Objava petih vicev sedeminštiridesetega izbora

Objava petih vicev sedeminštiridesetega izbora

SEM, 6. november 2020 ― Uredniški odbor je izbral sedeminštirideseti niz najboljših vicev, ki jih zbiramo v okviru našega poziva: Super, v CV bom lahko dodal še postavko »učitelj za drugi razred OŠ«. Kad god sam nešto kupio kod Kineza, to trajalo mjesec - dva najviše. Ali, ovaj virus, svaka vam čast majstori! (Prevod: Kadarkoli sem kaj kupil pri Kitajcu, je to zdržalo mesec, največ dva. Ampak, ta virus, vso čast mojstri!) Tisti, ki nosite maske po gozdu..., no, zaradi takih piše na šamponu, da ni za pitje! Leto 2020 je edinstveno prestopno leto. Februar ima 29 dni, marec 300 dni, april pa 5 let! Lojz pride iz menze  in  ves iz sebe  pove sodelavcu, da je gotovo zbolel. Ta ga potolaži: »Ne paničari.  Nimaš Covida.  Sodexov pasulj je bil spet brez okusa.« Seznam vseh izbranih vicev
Oni živijo

Oni živijo

MMC Gledamo, 6. november 2020 ― John Nada, brezposelni gradbeni delavec v času splošne krize prispe v Los Angeles. Napol zakonito se zaposli in zbliža s kolegom Frankom Armitageem, ki mu priskrbi začasno bivališče v zatočišču za brezdomce.
Asistentka

Asistentka

MMC Gledamo, 6. november 2020 ― V odštevanju do začetka festivala Liffe začenjamo z recenzijami nekaterih najbolj nestrpno pričakovanih filmov letošnjega programa. Prva je na vrsti Asistentka, eden od prvih celovečercev, ki se izrecno ukvarjajo z vprašanji "dobe MeToo".

Pismo gledališki publiki

SiGledal Novice, 6. november 2020 ― Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalec Martin Lissiach piše gledališki publiki.
L’Amour Toujours

L’Amour Toujours

Smetnjak, 6. november 2020 ― Da sta Drone Emoji in Oneohtrix Point Never albuma izšla tako rekoč istočasno, je koincidenca, a vsekakor nadvse prikladna (sicer pa širni horizont post-vaporwavea bržkone premore lastno teleologijo). Očitno ju povezuje nekaj, kar OPN aka Daniel Lopatin nakaže v čudovitem … Continue reading →

Pismo Evi Mahkovic

SiGledal Novice, 6. november 2020 ― Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Tamara Matevc piše Evi Mahkovic.

Veliko zanimanje in skrb za mestna drevesa

Inštitut za politike prostora, 6. november 2020 ― Dobro obiskana virtualna okrogla miza Kako skrbimo za drevesa v mestih dne 2.11.2020 je celovito razgrnila pogled na upravljanje z mestnim drevjem pri nas. Program dogodka se je začel in zaključil s predstavitvijo zbranih navdihujočih zgodb o drevesih, vmes pa je bilo v konstruktivnem duhu povedano vse, kar je dobro vedeti o upravljanju z mestnim... The post Veliko zanimanje in skrb za mestna drevesa appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Volitve organov DSP – vabilo h kandidaturi

Društvo slovenskih pisateljev, 6. november 2020 ― Spoštovani člani, spoštovane članice Društva slovenskih pisateljev. V skladu s Temeljnim aktom upravni odbor DSP pripravlja aktivnosti za sklic rednega volilnega občnega zbora DSP, katerega namen bo izvolitev predsednika ter članov upravnega in nadzornega odbora ter častnega razsodišča za mandatno dobo treh let. Predviden datum volilnega občnega zbora je 16. december 2020, zbor pa bo […]

Ohranjanje uporabnosti stavb prispeva k blaženju podnebnih sprememb

Inštitut za politike prostora, 6. november 2020 ― Napovedana izselitev nevladnih organizacij iz stavbe na Metelkovi 6 je zanimiva z več vidikov. Tu so odsotnosti običajnega komuniciranja med upravljavcem in uporabniki stavbe, pa mednarodno prepoznana kakovost produkcije nevladnih organizacij, ki tam domujejo in njihov pomen za demokratizacijo slovenske družbe, in tudi njihove ključne vloge pri preobrazbi območja zapuščene vojašnice v vitalno mestno območje,... The post Ohranjanje uporabnosti stavb prispeva k blaženju podnebnih sprememb appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Nebesni zmaj, igrano – dokumentarni film o Ivanu Skušku ml. in Tsuneko Kondo Kavase ter njuni zbirki v SEM

Nebesni zmaj, igrano – dokumentarni film o Ivanu Skušku ml. in Tsuneko Kondo Kavase ter njuni zbirki v SEM

SEM, 6. november 2020 ― V nedeljo, 8. novembra 2020 ob 21.40 bo na prvem programu TV Slovenija na sporedu igrano-dokumentarni film »Nebesni zmaj« v režiji Alme Lapajne, pri katerem je sodeloval Slovenski etnografski muzej. Vabljeni k ogledu! Film prikazuje zgodbo Ivana Skuška ml. (1877–1947), avstro-ogrskega mornariškega častnika, ki se je ob izbruhu 1. svetovne vojne leta 1914 znašel v konfinaciji v Pekingu, in njegovo izjemno kitajsko zbirko v Slovenskem etnografskem muzeju. Film je poklon Ivanu Skušku ml. in njegovi japonski ženi Tsuneko Kondo Kavase ter njuni senzibilnosti in naklonjenosti kitajski in japonski kulturi s katero sta že v 20. letih 20. stoletja spoznavala številne Slovenke in Slovence. Skušek je v Pekingu spoznal Japonko Tsuneko, s katero se je poročil in skupaj sta se preselila leta 1920 v Ljubljano. (Tsuneko Kondō Kavase so krstili v Marijo Skušek). V času svojega bivanja v Pekingu je nakupil številne vzhodnoazijske predmete in jih z mislijo na odprtje lastnega muzeja, pripeljal v domovino. Pobuda za snemanje filma je prišla z več strani, še posebej pa je snemanje filma spodbudila 100-letnica prihoda Skuškove kitajske zbirke antikvitet v Slovenijo. Okrog zbirke so se spletale najrazličnejše zgodbe, od tega, da jo je Tsuneko "hči bogatega japonskega grofa", podedovala, do tega, da je bila gejša, saj je obvladala nešteto japonskih veščin in je po prihodu v Slovenijo postala prva ambasadorka japonske in kitajske kulture. Skuškovo kitajsko zbirko (lahko bi jo imenovali tudi kitajsko – tibetanska – japonska zbirka) je v resnici zbral in nakupil Ivan Skušek ml. v času svojega ujetništva v Pekingu. To potrjuje dnevnik njegovega brata Francija, s katerim sta zbirko po njenem prihodu v Ljubljano, razpakirala in mu je Ivan nadrobno opisoval predmete in svoja kitajska doživetja. Skušek je po svoji smrti zbirko zapustil slovenskemu narodu. Ta je našla leta 1963 svoj domicil v Muzeju neevropskih kultur v Goričanah in bila tam na ogled vse do leta 1990. Od leta 2006 pa je le

Katarina Gomboc Čeh: Herbarij slovenščine

OUTSIDER, 6. november 2020 ― Za pisalno mizo v spalnici mojih staršev stoji velika knjižna omara, obložena s knjigami. Tista polica, ki je najbolj na dosegu roke, komaj diha – med knjigami je tako malo prostora, da se jih le s težavo vzame s police. Na njej so namreč same zajetne, obsežne knjige. Med njihovimi tenkimi, skoraj prosojnimi listi lahko… The post Katarina Gomboc Čeh: Herbarij slovenščine appeared first on OUTSIDER.

mKutin arhitektura: Bohinjski apartma za dva

OUTSIDER, 6. november 2020 ― Meta Kutin je v Stari Fužini prenovila ljubek apartma za dve osebi, ki skozi strešno okno ponuja prekrasen pogled na Bohinjsko jezero in gore. Apartma se nahaja na podstrešju večkrat prenovljene in preurejene hiše na skromnih 23m2. Na tej površini je bilo tloris mogoče le deloma izčistiti, večji programski premiki pa niso bili ne mogoči… The post mKutin arhitektura: Bohinjski apartma za dva appeared first on OUTSIDER.

CoFestival letos z novembrsko spletno in aprilsko živo izdajo

Misli, 6. november 2020 ― Mednarodni festival sodobnega plesa CoFestival, ki ga bo določala kuratorska tema Ojačevalci glasov, bo letos izveden v dveh delih. Med 20. in 25. novembrom bo niz dogodkov potekal v spletni obliki, festival s predstavami v živo pa je prestavljen v april 2021, so sporočili soproducenti iz CUK Kino Šiška in Nomad Dance Academy Slovenija.
1957 Rakek – Prof. dr. France Habe (1)

1957 Rakek – Prof. dr. France Habe (1)

Stare slike (Cerknica), 6. november 2020 ― Slovenski speleolog in krasoslovec   France Habe, slovenski speleolog in krasoslovec, rojen 11. 1. 1909, na Vrhniki, umrl 12. 10. 1999. Na sliki Franc Habe v svojem elementu, ob breznu z vitlom za varovanje jamarja, ki se je spuščal v notranjost brezna. Pa še ena podrobnost, njegova klasična oprava pumparice in dokolenke. Z jamarstvom se je začel […]

6. novembra 1814 se je rodil (Antoine-Joseph) Adolphe Sax, izumitelj saksafona.

Kamra.si, 6. november 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...6. novembra 1814 se je rodil (Antoine-Joseph) Adolphe Sax, izumitelj saksafona. Umrl je 4. februarja 1894. Tako kot njegov oče, Charles-Joseph Sax, je bil tudi Adolphe izdelovalec glasbil. S to obrtjo se je začel ukvarjati v mladosti in pri petnajstih že sodeloval na tekmovanju izdelovalcev instrumentov. Hkrati pa je študiral tudi flavto in klarinet na Kraljevi pevski šoli v Bruslju. Medtem ko je njegov oče izdeloval konvencionalna glasbila, da je lahko prehranil družino, je Adolphe pričel z akustičnimi raziskavami in z oblikovanjem novih inštrumentov, pri dvajsetih pa je svoj izdelek prvič patentiral. Šlo je za izboljšavo basovskega klarineta. Leta 1841 se je preselil v Pariz, kjer je skonstruiral mnogo instrumentov in jih poimenoval po sebi, poleg razvpitega saksofona še sakshorn (ali saksofonski rog), sakstrobento itd. Leta 1840 skonstruirani saksofon je bil zaradi svoje značilne barve zvoka kmalu uporabljen v glasbenih zasedbah. Eden prvih skladateljev, ki ga je vključil v svojo partituro, je bil Hector Berlioz (1842). Instrument je bil patentiran šele, ko so bile skonstruirane tudi vse njegove različice glede na obseg tonskih višin, ki jih je lahko proizvajal. Med skladatelji resne glasbe, ki so prvi uporabljali ta instrument v svojih skladbah so predvsem francozi: Maurice Ravel (v orkestraciji skladbe »Slike z razstave«, Modesta Mussorgskega), Jules Massenet, Georges Bizet, Camille Saint-Saëns in drugi.

6. novembra 1929 se je v Vodrancih pri Kogu rodil Stanko Čurin, vinogradnik in vinar

Kamra.si, 6. november 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...6. novembra 1929 se je v Vodrancih pri Kogu rodil Stanko Čurin, vinogradnik in vinar. Umrl je 6. julija 2017 na Ptuju. Od leta 1936 je obiskoval osnovno šolo na Kogu, od leta 1941, v času okupacije, pa tri leta nemško šolo. Po končani osemletki je opravil še tečaj kmetijske šole na Ptuju. Po koncu vojne je za plačilo opravljal razna kmetijska dela, nekaj let je bil tudi zaposlen, leta 1963 pa se je začel ukvarjati z vinogradništvom. Kupil je vinograd in leta 1965 zasadil vinsko trto sort šipon, laški rizling, sauvignon in muškat otonel. V naslednjih letih je sadil in prideloval še ranino, beli in sivi pinot, tako je imel leta 1971 že okrog 10 hektarjev vinogradov. Vina je prodajal po vsej nekdanji Jugoslaviji, izvažal pa jih je tudi v tujino. Vinogradniška kmetija Čurin se je leta 1986 preimenovala v Vinogradništvo in kletarstvo Čurin – Prapotnik. Leta 1998 so zaščitili svojo blagovno znamko Čurin, ki je postala zaščitni znak njihovih vin. 
Umetnost je tkivo vesolja

Umetnost je tkivo vesolja

Odzven, 6. november 2020 ― Toplina medenega žameta je tisto, kar pooseblja glas Severe Gjurin. Z bendom Olivija je vstopila v naš prostor pred skoraj dvema desetletjema in redefinirala imidž (popularne) pevke, njenega glasu in interpretacije. Povod za pogovor je izid težko pričakovane plošče Ali je še kaj prostora?
še novic