Goragorja - Akarma | Recenzija

13. brat, 11. maj ― V veliki užitek mi je, da lahko zadnje čase pišem predvsem o novih glasbenih podvigih prijateljev, znancev in preostalih starih glasbenih soborcev. Goragorja prihajajo z drugega brega Soče, iz Goriških Brd. Nastali so iz polovice skupine Haron, ki je pred leti obetala s temačnim rokersko obarvanim metalom. Kitarist Sergej in bobnar Tomaž sta v svoje vrste zvabila še Andraža (kitarist pri Hellcrawler in občasnih black metal projektih), ki je poprijel za štiristrunsko kitaro. Že pred dvemi leti so izdali prvi demo Ulkus, a takrat še kot studijski projekt. Od tedaj so postali tudi koncertno dejavni, hkrati pa pripravili novi material. Rezultat je zrela, instrumentalna kitarska godba, kateri bi marsikdo dodal predpono post. A odsotnost vokalov še ne pomeni, da gre za post rock ali post metal. Veliko pomembneje je, da skuša bend strukturirati komade, tako da lahko znotraj iste glasbene zgodbe izvedeš raznovrstne ritmične prehode. Kitara je kljub vsemu najbolj v ospredju, tako da ji tudi poslušalec posveča največ pozornosti. Nasploh Goragorja zahtevajo, da se jim intimno posvetimo, saj je forma njihove glasbe daleč od pop vzorca "kitica refren kitica refren solacija refren". Potrebno je biti pozoren, da česa ne spustimo med kuhanjem mineštre. Če že poslušamo, poslušamo, da slišimo. Seveda ne morem reči, da Akarma prinaša glasbeno revolucijo, večino zadev smo v preteklosti že slišali pri podobnih zasedbah. A v poplavi vsega mogočega je pri skupinah, ki se že v štartu odrečejo stika s širšimi množicmi, najpomembnejše, da sami glasbeniki uživajo v svoji glasbi. To pa tudi vsaka resna glasbena publika takoj začuti. Za ljubitelje domačega kitarskega zvoka.

Nov album hrvaških Seine | Novica

13. brat, 11. maj ― Hrvaški freak-folk-punk-trip-hop duo Seine je izdal svoj drugidolgometražni album '22' za Moonlee Records in francosko založbo Vox Project . Album jetrenutno na voljo kot CD plošček ter v digitalnem formatu preko streaming platform(vključno z Bandcamp “free download” opcijo). Vinilna verzija albuma izide predvidoma vjuliju. Drugi studijski album '22' nas sooči z zagonetnim zvokom, ki lomi žanrske konvencije napresečišču noise in alternativnega rocka, trip hopa in no wavea, včasih z rahlim pridihomkabareja. Dvojec nadaljuje z raziskovanjem privlačnih, zadimljenih in počasi razgrajajočih seatmosfer, ki so zaznamovale že njun prvenec, z novim poudarkom na disonancah inatonalnosti. Album je poln zapletenih aranžmajev in robustnih instrumentalnih podlag. Sedemskladb s takoj zapomnljivimi hooki počasi pluje po melanholičnih vodah, ponujajočintrospektivno poslušalsko izkušnjo. Elektrificirana akustična kitara in bobni še vednopredstavljajo osrednji gradnik, vendar sta fanta svojo zvočno paleto razširila s prebadajočimielektronskimi teksturami, sampli klasičnih inštrumentov in jahajočimi poliritmijami. AktualniSeine izraz tako premore tudi svoje funky, čudaške in nekonvencionalne gruve, ki nas zibajov introspektivni ples.  

Cokie the Clown - Negative Reel video | Novica

13. brat, 23. april ― Fat Mikov alterego, Cokie the Clown, bo 26. aprila izdal album You're Welcome. Za izdajo bo poskrbela njegova založba Fat Wreck Chords.Prijazno opozorilo za vse, ki pričakujete skladbe v stilu NOFX, pripravite se na popolnoma drugačno glasbeno izkušnjo. Album bo imel 10 skladb, katerih naslove lahko najdete spodaj, tako kot seveda tudi video.   Seznam pesmi: 1.Bathtub 2. Fair Leather Friends 3. The Queen Is Dead 4. Swing and a Miss 5. Down with the Ship 6. Negative Reel 7. That Time I Killed My Mom 8. Fuck You All 9. Pre Arraigned Marriage 10. Punk Rock Saved My Life        

Alexisonfire - Familiar Drugs | Novica

13. brat, 21. april ― Dočakali smo tudi vrnitev kanadskih emo legendAlexisonfire. Po skoraj devetih letih se je skupina odločila, da izda novi material, kar se je zgodila 15. februarja 2019. Nekaj več kot dva meseca po tem dogodku, je skupina izdala še videospot, ki je na ogled spodaj. Video je bil posnet s tehnologijo VHS in mobilnih telefonov.    

Bouncing Souls - Favorite Everything | Novica

13. brat, 16. april ― Bouncing Soulsso pred kratkim izdali novi EP, ki je naslovljen Crucial Moments in dosegljiv na Rise Records. Pesem Favorite Everything lahko poslušate spodaj, kjer najdete tudi seznam pesmi.   1. Crucial Moments 2. 1989 3. Favorite Everything 4. Here's To Us 5. 4th Avenue Sunrise 6. Home    

Jason DeVore solo album | Novica

13. brat, 13. april ― Jason DeVore,vsem bolj znan kot pevec skupine Authority Zero, je izdal tretji solo album in ga temu primernu tudi naslovil Conviction Volume III: The Road to Clarity. Za izdajo so poskrbeli pri Operation Records.    

Dave Hause - Saboteurs video | Novica

13. brat, 10. april ― Dave Hause, ki ga bo moč slišati tudi na letošnjem Punk Rock Holiday, je tik pred izdajo novega albuma izdal videospot za pesem Saboteurs. Video si oglej spodaj. Album Kick, izide v kratkem pri založbi Rise Records.    

Wornpath - Afraid of the Sun | Recenzija

13. brat, 6. april ― Wornpath so studijski projekt treh veteranov severnoprimorske scene. Za vokale je poskrbel Dean (Low Punch, The Hoax Program), za instrumentalni del pa Valter (ex Man in the Shadow, Entreat. in Hellcrawler) in Janez (Mothermound). V skladu z veteranskim statusom gre za projekt, ki skuša obuditi zvok hardkora 90ih. Podobne pojave lahko opazujemo tudi drugod po svetu, ko se moški v zrelih letih odločijo, da zopet poskušajo obuditi nekaj, kar so z drugačnim zanosom počeli nekoč. O tem lahko imamo različno mnenje, v vsakem primeru pa je to veliko boljše kot preigravanje starih hitov iz svoje mladosti. Kako komu uspe z novim glasbenim projektom, je pa sploh vprašanje. Wornpath sledijo metaliziranemu hardkoru, ki se je postopoma razvil v metalcore. Če že povlečemo paralele s prejšnjimi bendi sodelujočih, smo še najbližje zgodnjim Entreatom., ki so tudi bili prvotna Valterjeva ideja. Sicer pa lahko slišimo Integrity, Snapcase, Earth Crisis in podobne Slayer rif hardkor bende. Wornpath ponudijo predvsem nostalgične občutke folku, ki je že pred 20imi leti užival v podobnih zvokih. Marsikateremu mlajšemu pa lahko ponudi idejo, kako lahko še zveni bend. Nenazadnje gre za glasbeno tradicijo, ki se je v manjši meri ohranila kot t.i. crust zvok. Počakajmo, da vidimo, ali se bo projekt nadaljeval, ali je šlo samo za domislico nekega obdobja. Sicer pa ne dvomim, da bodo vsi akterji tega projekta skušali nadaljevati z glasbenim ustvarjanjem v tej ali drugačni preobleki.

Rdeči četrtek: predstavitev knjige Revolucija v Rožavi | Novica

13. brat, 6. april ― V okviru serije dogodkov Rdeči četrtki predstavljamo knjigo REVOLUCIJA V ROŽAVI: Demokratična avtonomija in osvoboditev žensk v sirskem Kurdistanu (ČKZ). Knjigo in situacijo v Rožavi bo predstavil Arne Zupančič, sodelavec Radia Študent, ki je pred leti obiskal to deželo. Kurdsko prebivalstvo na severu Sirije, ki je pred mesecem dni vojaško porazilo Islamsko državo in trenutno nadzoruje skoraj tretino sirskega ozemlja, že vse od začetka vojne gradi miroljubno in demokratično alternativo za Sirijo. Njihova komunalistična revolucija temelji na soodločanju v svetih, osvoboditvi žensk in spolni enakopravnosti prek vzpostavljanja vzporednih struktur, na zadružni ekonomiji ter na skrbi za okolje. Pravkar izdan prevod knjige Revolucija v Rožavi z veliko natančnostjo, izčrpnostjo virov, vključno z bogastvom etnografskega gradiva, popisuje razvoj kurdskega gibanja za samoodločbo v Siriji, ki ji je z apliciranjem načel bazične in neposredne demokracije uspelo preseči meje med etničnimi in religioznimi skupnostmi in ustvariti model sobivanja in samoodločbe za vse skupnosti sirskega mozaika.    

Bernays Propaganda - Ništo nema da nè razdeli | Recenzija

13. brat, 31. marec ― Tudi glasbene skupine imajo svojo identiteto, tudi osebnost, če to želite. Ko se bend čez čas radikalno spremeni, se na mestu pojavi vprašanje, ali gre še vedno za isti bend. Nekateri se odločijo za zamenjavo imena, vendar je to pogosto povezano z menjavo članov zasedbe. Večina jih ohrani isto ime, kar je že zaradi prepoznavnosti lažje, lahko pa tudi kaže na določeno kontinuiteto v glasbenem ustvarjanju, ki površnemu poslušalcu ni takoj vidna. Bernays Propaganda so začeli v času, ko je bil revival post punka in je le-ta zašel tudi v mainstream npr. Franz Ferdinand in podobni, predvsem angleški bendi. Tak je bil tudi njihov začetni zvok, z močnim "plesnim" basom. Materialni pogoji produkciji so jih po razhodu z nekaterimi člani prisili v spremembo glasbenega stila. Namesto ljudi so vstopili avtomati, tako da je postala glasba še bolj diskoidna. V takšni postavi je že nastal album Politika, ki je izšel leta 2016. V čakanju na novi album so nam ob koncu 2018 prinesli EP s tremi novimi komadi. Funkoidne bas linije, novovalovski synth vložki in deklamirajoči vokal v enigmatičnem makedonskem jeziku. Moram priznati, da me je ta izdelek pustil dokaj hladnega. Ne prinaša nič posebno novega, občasno se zazdi, da skladbe niti niso dokončane. Očitno bo potrebno počakati na album kot celoto. Ta izdelek pa je predvsem za stare fene.

Mad Caddies, 8.3.2019, Cvetličarna, Ljubljana | Novica

13. brat, 20. februar ― Po razprodanem koncertu leta 2014, lanskih navdušujočih nastopih na Punk In Drublic Fest Europe v Ljubljani in Punk Rock Holiday v Tolminu, se kalifornijski Rocksteady punkerjiMad Caddies vračajo v Ljubljano v sklopu evropske turneje, na kateri promovirajo svežo ploščo "Punk Rocksteady". Navdih za ploščo je 40 let punka, čigar uspešnice so po izboru Fat Mika prepakirali v prefinjene ska melodije. Karte po 17 € so na voljo tukaj.      
še novic