svojo premiero v Sloveniji doživel januarja. Italijansko-slovensko-francoska koprodukcija je bila posneta v beneškem in furlanskem narečju, kar je bila politična odločitev, je za STA povedala režiserka.

Srečno 2022!

Bunker, 24. december 2021 ― Prehod v novo leto je dogovorjen prelom, za štetje časa na tovrsten način s(m)o se ljudje dogovorili in zdaj prehod spoštujemo. Ljudje iz gledališča tako ali tako leta štejemo po sezonah in avgustovski Mladi levi se nam iz sedanje perspektive nove sezone zdijo že lanski – ker že delamo nove! Nekateri prehodi niso dogovorjeni, presenetijo […] The post Srečno 2022! appeared first on .
Zadnji ples z rožami (v poklon Josipu Ostiju)

Zadnji ples z rožami (v poklon Josipu Ostiju)

Literatura v živo, 24. december 2021 ― Tokratna kritiška obravnava Ostijeve zadnje, posthumne zbirke bo najbrž nekoliko posebna. Kljub temu da gre za enega bolj uveljavljenih sodobnih slovenskih pesnikov, kljub številnim nagradam, ki jih je prejel, in kljub njegovi medijski prisotnosti je Panova piščal za podpisanega prvi vstop v avtorjevo poezijo.
še novic