Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 1. januar 2022 ― Pri založbi Miš so izdali roman ameriške pisateljice Edith Wharton Lunini utrinki, pri Beletrini pa v zbirki Koda knjigo esejev in predavanj Giorgia Agambena z naslovom Moč misli. Založba Škuc je izdala zbirko kratkih zgodb Ista štimunga, forever, ki jo podpisuje Ivan Monalisa Ojeda.

Arhiv arhivalije meseca leta 2022

Arhiv RS, 1. januar 2022 ― Spletno rubriko Arhivalija meseca v Arhivu Republike Slovenije pripravljamo od januarja 2011. Namenjena je popularizaciji arhiva in arhivskega gradiva. Predstavljamo tisto arhivsko gradivo oziroma dokumente, ki so vizualno ali vsebinsko posebej zanimivi, na novo prevzeti v arhiv ali doslej spregledani, povezani z raznimi obletnicami, aktualnim dogajanjem v družbi in še mnogo več. V nadaljevanju najdete arhivalije meseca leta 2022.
1977 Cerknica – Novoletni nastop

1977 Cerknica – Novoletni nastop

Stare slike (Cerknica), 1. januar 2022 ― V Cerknici smo bili vsi presrečni, ko je bila oktobra 1977 dana v uporabo nova športna dvorana, primerna tudi za večje družabne prireditve. Zgrajena je bila s pomočjo samoprispevka. Šolarji so dobili prostor za telovadbo in šolske prireditve. In že decembra 1977 so učenci s pomočjo zagnanih učiteljev v njej pripravili novoletno prireditev. Na njej […]

Inventar in urbar deželnoknežje župnije Moravče

Arhiv RS, 1. januar 2022 ― Inventarji in urbarji deželnoknežjih župnij in drugih beneficijev pod patronatom deželnega kneza predstavljajo poseben tip zgodnjenovoveškega gradiva. Imajo specifično, bolj ali manj enotno strukturo, njihov nastanek pa je povezan s prizadevanji deželnih knezov za čim učinkovitejši nadzor nad premoženjem cerkvenih ustanov. Inventarji in urbarji so praviloma nastajali ob menjavah duhovnikov na položajih deželnoknežjih župnikov in beneficiatov. V čas pred 260 leti sega tokratna arhivalija meseca.
še novic