Primerjalna recenzija: Carol – knjiga vs. film

Koridor, 20. marec 2016 ― Carol, filmska adaptacija romana Patricie Highsmith The Price of Salt, je eden kritiško najbolj opevanih filmov letošnjega leta. Zgodba se dogaja v petdesetih letih prejšnjega stoletja in pripoveduje o mladi Therese (Rooney Mara), ki med božičnim vrvežem v veleblagovnici, kjer začasno dela, spozna Carol (Cate Blanchett). Therese in Carol se zaljubita in film se odtlej […] The post Primerjalna recenzija: Carol – knjiga vs. film appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

ZelenoBorci (5.4.2016 17:00)

Španski borci, 20. marec 2016 ― ZelenoBorci so nove ustvarjalne delavnice vedno kreativne KUD Galerije C.C.U., ki se posvečajo ustvarjanju s pomočjo recikliranja. Aprila bomo z recikliranjem barvnih revij ustvarjali prav poseben, pravljično obarvan nakit za vse priložnosti in okuse (05. 4.) ter raznovrstne unikatne štampiljke (26. 4.). Delavnica je namenjena otrokom od 6. leta dalje in je brezplačna, vendar so potrebne predhodne prijave.

Plesno popotovanje 2016 - Hitimo naprej in počasi nazaj (21.4.2016 17:00)

Španski borci, 20. marec 2016 ― Pregled novih plesnih miniatur v izvedbi plesalcev različnih starostnih kategorij. Nastopajo: Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, Plesni studio Intakt, plesalci Centra za Janeza Levca, KUD Qulenium, OŠ Trnovo, SVŠGL Ljubljana, Studio za svobodni ples, plesna skupina Inart. Strokovna spremljevalka območne plesne revije je Daliborka Podboj, plesalka, koreografinja, publicistka.

Ringaringaraja 2016 (13.4.2016 16:00)

Španski borci, 20. marec 2016 ― Območno srečanje otroških folklornih skupin Ringaringaraja 2016 je pregledna območna prireditev, na kateri se predstavijo mladi plesalci folklornih skupin, ki delujejo znotraj šolskega prostora ali pod okriljem svojega matičnega društva.

Ringaringaraja 2017 (12.4.2017 16:00)

Španski borci, 20. marec 2016 ― Območno srečanje otroških folklornih skupin Ringaringaraja 2017 je pregledna območna prireditev, na kateri se predstavijo mladi plesalci folklornih skupin, ki delujejo znotraj šolskega prostora ali pod okriljem svojega matičnega društva.

Hamlet minimalke

Koridor, 20. marec 2016 ― V četrtek, 10. 3. 2016, se je v čast 400-letnici smrti angleškega umetnika Williama Shakespeara v Slovenskem gledališkem inštitutu odvila bralna uprizoritev treh kratkih dramskih besedil.   Njihovi avtorji Mojca Podlesek, Lev Mastnak Trobentar in Katja Markič, vsi študentje AGRFT-ja, so besedila spisali po motivih Shakespearjevega Hamleta. Prstan Mojce Podlesek je tematiziral probleme Hamletove družine, ki propade in […] The post Hamlet minimalke appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Planica spet brez rekorda

Planica spet brez rekorda

Marijan Zlobec, 20. marec 2016 ― Ali je Planica spet brez doseženega svetovnega rekorda tisto, kar smo si ves čas želeli, ali pa je manj od tega? Dilema prav gotovo ni naša, ampak mednarodne žirije, ki je s svojimi odločitvami o nižjih zaletiščih, kot bi si jih skakalci želeli, onemogočila vrnitev primata smučarskih poletov v Planico še na ravni novega svetovnega […]
Tri sestre Čehova kot sodobna opera

Tri sestre Čehova kot sodobna opera

Marijan Zlobec, 20. marec 2016 ― Ali je drama Petra Ivanoviča Čehova efektna dramska snov za sodobno opero? Vprašanje se zdi bolj povezano s sočasno ustvarjalnostjo ruskih skladateljev kot s kakšnim sodobnikom. A je očitno drama Čehova kot operni libreto morala čakati na svojo priložnost skoraj sto let. Opero tri sestre je namreč napisal sodobni madžarski skladatelj Peter Eötvös. Sedaj jo […]

Ana Svetel: Lepo in prav

Koridor, 20. marec 2016 ― Pesniški prvenec Ane Svetel, ki ga je avtorica naslovila Lepo in prav, je izšel pri založbi LUD Literatura. Zbirka nam ponudi miniature iz avtoričinega življenja, ki skoraj vsakemu bralcu omogoči, da povleče vzporednice s svojim obstojem. Kljub temu da se skozi zbirko vzpostavi občutek vsakdanje preprostosti in avtorica hkrati pokaže izjemen občutek za podrobnosti ter […] The post Ana Svetel: Lepo in prav appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Peter Semolič: Poezija kot oblika erotizma je skrajno nepredvidljiva

Misli, 20. marec 2016 ― Pred svetovnim dnevom poezije 21. marca je priznani pesnik Peter Semolič podal nekaj razmislekov o njeni umeščenosti v svet. Zakaj ji gre posebno mesto, zakaj jo že v šoli napačno definirajo, zakaj, nenazadnje, zaradi nje ne postaneš nujno dober človek. Kot je Semolič povedal za STA, je prava poezija revolucionarna, je barbarizem.

Igralec Dare Valič danes dopolnil 75 let

Misli, 20. marec 2016 ― Igralec Dare Valič danes praznuje 75 rojstni dan. Ustvaril je več kot 100 gledaliških vlog. Karakterne in komične vloge je oblikoval z izrazitim komedijantskim darom. Igral je tudi v filmih, TV-nadaljevankah in na radiu. Nazadnje je leta 2012 zaigral v filmu Matevža Luzarja Srečen za umret in leta 2014 v kratkem filmu Kresnik: Ognjeno izročilo.
1890 Begunje – Vincenc de Toni

1890 Begunje – Vincenc de Toni

Stare slike (Cerknica), 20. marec 2016 ―  Na uokvirjeni fotografiji je Vincenc de Toni (*1851 +1907), gostilničar, trgovec, mesar. Fotografija je pod steklom v okvirju visokem 70 cm. Kako je fotografija nastala, ne vemo. Prav tako ni znan fotograf, ki jo je napravil. Starost možakarja na sliki sem ocenil na 40 let, torej je fotografija nastala okrog leta 1890. Ni mi znano, […]

Pogovor z Ivom Stropnikom

Poiesis, 20. marec 2016 ― Vlak se ustavi v Zidanem mostu, vstopita ti in Željko Perović. Peljemo se na povabilo Žarka Milenića v Brčko na tamkajšnji festival. Med mnogimi stavki, ki so mi ostali v spominu s te poti, je tudi tvoj, ki ga navajam po spominu: »Ker se mi ni dalo več hoditi drugam, sem festival naredil kar doma, v domačem kraju.« Festival je seveda Lirikonfest. In naj najin pogovor začnem prav pri Lirikonfestu: kako je festival nastal? Koliko se ti zdijo takšna srečanja tebi kot pesniku pomembna in če se ti zdijo pomembna, zakaj so pomembna? Spoštovani in dragi Peter Semolič, pozdravljen z velenjskega konca malega sveta in v njem nemirnega, vse bolj ponorelega časa! Tudi v meni je ohranjen zelo lep spomin na naš predlanski vander v Brčko. Rad potujem z vlakom (čeprav sem kadilec, so mi potovanja z vlakom nikotinsko znosno-vzdržna, pač brez cigarete prespiš kakšno urico več; če pa je potovalna druščina prava, kakršna sta bila na tej poti Ti in Željko, potem je potovanje z vlakom užitek!). Lirikonfest – velenjski mednarodni književni festival – od vzpostavitve leta 2002 do 2007 imenovan Herbersteinsko srečanje slovenskih književnikov z mednarodno udeležbo, od 2008 pa programsko razširjen v Mednarodni Lirikonfest Velenje – je [...]

Na dražbi Hestonovih predmetov tudi redke kopije Shakespearovih iger

Misli, 20. marec 2016 ― Avkcijska hiša Bonhams bo prihodnji teden na dražbi ponudila 300 predmetov, ki so bili last ameriškega igralca Charltona Hestona in njegove žene. Med njimi so tudi redke kopije iger Williama Shakespeara, kar priča o tem, da je bil Heston veliki oboževalec priznanega angleškega dramatika, je pisala francoska tiskovna agencija AFP.

Razstava Giorgia de Chirica v Stuttgartu

Misli, 20. marec 2016 ― V Stuttgartu so v Državni galeriji na ogled postavili razstavo del v Grčiji rojenega italijanskega umetnika Giorgia de Chirica. Postavitev z naslovom Giorgio de Chirico - magija moderne tematizira umetnikov vliv na umetniško avantgardo njegovega časa. Združuje okoli sto del - slik, risb in grafik de Chirica in drugih umetnikov.

Igralec Dare Valič dopolnil 75 let

SiGledal Novice, 20. marec 2016 ― Igralec Dare Valič danes praznuje 75 rojstni dan. Ustvaril je več kot 100 gledaliških vlog. Karakterne in komične vloge je oblikoval z izrazitim komedijantskim darom. Igral je tudi v filmih, TV-nadaljevankah in na radiu. Nazadnje je leta 2012 zaigral v filmu Matevža Luzarja Srečen za umret in leta 2014 v kratkem filmu Kresnik: Ognjeno izročilo.
Mešanica vseh mešanic

Mešanica vseh mešanic

Pogledi, 20. marec 2016 ― Son ni le popularna pesem, ki je v začetku prejšnjega stoletja osvojila Kubo, je ena prvih zahodnih glasbenih oblik, ki je postala svetovna godba. Po zaslugi komercialnih plošč in radia so ga najprej posvojili in predelovali na sosednjih karibskih otokih, v Latinski Ameriki, v nekaterih predelih Afrike in predvsem v severnoameriški diaspori, kjer so se kubanske godbe križale z drugimi. 
še novic