Marija Mojca Pungerčar: SKICE ZA GLEDALIŠKE KOSTUME

KUD Trivia, 1. maj 2023 ― Vabimo vas k ogledu enodnevne razstave Marije Mojce Pungerčar: Skice za gledališke kostume. Na ogled bo v soboto, 13. maja 2023, od 12.00 do 18.00 ure, v ateljeju avtorice v Švicariji v Ljubljani. Razstava je del Dneva odprtih vrat Švicarije. Vizualna umetnica Marija Mojca Pungerčar je med leti 1984 in 2014 ustvarila tudi 25 kostumografij za […]

Adrijan Praznik: WHO CAN BE SURE OF ANYTHING*5. – 26. maj...

Hiša kulture v Pivki, 1. maj 2023 ― Adrijan Praznik: WHO CAN BE SURE OF ANYTHING*5. – 26. maj 2023otvoritev: 5. maj ob 19. uriKustosinja: Mojca GrmekAdrijan Praznik je slikar srednje generacije, ki je v slovenskem umetnostnem prostoru že dobro prepoznan, razstavlja pa tudi v tujini. Pri ustvarjanju svojih slik se poslužuje različnih materialov in postopkov, ki jih združuje in prepleta tudi znotraj posamezne slike, prav tako se v njegovih delih sočasno pojavljajo različne teme. Njegov način ustvarjanja je torej izrazito kolažen, to pa umetnik razume kot odraz časa, v katerem živimo, in še posebej načina, kako doživljamo naš vsakdan.Na tokratni razstavi predstavlja svoja novejša dela, v katerih se osredotoča na plastenje tkanin z različnimi teksturami in vzorci, barvnih nanosov in raznih drugih materialov, kot so mreže, papirji, najdena besedila, podobe itd. Umetnik materiale nanaša v več plasteh in na ta način ustvarja reliefnost slikovne površine, ki jo mestoma še dodatno razgiba s pastoznimi nanosi izbrane barve, največkrat črne in bele, ali omejene palete barv. Površino na koncu prekrije z lakom in s tem poudari svetlobno risbo, ki se ustvarja v reliefu. V slike pogosto vključi tudi besedilo, ki nastopa obenem kot naslov, ali jasno izriše posamezne motive, ki delujejo kot simboli (npr. nagelj ali mrtvaška lobanja).Dela, ki nastanejo skozi ta proces, zaznamuje igra kontrastov, ki se odvija na različnih ravneh – med pisanim tekstilnim kolažem in pretežno monokromnimi barvnimi ploskvami, med urejeno zasnovo spodnjih plasti in sproščenimi nanosi barv čeznje, med reliefnimi in gladkimi površinami ter osvetljenimi in osenčenimi predeli, nenazadnje pa tudi med očitno neposredostjo osrednjega polja in aluzijami, ki izhajajo iz akcentov na robovih. Metoda premišljenega združevanja in prepletanja različnih materialov in postopkov, s katero umetnik ustvarja neskončno igro kontrastov v svojih slikah, pogojuje tudi proces njihove interpretacije – opredeljuje ga nenehno prehajanje med asociacijami, spomini, izku
Prvomajski izlet na Teharje 1890.

Prvomajski izlet na Teharje 1890.

Celje.info, 1. maj 2023 ― Že leta 1890 so se delavci iz Celja in Štor združili in pripravili 1. maja miren izlet na Teharje, zvečer pa so hoteli imeti veselico v hotelu Strauss, vendar so ... Beri dalje The post Prvomajski izlet na Teharje 1890. appeared first on Celje.info.
Prvomajska budnica v Celju (dopolnjeno)

Prvomajska budnica v Celju (dopolnjeno)

Celje.info, 1. maj 2023 ― Kot je to dolgoletna tradicija, tudi letos Celjane prebuja Pihalni orkester Celje, ki bo naredil krog po mestu oz. občini.   Prvomajske budnice so v naših krajih spremljevalke ob mednarodnem ... Beri dalje The post Prvomajska budnica v Celju (dopolnjeno) appeared first on Celje.info.
Naj prvomajsko jutro zazveni v budnici naše godbe

Naj prvomajsko jutro zazveni v budnici naše godbe

Gornjesavski muzej Jesenice, 1. maj 2023 ― Glavno vlogo je že v začetku povojnih prvomajskih praznovanj na Jesenicah odigrala godba. Že na predvečer praznika so pogosto potekali nastopi godbe, točke pevskih skupin, sprevodi in kresovanja. »Posebej slovesno je bilo 1. maja 1952. leta, ko se je po jutranjih budnicah ob 11. uri dopoldne podalo na delavsko zborovanje na Poljane preko 1.500 prebivalcev [...]

Nuša Vešligaj bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 1. maj 2023 ― Nuša Vešligaj je profesorica magistrica slovenistike in zgodovine, zaposlena kot učiteljica slovenščine na osnovni šoli. Od nekdaj je velika navdušenka nad dramskimi besedili in redna obiskovalka slovenskih gledališč. Ob branju dramskih besedil še posebno rada pobrska po opusu slovenskih dramatikov, ki so bili del tako njenega diplomskega kot magistrskega dela. V branje priporoča besedilo Nike Švab Ujeti trenutek.

Manca Marinčič bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 1. maj 2023 ― Manca Marinčič je magistrica primerjalne književnosti in študentka 2. letnika doktorskega študija, smer Literarne vede. Že od otroštva se navdušuje nad gledališčem in filmom, zanimata jo predvsem gledališka in filmska igra. Zadnjih 20 let se preizkuša kot igralka na amaterskih gledaliških deskah. Med študijem je vzljubila tudi sodobno slovensko dramatiko. V branje priporoča besedilo Ize Strehar Razpad.

Stanje stanovskega arhiva v letu 1785 po pisanju arhivarja Alojza Kappusa plemenitega Pichelsteina

Arhiv RS, 1. maj 2023 ― Leta 1783 je službo stanovskega arhivarja, kot prvi s tem nazivom, prevzel Alojz Kappus plemeniti Pichelstein in jo opravljal do leta 1788. Poleti 1785, ko ga je Notranjeavstrijski gubernij v Gradcu pozval, da pošlje ustanovne listine Flachenfeldovega kanonikata, je stanovski arhiv šele dobil primerne prostore, akti pa so bili zaradi pogostih selitev v precejšnjem neredu. Stanovski arhivar se je lotil urejanja in s precej truda manjkajoči dokument našel šele v začetku decembra. Takoj ga je odposlal v Gradec, v opravičilo za zamudo pa opisal svoje napore pri urejanju stanovskega arhiva.
še novic