Dejan Srhoj

Dejan Srhoj

Koreografski imenik, 12. januar 2020 ― Plesalec, koreograf, plesni kurator in pedagog Dejan Srhoj (1978, Ljubljana) je bil v otroštvu in mladosti predan študent baleta, nato pa med letoma 1998 in 2001 baletni solist v ljubljanski Operi. Njegov odhod iz baletnega ansambla je poseben kulturno-produkcijski pojav, kakršnih v nefleksibilnih baletnih institucijah nekdanje Jugoslavije in Vzhodne Evrope…
1936 Ljubljana – Sokolski zlet

1936 Ljubljana – Sokolski zlet

Stare slike (Cerknica), 12. januar 2020 ― Slika je nastala na železniški postaji, a ne na Rakeku. Tudi Ljubljana – glavni kolodvor ni. Mogoče Zalog, Rakovnik, Vižmarje … So pa na sliki rakovški Sokoli, ki so se udeležili zleta ob svečanem razvitju prapora Ljubljanske župe 14. junija 1936. Prapor je daroval kralj Peter II. Po zamisli Jožefa Plečnika in načrtih Vinka Lenarčiča […]

Shakhawat Tipu: Mar nismo lačni

Poiesis, 12. januar 2020 ― Ne stori ničesar, gospod! Listi drevesa so se dvignili                                          v nebo in oblak se je spremenil […] The post Shakhawat Tipu: Mar nismo lačni appeared first on POIESIS.
Skoraj vsi Nemci poznajo Beethovna, slabše pa njegova dela

Skoraj vsi Nemci poznajo Beethovna, slabše pa njegova dela

Misli, 12. januar 2020 ― Rezultati raziskave YouGov so pokazali, da 95-odstotkov Nemcev pozna Ludwiga van Beethovna in vedo, da je bil skladatelj. Težava pa se je pojavila ob vprašanju, naj anketiranci navedejo vsaj eno Beethovnovo mojstrovino. Kar 15 odstotkov ni poznalo nobenega skladateljevega dela, 11 pa je odgovorilo "ne vem", je pisala nemška tiskovna agencija dpa.

Šoa – spominjajmo se… ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta…

ARS Kulturna panorama, 12. januar 2020 ― Tudi o razstavah Guštanj za jutrno na Ravnah na Koroškem in Zajčja luknja v CD v Ljubljani, Benečiji - tako blizu/tako daleč in nagrajencu JSKD za življenjsko delo Franciju Pivcu Teme tokratne oddaje so: Šoa – spominjajmo se: prireditve v Mariboru ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta (Stane Kocutar)  Na Ravnah na Koroškem so odprli novo stalno razstavo z naslovom Guštanj za jutrno – o kulturno-zgodovinskem razvoju Mežiške doline od prazgodovine do obdobja protireformacije (Metka Pirc) Razstava Zajčja luknja – fotografija, magija in resničnost v Cankarjevem domu v Ljubljani (Iza Pevec) O življenju v »zapuščenih in pozabljenih krajih« – v organizaciji Inštituta za slovensko izseljenstvo je potekala prireditev, posvečena družbeni, kulturni in politični zgodovini Benečije  (Maja Žvokelj) Predstavili pa bomo tudi letošnjega prejemnika nagrade JSKD za življenjsko delo – Francija Pivca (Brigita Mohorič)  
Suzana Koncut

Suzana Koncut

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 12. januar 2020 ― Dobitnica nagrade Prešernovega sklada za prevode francoskih literarnih in teoretskih besedil v zadnjih treh letih »Prevajalski opus Suzane Koncut je serija konsistentnih jezikovnih gest, ki francosko literarno in znanstveno kulturo približujejo slovenski javnosti, njihovo avtorico pa uvrščajo med najbolj poglobljene slovenske prevajalce in prevajalke srednje generacije,« je med drugim zapisano v obrazložitvi odločitve, da Suzana Koncut prejme nagrado Prešernovega sklada za prevode francoskih literarnih in teoretskih besedil v zadnjih treh letih. Svojo prevajalsko poetiko, ki sta jo dolga leta sooblikovala ples in koreografija, bo Suzana Koncut podrobneje predstavila v tokratni oddaji.
še novic