ARJAN PREGL: ROJSTVO SLIKARSTVA

ARJAN PREGL: ROJSTVO SLIKARSTVA

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 6. maj 2023 ― V preteklih letih je delo Arjana Pregla zaznamovala zapletena soodvisnost njegovega umetniškega ustvarjanja (slikarskih serij vse od Petminutnih revolucij prek Karnevala do Gugu gaga in Otroških slik) z recepcijo njegovega dela, ki jo je generirala njegova siceršnja javna družbenokritična drža, slednja predvsem v okolju socialnih omrežij. V natančno premišljene koordinate teh zapletenih odnosov se je iz serije v serijo Arjan Pregl spuščal resno in zavzeto, kot da lahko reakcije na svoje delo, tudi kadar so neargumentirane, nekritične in hkrati izrazito osebno sovražne, vzame kot resničen izziv za razmislek o tem, kaj v svojem slikarstvu počne in kako lahko s slikarskimi sredstvi odgovori na zastavljene dileme.... ...Arjan Pregl je takrat, jeseni 2021, vse pogosteje risal, sproti skiciral spontane risbe, ki jih je brez posebnega načrta skoraj vsak dan nizal v skicirke oziroma zvezke. Risbe od začetka niso imele kakšnega posebnega namena, še sam avtor ni bil zares prepričan, od kod so prišle in kaj, če sploh kaj, lahko iz njih nastane. V zgodovini umetnosti so skice, pripravljalne risbe vedno imele pomembno mesto v ustvarjalnem procesu, vendar jih skoraj nikoli ne razumemo kot končno delo, ki bi bilo namenjeno očem javnosti. Slikarke in slikarji so jih in jih še vedno uporabljajo kot neke vrste sprotne zabeležke, podobno kot pišoči ljudje, ki si sprotno misel kot opombo zapišejo v beležko, da ne bi ušla iz glave. Kajti take sprotne misli in podobe kaj hitro lahko tudi uidejo, ne jemljemo jih dovolj resno, ne ustvarjamo jih disciplinirano in jih zato tudi ne gledamo vedno pozorno. Iz nekaterih takšnih vizualnih ali besednih idej se nato skozi proces spreminjanja, zorenja, brisanja, opuščanja in dodajanja zgodi kaj večjega, iz nekaterih, v katerih se sreča več srečnih okoliščin in v katerih je izvorna ideja dovolj klena, lahko nastanejo kompleksnejša umetniška dela. V Preglovih preteklih serijah del že obstaja takšen moment leta 2011 in 2012, ko je avtor ustvaril serijo
V CD plesna predstava Jana Martensa z 17-članskim baletnim ansamblom

V CD plesna predstava Jana Martensa z 17-članskim baletnim ansamblom

Misli, 6. maj 2023 ― V Cankarjevem domu kot zaključno predstavo v sklopu gledališko-sodobnoplesnega abonmaja Veličastni drevi v Gallusovi dvorani napovedujejo delo koreografa Jana Martensa z naslovom vsak poskus se bo končal z zdrobljenimi telesi in zlomljenimi kostmi. Delo oplaja umetnikovo prepričanje, da se vsako telo sporazumeva ter da ima vsako telo kaj povedati.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 6. maj 2023 ― Henrik Neubauer je v samozaložbi izdal deli Baletno-koreografski par Vuka in Stanislav Hiti in njuni baleti na glasbo primorsko-istrskih skladateljev in Plesna glasba Rista Savina. Pri založbi *cf so izdali knjigo Louisa Althusserja Za Marxa, pri založbi Primus pa delo Esther in Jerryja Hicksa Prosite, dano vam je.
Domača proizvodnja, 13. del – vrh z družino Triglav in IBM PC

Domača proizvodnja, 13. del – vrh z družino Triglav in IBM PC

Računalniški muzej, 6. maj 2023 ― Nadaljujemo z novo serijo objav iz zgodovine računalništva v Sloveniji, ki je rezultat izvirnih raziskav kustodiata Računalniškega muzeja. Pregled vsebine: Podjetje IDC Iskra Delta Computers Družina mikroračunalnikov Triglav Nova grafična različica mikroračunalnika Partner Terminal Gorenje Paka 3100 in 9-inčni Paka 3090 Terminal Gorenje Paka 5000 in DEC VT-220 Trend osebnih računalnikov IBM PC PC-združljivi računalniki […] The post Domača proizvodnja, 13. del – vrh z družino Triglav in IBM PC first appeared on Računalniški muzej.
še novic