MAO predstavlja Future Architecture Festival

CED, 24. september 2017 ― Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) med 20. in 30. septembrom 2017 organizira številna predavanja, delavnice, filmske projekcije, razstave, pogovore in pop-up dogodke, kjer se bodo zbrali arhitekti, oblikovalci, umetniki in kustosi, ki vse od leta 2015 s podporo Ustvarjalne Evrope sodelujejo v evropski platformi Future Architecture.
Mah, pa zlato

Mah, pa zlato

LUD Literatura, 24. september 2017 ― Detela je kontinuiteta, v Ljubljani se odvija že desetletja in ne utihne, nenehno ima razlog, da obstaja in govori oz. lahko utihne le sam, od znotraj. A bo s pomočjo Raymonda Millerja le postal svetovni pesnik tudi iz povsem pragmatičnega vidika?

Patiband- zgodba zlatega rokenrola in bluesa

Štajerski tednik, 24. september 2017 ― Na Starklovem ribniku v Kicarju so se 8. septembra družili ljubitelji rokenrola in bluesa. Povabil jih je Patiband, katerega ustanovitelj je Otmar (Pati) Gaiser, ki je v imenu banda tudi vabil na prvi rok piknik odprtega tipa, ki bo poslej tradicionalen. Člani Patibanda niso sami veliki ljubitelji glasbe, temveč tudi veliki prijatelji in ljubitelji druženja. Glasba pa je tista, ki dela ljudi srečne in zadovoljne, to pa je tudi njihov glavni namen, da bi se vsi skupaj lepo imeli, uživali v dobri stari glasbi, zato so povabili tudi svoje glasbene prijatelje: skupino Hudobni volk, harmonikarja Edija Klasinca, ki razveseljuje s šansoni, glasbene prijatelje iz Maribora ...

Janko Kramberger: „Slovenija po osamosvojitvi ni šla po pravi poti ...“

Štajerski tednik, 24. september 2017 ― Janko Kramberger iz Zavrha je eden tistih Slovencev – zdomcev, na katere je lahko naša domovina izjemno ponosna. Četudi je zapustil Slovenijo in si boljšo prihodnost, življenjsko in poslovno, poiskal v tujini, na domovino ni nikoli pozabil. V vseh 45 letih življenja in dela v Liechtensteinu si je nenehno prizadeval za promocijo Lenarta in Slovenije. Tudi v jeseni življenja ne miruje, razpet med Zavrhom, Lenartom, Slovenijo in Liechtensteinom še naprej skrbi, da bi se v tem času vzpostavljene vezi ohranile, utrjevale in nadgrajevale.

Delo ali umetnost

Koridor, 24. september 2017 ― V Galeriji Vžigalica je v septembru in oktobru na ogled pester in raznolik izbor del japonskih umetnikov, ki so postavljena z informacijami o njihovih rednih službah znotraj natempirane, nadvse urejene in marljive družbe. Odprtje razstave je bilo v sklopu Festivala sodobnih idej INDIGO v sodelovanju s projektom japonsko-slovenskega prijateljstva, platforme JAPOM. Prikupna razstava se vrti okoli […] The post Delo ali umetnost appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Delo: Nova darila slovenske arhitekture  

Center arhitekture Slovenije, 24. september 2017 ― Izvirna slovenska kolekcija uporabnih izdelkov in spominkov Centra za arhitekturo Slovenije jih šteje že 33. Novi trije v različnih vzorcih v poklon Heleni Vurnik. Blagovna znamka Darilo slovenske arhitekture, ki v sodelovanju z mladimi slovenskimi oblikovalci in slovenskimi proizvajalci zadnja tri leta nastaja pod okriljem Centra arhitekture Slovenije (Cas), je od nocojšnjega odprtja razstave o Heleni [...] The post Delo: Nova darila slovenske arhitekture   appeared first on Center arhitekture Slovenije.

Med zvezdami

Muanis Sinanović, 24. september 2017 ― prevod shitpost hiperkolumne, originalno objavljene na Proletter.me   zdravko mamić, nenavadni kontrapunkt, ime politike, jezne trikotne oči, polne diagramov, zdravko mamić, hrupni kontrapunkt, ne dovoli hitrosti, ime kontraakceleracionizma, zdravko mamić, podoba v glavi velikega jazzovskega bobnarja, ki je odraščal v bronxu, zdravko mamić, v meni ni črnca, zdravko mamić, ljubezen na prvi pogled, za njim … Continue reading Med zvezdami

Slapshot - Back On The Map | Recenzija

13. brat, 24. september 2017 ― Bostonska hardkor scena je bila vedno v senci njujorške sosede. Sorazmerno z velikostjo metropol in živahnostjo kulturnega utripa velemest. New York je že od vedno gromozanski talilni lonec, vhod v novi svet iz starega sveta (Evrope), medtem ko je Boston bolj ohranil tradicionalnost priseljencev. Tu je pomembna predvsem velika irska skupnost. Kar pa ne pomeni, da Boston ni dal odlična imena že v 80ih letih. Naj naštejemo samo DYS, Gang Green, SSD, The Freeze in FU's. Slapshot prihajajo iz drugega vala bostonskega hardkora. Značilnost bostonskih hardkor bendov, pa tudi drugje, je bila, da so začeli iskati nov glasbeni izraz v hardrocku ali metalu. Nekako v tem času se pojavijo Slapshot s surovim zvokom, ki pomeni vrnitev h korenimam. Vzeli so hitrost in agresivnost prvotnega hardkora in ga križali z angleškim uličnim pankom, že nekaj let prej poimenovanim Oi! punk. Za razliko od predmestnega bostonskega ambienta ameriškega srednjega razreda so Slapshot postali izraz delavskega razreda. Pevec Choke je bil pred tem tudi v ameriški vojski, kar je bila usoda mnogih delavskih sinov. Če k temu dodamo še tematiko, ki jim je bila zelo blizu, hokej, potem je jasno, da jim je v ospredju tradicionalna zabava okolja, v katerem so odrasli. Da pa le ne bi bili popolnoma tradicionalistični, se zgodi zanimiv upor znotraj zeleno irsko obarvanega mesta. Prevzamejo namreč ideologijo straight edge-a, torej nastopijo proti vsem oblikam kemične odvistnosti, med drugim tudi proti uživanju alkoholnih pijač. Kar je za irskega potomca nepojmljivo, saj brez dobrega Guinnessa ni zabave. S tega vidika so sokrajani Gang Green precej bolj konzervativni, čeprav imajo tudi oni občutek za rušenje tabujev, saj prisegajo na izvorno češko pivo Budweisser. A vrnimo se zopet h glasbi. Močan vpliv Oi! punka naredi komade zelo spevne in s tem tudi nudijo poslušalcu občutek kolektivne moči. Poleg avtorskih komadov pa ponudijo še priredbo angleških pankerjev Cock Sparrer Chip On My Shoulder, da s tem pokažejo
V SMG koncertna uprizoritev Pasja procesija po pesmih Svetlane Makarovič

V SMG koncertna uprizoritev Pasja procesija po pesmih Svetlane Makarovič

Misli, 24. september 2017 ― V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bo ob 17. uri premiera koncertne uprizoritve izbora pesmi za otroke Svetlane Makarovič, naslovljene Pasja procesija. Pesmi v uprizoritvi v režiji Jureta Novaka so povezane v pripoved, ki "otrokom približa tudi neprijetne plati sveta okoli nas in spodbuja premislek o povezovanju in sprejemanju drugačnosti".
1962 Loška dolina – “Pripovedovalka Marija” in zgodba o Bušcovki

1962 Loška dolina – “Pripovedovalka Marija” in zgodba o Bušcovki

Stare slike (Cerknica), 24. september 2017 ― Slika je iz Slovenskega etnografskega muzeja, opremljena s podatki, da je bila posneta v Podložu pri terenskem delu leta 1962, napravila pa naj bi jo Fanči Šarf. Ženska na sliki je poimenovana kot “Pripovedovalka Marija”. V Podložu pa zagotavljajo, da gre za pomoto, saj se nihče ne spomni takšne hiše in tudi ne ženske. Pred gledalcem je starejša […]
V Pompejih razstava zakladov iz Hiše zlate zapestnice

V Pompejih razstava zakladov iz Hiše zlate zapestnice

Misli, 24. september 2017 ― V sklopu arheološkega ajdišča Pompeji na jugu Italije so na ogled postavili razstavo dragocenih najdb iz Hiše zlate zapestnice, ene najbolj znanih hiš v sklopu t.i insule occidentalis v Pompejih. Zlata zapestnica, ki je hiši dala ime, velja za eno najlepših in najdragocenejših umetnin, kar so jih našli v Pompejih.
še novic