A Wilhelm Scream, Astpai, 17.7.2108, Gala hala, Ljubljana | Novica

13. brat, 1. julij 17. julija, 2018 se v sklopu evropske turneje na oder Gala hale vračajoA Wilhelm Screams predskupinoASTPAIin domačim zastopstvomWhite Stain.   Pod imenom Wilhelm Scream zasedba plodovito deluje od leta 2003, a so njihove glasbene poti prepletene že od začetka 90′. Prvi album z naslovom “The Way to a Girl’s Heart Is Through Her Boyfriend’s Stomach” so izdali pri založbi Tank Records leta 1999, mednarodno prepoznavnost pa so dosegli z drugim albumom, “Benefits of Thinking Out Loud”, ki je izšel leta 2001. Ploščo so kasneje izdali ponovno, tokrat pri založbi Jump Start Records. Leta 2004 so podpisali pogodbo z Nitro Records, katere ustanovitelj je Dexter Holland (The Offspring), pod njenim okriljem pa so izdali naslednje tri albume. V svojem ustvarjanju se poigravajo z melodičnim hardcorjem, ki sega izven ustaljenih okvirov. Avstrijci Astpai so se v desetletju svojega delovanja podali na prenekatere turneje po domala vseh kontinentih sveta. V svojo glasbo vključujejo tako lastni intimizem kot tudi politična sporočila. Oder so si delili z največjimi punk rock zasedbami kot so Anti-Flag, Flogging Molly, Leftover Crack, The Flatliners in mnogimi drugimi. Vstopnina: 14 € vpredprodaji; 17 € na dan koncerta.

Converge - Beautiful Ruin | Novica

13. brat, 30. junij ― Skupina Converge je presenetila z novo izdajo. Nenapovedano je pri založbah Deathwish / Epitaph izšel EP z naslovom Beautiful Ruin, na katerem najdete 4 pesmi, ki so nastale v odbobju nastajanja zadnjega albuma The Dusk in Us. Za eno izmed njih - Melancholia, je skupina že posnela videospot, ki je na ogled spodaj.   Seznam pesmi: 1.Permanent Blue 2.Churches & Jails 3.Melancholia 4.Beautiful Ruin

Seward ponovno z Against Me! | Novica

13. brat, 29. junij ― Nedavno se je skupina Against Me! na odru ponovno združila z nekdanjim basistom Andrewom Sewardom. Vsi so se spraševali ali to pomeni njegovo vrnitev, po tem, ko je skupino zapustil leta 2013. Na veselje mnogih je skupina novico potrdila preko Instragrama pevek Laure Jane Grace. pevek Laure Jane Grace.

Nakajima - Be nice to spiders | Recenzija

13. brat, 25. junij ― Mnogo glasbenih žanrov se v novem tisočletju vedno znova reciklira. Nemogoče je spremljati vse post punk klone, ki nam skušajo pričarati izgubljene čare moreče industrijske angleške pokrajine. Tako kot so v metalu že zmešali vse žanre, kar se jih je lahko našlo. So pa tudi žanri, ki so vsaj na neodvisni sceni bili nekaj časa zelo popularni, pa se jih sedaj le redki lotevajo. Med take štejem tudi noise rock, ki mogoče tudi zaradi svoje neprilagojenosti sredinskemu okusu, ostaja na margini. Eden redkih bendov, ki se na Slovenskem spogleduje z njim, so zagotovo velenjski Nakajima. Ker so člani pripadniki generacije, ki je odrašala ob zvokih s konca 80ih in začetka 90ih, to niti ni presenetljivo. Bogate glasbene izkušnje glasbenikov, ki so med drugimi igrali tudi v nekdaj vplivni post hardkor zasedbi It's not for sale, jim omogočajo suvereno poigravanje z že obdelanimi vzorci. Hkrati pa se čuti, da pri svojem ustvarjanju niso obremenjeni s pritiskom uspeha. Ker kdo pa lahko z glasbo uspe v Sloveniji? Be nice to spiders ni prvi izdelek skupine, je pa sedaj obeležen tudi na vinilu, tako da si ga bodo zbiralci in poznavalci lažje zapomnili. Analogno preprečuje izginotje v pozabi digitalnega. Kot dodatna prednost je tu še dejstvo, da vsebuje vinil bonus skladbo, ki je ni moč poslušati npr. na bandcampu. Sama glasba je povsem soliden poklon glasbi iz prej omenjenega obdobja. Mogoče pogrešam malo več nepredvidljivosti, ki je še največ najdem proti koncu tretje skladbe. V primerjavi s starejšimi izdelki pa se vsekakor čudi želja po bolj kompleksnih strukturah. Pa čeprav je ta želja morda nezavedna. Surovost in umazanost zvoka pa so kvaliteti, ki jih ta bend prinaša in jih v Sloveniji še kako pogrešamo. Zato je nabava tega vinila obvezna za vse, ki jih zanima glasba levo od sredine, ali pa ste vsaj vinil friki. Kar pa se pogosto, a ne nujno, tudi pokriva.

Damir Avdić ponovno na Mostovni! | Novica

13. brat, 9. junij ― Kulturno umetniški klub 13. BRAT v letošnjem leta zaganja nov koncertni cikel Ropotarnica 13. Brata, v okviru katerega bo v sodelovanju z Moonlee Records v Novo Gorico organiziral koncerte žanrsko raznovrstnih domačih in tujih glasbenih skupin. 15. junija se tako na Mostovno v Novi Gorici vrača eden najbolj markantnih glasov slovenskega podzemlja in najostrejših pesniških peres balkanske regije — človeka, ki iz besede dela mesa.Damir Avdić, čigar diskografija in bibliografija skupaj štejeta že enajst izdaj, bo tokrat predstavil svoj sedmi dolgometražni studijski album 'Amerika', na katerem Bosanski psiho ohranja svoj prepoznavni zven, osredinjen okoli žilavega vibriranja njegovih glasilk in drobovja parajočih kitarskih riffov, vendarle vanj vnaša nove koordinate, odpira zastrta vrata in naslavlja neizrečeno. Album 'Amerika' prinaša manj komadov, so pa ti strukturno daljši, odeti v nekakšno metaforično patino družbene umazanije, ki se odraža v zapackani zvočni sliki, posledici inventivnih rab kitarskih efektov. Novi dolgometražec, kot vselej pri Avdiću, gravitira okoli treznih in neizprosnih poetičnih orisov človeškega eksistencialnega angsta, ki mu iz leta v leto vse težje pogledamo v oči. In čeprav jeDamir Avdić pesnik in ne odkritelj Amerike, vam lahko njegove skrbno de- ter ponovno konstruirane podobe in motivi v resnici pomagajo pri odkritju novih, globoko zastrtih dežel vašega duševnega podpodja. Vabljeni k odkrivanju novih Amerik in prepogosto pozabljenih utopij.

Pigs Parlament - Don't Panic, It's Organic | Recenzija

13. brat, 30. maj ― Pigs Parlament so svojevrsten fenomen. Malce skriti na drugem bregu Soče v Goriških Brdih že poldrugo desetletje vztrajajo na pank barikadah. Za seboj imajo nešteto koncertov, pa tudi dva dobro sprejeta albuma. V vseh teh letih so dobro izpilili svoje tehnično znanje, kar jim omogoča izvirne dodatke v sicer bazične strukture pank, hardkor komadov. Pred sabo imam ličen paket treh zgoščenk, trilogije, ki so jo Pigsi začeli objavljali lansko leto. Trilogijo sestavljajo trije mini albumi, ki so tematsko razdeljeni in rdeče, zeleno, rumeno obarvani. Začeli so s slovensko govorečo Slovensko Svinjsko Stranko, ki se vrača k začetkom benda, nekaj je tudi prisotne nostalgije za mladimi leti, meni najljubša pa je Use za dober biznis, ki pikro opisuje mentaliteto določenih ljudi, ki jim je v življenju pomemben samo še biznis. Nekaj podobnega so pred leti pri nas naredili Štajerci Muškat Hamburg. Prav tako lani so izdali Koruptistan, ki je že bolj politično angažiran, predvsem protisistemsko. Ta del trilogije je tudi glasbeno morda najbolj agresiven. Pred kratkim so izdali še zadnji Don't Panic, It's Organic, ki je še najbolj pomirjujoči del, kar nakazuje že sam naslov. Posvečen je zeleni rastlini, ki je že zdavnaj pridobila domovinsko pravico pri nas. Konoplja vztrajno in zanesljivo postaja vedno bolj sprejeta tudi med širšim prebivalstvom in samo vprašanje časa je, kdaj bo končno dekriminalizirana oz. legalizirana. Temu primerno so tudi komadi bolj sončni in veseli, predvsem I like to smoke, ki je narejen v klasičnem Rancid ska punk stilu. Hitro zleze v uho in začuda se ga kljub temu ne naveličaš. Pop v najboljšem pomenu besede. Že naslednji komad je takoj bolj hiter, z ženskim in moškim vokalom. Pri Pigsih večglasno petje in menjava vokalistov v posameznih komadih dodatno razgiba njihovo glasbo. Da ne omenjamo, da vse sami posnamejo in producirajo. Pozna se, da v to vložijo veliko dela in časa. Rezultat vsega vloženega napora je posnetek kot je Golden Era, ki bi ga zlahka pri

Festival Punk in Drublic z NOFX | Novica

13. brat, 29. maj ― Fat Mike se je odločil, da festival piva in punka predstavi tudi Evropi. Tako se bo festival ustavll v Ljubljani, 21.6.2018 in tudi na Dunaju, 19.6.2018.   V Ljubljani, pred Kino Šiška se nam bodo poleg NOFX, prestavili še Mad Caddies, Snuff, The Bronx, Bad Cop/Bad Cop in The Mor(R)ons.   Več info o dogodku tukaj.   Na Dunaju, v Areni bodo poleg NOFX in The Bronx ljudstvo zabavali še Jaya the Cat, Bad Cop/Bad Cop in Dee Cracks.   Več info o dogodku dobite tukaj.  

Frank Turner - Little Changes video | Novica

13. brat, 28. maj ― Nekdanji punk folk trubadur, Frank Turner, ki je bare in beznice zamenjal za Olimpijske igre in stadione predstavlja svoj najnovejši videospot za pesem Little Changes.Pesem je vzeta z albuma Be More Kind,ki ga je izdalaPolydor Recordsje album izdala 4. maja. Video je na ogled spodaj.  

Politika je težka, toda to je naša usoda | Intervju

13. brat, 27. maj ― Mirt Komel počne preveč stvari, da bi jih lahko vse našteli. Človek, ki je stalno v pogonu, pa naj gre za pisanje, predavanje, organiziranje, politično udejstvovanje. Spoznala sva se v času rojevanja Mostovne, takoj po odprtju le-te je skupaj z vrstniki ustanovil Čitalnico Babel, kjer se je oblikovala posebna intelektualna skupnost. Poklicna pot ga je obdržala na matični fakulteti FDV, čeprav je doktorat opravil tudi na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Predava filozofijo ter Moderno književnost in družbene ideologije. Napisal je že vrsto knjig, tako teoretskih o nasilju, dotiku, kot o kulturnih fenomenih kot je Twin Peaks ter drame, romane ter potopisne dnevnike. Tik pred izidom je prva kriminalka Medsočje. Je tudi politično aktiven, bil je ustanovni član Iniciative za demokratični socializem. Sedaj pa deluje v okviru lokalnega odbora Levice na Goriškem. V prvi vrsti je pa predvsem zelo plodovit mislec. Kot je lucidno pokomentiral predvolilni sloganl na twitterju: Sploh ne gre za to, da mislimo resno, pač pa da resno mislimo. Začniva s tvojim zadnjim podvigom, romanom Medsočje. Že ime romana pove, da se zgodba dogaja v tvojih rodnih krajih. Ali takšna realistična pokrajina najbolj ustreza kriminalnemu žanru? Za razliko od Pianistovega dotika, ki se odvija v New Yorku, kamor sem redno potoval tudi za potrebe pisanja romana, je bilo z Medsočjem veliko lažje: zapeljal sem se po Soški dolini in vstopil skozi vrata v svojstven svet Posočja, iz katerega sem potem zgradil svoj lasten kraj, od arhitekture do prebivalcev, ki ni toliko realističen kolikor surealistična alegorija realnosti tukajšnjih krajev. Pa vendarle se v Medsočju pojavljajo tudi resnični problemi tega prostora, npr. onesnaževanje v Salonitu Anhovo. Ali so le dodatek, okras zgodbi, ali si hotel tudi preko romana opozoriti nanje? Medsočje je kot kraj s svojimi prebivalci seveda sestavljen iz zidakov, ki sem jih vzel iz realnosti, tako da sem noter vključil tudi najbolj pereča družbeno-politična vprašanja, k

NOFX - Ribbed v živo | Novica

13. brat, 26. maj ― Skupina NOFX, ki je tik pred evropsko turnejo, ima za 3. avgust napovedano izdajo novega albuma v živo. Skupina in Fat Wreck Chords so se odločili, da ponovno obudijo serijo v živo in kot se spodobi bodo za prvo izdajo poskrbeli prav lastniki te založbe.   Za vse, ki se ne spomnite točnega seznama pesmi, jih lahko preverite spodaj. 1. Green Corn 2. The Moron Brothers 3. Showerdays 4. Food, Sex & Ewe 5. Just the Flu 6. El Lay 7. New Boobs 8. Cheese/Where's My Slice 9. Together on the Sand 10. Nowhere 11. Brain Constipation 12. Gonoherpasyphilaids 13. I Don't Want You Around 14. The Malachi Crunch  

Brda za konopljo | Novica

13. brat, 2. maj ― Briški pank hardkor veterani Pigs Parlament so še naprej produktivni. Pred kratkim so za založbo Giljotina izdali nov mini album Don't panic it's organic, na katerem najdemo 6 pesmi. Za pokušino lahko samo rečem, da skušajo Brdam dati jamajški pridih. Na zemlji namreč ne uspeva samo trta, ampak še druge rastline. Pigsi menijo, da je koristne rastline potrebno uporabiti. Hemp for happiness!  

Presenečenje - novi Leechfeast | Novica

13. brat, 2. maj ― Bendi pridejo in grejo. V dobi sinhroniziranega časa še toliko bolj. Tako so mi iz miselnega dosega pobegli tudi Leechfeast, najbolj sludge metal bend na Slovenskem. Potem pa se iznenada pojavijo, dobro skriti pred vohuni socialnih omrežij. Z novim albumom Neon Crosses nam ponujajo 4 trpeče in težaške komade, kot smo jih bili vajeni pri njih.
še novic