Naši POrtreti: Pogovorni večer z zdravnico IRENO VATOVEC

Knjižnica Postojna, 10. april 2022 ― V četrtek, 21. aprila, ob 19. uri v čitalnici naše knjižnice začenjamo s ciklusom pogovornih večerov pod naslovom "Naši POrtreti", ki jih bo vodila poznana novinarka Helena Premrl. Kot prvo bomo gostili priznano zdravnico, prim. Ireno Vatovec, dr. med. spec. druž. med. in dolgoletno uspešno direktorico Zdravstvenega doma Postojna, nasploh pa osebnost v zdravstvu, ki je smelo in preudarno držala v rokah vse strokovne in humane niti v obdobju epidemije covida.

Vodna os Plečnikove Ljubljane na fotografijah Petra Nagliča

SEM, 10. april 2022 ― SEM hrani preko 10.000 digitaliziranih fotografij amaterskega fotografa Petra Nagliča, njihovo uporabo je omogočil njegov vnuk Matjaž Šporar. V množici fotografij so še posebej zanimive tiste, ki prikazujejo gradnjo nabrežij Ljubljanice, tako imenovane vodne osi mesta, ki jo je zasnoval arhitekt Jože Plečnik. Peter Naglič je bil rojen leta 1883 v Šmarci pri Kamniku v obrtniški družini, s ščetarsko obrtjo sta se pred njim ukvarjali že dve generaciji prednikov. Zaradi nakupa ščetarskih surovin in dostave izdelkov je Naglič tedensko hodil v prestolnico, pri tem pa je pogosto s seboj vzel fotoaparat in z njim beležil gradbene posege v Ljubljani. Med fotografijami številčno najbolj izstopajo posnetki urejanja nabrežij in betoniranja struge Ljubljanice med letoma 1932 in 1935. V objektiv je skozi leta na posameznih odsekih ujel različne gradbene faze, od izsušitve struge, do izkopa in odvoza materiala z rečnega dna in njegovega  betoniranja. Gre za takratne razmere izjemno velik gradbeni projekt. #naprejvpreteklost #plečnikvmuzeju

V Stožicah Hans Zimmer z ansamblom in orkestrom

Misli, 10. april 2022 ― V dvorani Stožice bo nocoj nastopil nemški avtor filmske glasbe Hans Zimmer. Glasbo je prispeval k številnim uspešnicam, kot so Gladiator, Tanka rdeča črta, Thelma in Louise ali Poslednji samuraj. V Ljubljani bo gostoval v okviru turneje Hans Zimmer Live, na kateri z lastnim ansamblom ter orkestrom in zborom do konca aprila potuje po Evropi.

Kragelj arhitekti: Na novo

OUTSIDER, 9. april 2022 ― Če še kdo misli, da je prenova manjši izziv od novogradnje, da je arhitekt pri prenovi bolj omejen kot pri novogradnji ali da je bolje porušiti in zgraditi na novo, se moti. V arhitekturi postaja prenova vse bolj središčna tema. Gradbena industrija je tako napredovala, da je mogoče zgraditi stavbo, ki ne porabi skoraj nič […]

Kragelj arhitekti: Na novo

OUTSIDER, 9. april 2022 ― Če še kdo misli, da je prenova manjši izziv od novogradnje, da je arhitekt pri prenovi bolj omejen kot pri novogradnji ali da je bolje porušiti in zgraditi na novo, se moti. V arhitekturi postaja prenova vse bolj središčna tema. Gradbena industrija je tako napredovala, da je mogoče zgraditi stavbo, ki ne porabi skoraj nič […]

ŠUGLArji na ulicah v podporo #GREMO VOLIT! (9.4.)

Ana Monro, 9. april 2022 ― V soboto, 9. 4., so udeleženci intenzivne delavnice ŠUGLA Basics, ki od 2. do 10. 4. poteka v okviru programa Mesec izobraževanj, sodelovali pri umetniški intervenciji, ki smo jo člani Gledališča Ane Monro na povabilo Inštituta 8. marec izvedli v podporo kampanji #gremo volit! Od 20. 4. do 1. 5. se bo Mesec izobraževanj nadaljeval z intenzivno delavnico ŠUGLA Masterclass,za katero prijave ... The post ŠUGLArji na ulicah v podporo #GREMO VOLIT! (9.4.) appeared first on Ana Monro.

Niti življenja, ki jih prepleta barva minljivosti

Kamnik.info, 9. april 2022 ― Mira Resnik je Kamničanka, ki se z umetnostjo ukvarja že vse od leta 1998, sinoči pa je, v avli Doma kulture Kamnik, odprla novo razstavo z naslovom Kje je moje mesto. Gospa Resnik je v zadnjih osemnajstih letih nanizala že 17 samostojnih razstav po celi Sloveniji, najnovejša in prva samostojna v naši občini pa se ... Prispevek Niti življenja, ki jih prepleta barva minljivosti je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Poroka na Veliki planini in tuna v dvigalu

Kamnik.info, 9. april 2022 ― Pa veličastni orli, ki so ter polulani burek zmenek – vse to in še mnogo več so obiskovalci včeraj doživeli ob predstavi v Mladinskem centru Kotlovnica. Šolska impro liga letos namreč praznuje že petindvajset let in tokrat so se v sklopu praznovanja obletnice ustavili tudi v Kamniku. Igralci, ki brez scenarija ustvarjajo prizore pred očmi ... Prispevek Poroka na Veliki planini in tuna v dvigalu je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Kupe št. 6 (Hytti nro 6)

Koridor, 9. april 2022 ― Simpatičen, prijazen film, ki v gledalcu pusti prijeten občutek in vero v dobro. The post Kupe št. 6 (Hytti nro 6) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Ideja za sobotno ustvarjanje: izdelovanje pirhov!

SEM, 9. april 2022 ― Pirhi so indoevropski pomladni simbol, v krščanstvu simbol Kristosovega vstajenja. V preteklosti so pirhom pripisovali zdravilno in zaščitno moč. Prvotno so bili le rdeče ali rumeno obarvani, pozneje še ornamentirani. Prevladovali sta dve tehniki krašenja: risanje vzorcev z oljem ali raztopljenim voskom (tehnika batik) in praskanje vzorca na pobarvancem jajcu. Med najbolj slikovitimi velikonočnimi jajci so belokranjske pisanice. Skrivnosti njihove izdelave na posnetku razkriva Nevenka Brajdič Grušovnik iz Bele Krajine, mojstrica v pisanju različnih vzorcev, ki na leto izdela približno toliko pisanic, kot je dni v letu. Naj bo filmček navdih, da se v teh prazničnih dneh lotite barvanja in krašenja pirhov. Pa po stari navadi, ga podarite komu, ki ga imate radi. Najrazličnejše pirhe z vseh koncev Slovenije si lahko ogledate tudi na stalni razstavi SEM: Med naravo in kulturo. Danes je muzej odprt do 18.00!

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 9. april 2022 ― Pri založbi Litera je izšel roman Adriane Kuči Ime mi je Sarajevo, pri založbi Učila pa sodobna prepesnitev antične Iliade Ko dekleta obmolknejo pisateljice Pat Barker. Mladinska knjiga je izdala novo knjigo publicistke Irene Štaudohar Fižolozofija, Mohorjeva založba pa monografijo Janeza Juhanta o Lambertu Ehrlichu.

V CD premiera novega mladinskega filma Vesolje med nami

Misli, 9. april 2022 ― V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bodo nocoj ob prisotnosti filmske ekipe premierno prikazali igrani celovečerni film Vesolje med nami režiserke Rahele Jagrič Pirc. Mladinski film gledalca popelje v svet odkrivanja vesolja. Na rednem sporedu slovenskih kinodvoran bo 21. aprila.

1972 Velike Bloke – Gasilci gredo na praznovanje

Stare slike (Cerknica), 9. april 2022 ― Prostovoljno gasilstvo ima na Slovenskem že 150-letno tradicijo. Ljudje se združujejo v gasilska društva, da bi učinkoviteje preprečevali in gasili požare in pomagali pri drugih nesrečah. V teh društvih so ljudje našli socialno oporo in solidarnost ter nesebično pomoč v nesreči. Kot piše na portalu slovenskih prostovoljnih gasilcev so prav gasilska društva tista, ki v […]

Niels Hav: Poleti

Poiesis, 9. april 2022 ― Poleti je moj oče vstajal zgodaj, da bi očistil nebo in prižgal sonce.   »Kako čudovit poletni dan,« […] The post Niels Hav: Poleti appeared first on POIESIS.
še novic