Strip nad stereotip

SKC Danilo Kiš, 30. oktober 2021 ― Projekt obravnava problem spolne stereotipizacije in ponuja strip, ilustracijo, humor, kritični pogled, refleksijo in ustvarjalno debato, kot orodja za dekonstruiranje spolnih stereotipov v javnem diskurzu. The post Strip nad stereotip appeared first on KC Danilo Kiš.

Razstava: Misli se ne da z vodo sprati – Blažka Gantar

C.M.A.K. Cerkno, 30. oktober 2021 ― To soboto se bo zgodila že 2. razstava v novonastali galeriji Stopnišče. Predstavila se bo mlada umetnica Blažka Gantar z razstavo: Misli se ne da z vodo sprati. Blažka Gantar je umetnica po duši, ki svojo ljubezen do pisanja poezije poskuša upodobiti na različne načine. Tokrat vam bo delček svojih misli predstavila v svojih grafikah. […] The post Razstava: Misli se ne da z vodo sprati – Blažka Gantar appeared first on C.M.A.K. Cerkno.
KIBLIX 2020-2021: VIRTUALNI SVETOVI DANES / VIRTUAL WORLDS NOW

KIBLIX 2020-2021: VIRTUALNI SVETOVI DANES / VIRTUAL WORLDS NOW

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 30. oktober 2021 ― Skladno s Kiblinim dolgoročnim vsebinsko-raziskovalnim fokusom na tehnologije razširjene resničnosti (XR) in zavedanjem, da je bilo leto 2020 najbolj »virtualno leto« do sedaj, kuratorska ekipa, ki jo sestavljajo Živa Kleindienst, Tadej Vindiš, Peter Tomaž Dobrila in Aleksandra Kostič, v središče letošnje edicije festivala KIBLIX postavlja vprašanje: kateri in kakšni so virtualni svetovi danes? Tukaj ne gre za vprašanje fascinacije nad tehnologijo kot tako, temveč za kritično vrednotenje presečišč in ločnic med virtualnim in fizičnim. Na eni strani se namreč soočamo z neizprosno ambicijo industrije po razvoju prepričljivih tehnologij, ki oblikujejo virtualno tako, da le-to v celoti prevzema, nadzira in podreja fizično, medtem ko na drugi strani nenehno blažimo nekompatibilnost tehnologije z našo materialno realnostjo. KIBLIX 2020–2021 tako v središče postavlja izkušnjo človeka – z vsemi materialnimi omejitvami in družbeno-političnimi okoliščinami, ki pogojujejo telo – pri čemer virtualna okolja razumemo kot prostore spekulativnih realnosti, spremenljivih identitet in hkrati vedno bolj perečih družbenih transformacij. In line with Kibla’s long-term research focus on Extended Reality (XR) technologies, and considering that 2020 was the most “virtual year” to date, the curatorial team consisting of Živa Kleindienst, Tadej Vindiš, Peter Tomaž Dobrila, and Aleksandra Kostič, is for this year’s KIBLIX asking, what are the virtual worlds now? This is not the question of technology as magic, but the critical evaluation of the intersections and disconnections between the virtual and the physical. On one side, we are faced with a persistent ambition of industry towards persuasive technologies, designing the virtual to fully assume, control, and subsume the physical, while on the other, we are constantly needing to mitigate technological incompatibility with the physical as such. KIBLIX 2020–2021 will therefore place the experience of the human at the centre – with their mater

Razstava Knjižice v knjižnici – Hiša kulture Pivka

Knjižnica Postojna, 30. oktober 2021 ― Na razstavi predstavljamo del stalne umetniške zbirke galerije Hiša kulture v Pivki. Zbirka nastaja od leta 2015 dalje in trenutno obsega več kot 120 kosov, predvsem grafičnih del in umetniških publikacij. Na razstavi je na ogled del zbirke, ki obsega publikacije, to so grafične knjige, zini, knjige umetnika in katalogi. Vljudno vabljeni k obisku razstave v odpiralnem času knjižnice. #hisakulturepivka

U iščekivanju čarobnog štapića

SKC Danilo Kiš, 30. oktober 2021 ― U bolnici upoznajemo 53-godišnjeg pacijenta Aleksandra. Otvoreno u kameru govori kako su mu otkrili velike ugruške na plućima i da mu sada liječnici ne daju iz kreveta na respiratornom odjelu. Prije ovoga, kaže, nije imao nikakvih zdravstvenih problema. Unatoč svemu što je prošao i dugom oporavku koji ga čeka, uz smiješak, kaže kako se svejedno neće cijepiti. Piše: Ivor Fuka The post U iščekivanju čarobnog štapića appeared first on KC Danilo Kiš.
Sinoči v Sohu

Sinoči v Sohu

MMC Gledamo, 30. oktober 2021 ― Režiserja Edgarja Wrighta poznamo po filmih, kot so Noč neumnih mrtvecev, Vroča kifeljca in Pr’ konc sveta, v katerih se je žanrov grozljivke, kriminalke in znanstvene fantastike lotil skozi prizmo komedije in parodije.

Avdicija: vabilo za pevca baritonista

Naši zbori, 30. oktober 2021 ― Vokalni ansambel Elinor vabi pevca, ki se odlično počuti med poustvarjanjem renesančne, baročne, klasične, romantične in sodobne resne glasbe. Z… The post Avdicija: vabilo za pevca baritonista appeared first on Naši zbori.
Avtoportret: 59 sekund z Nino Noč

Avtoportret: 59 sekund z Nino Noč

MMC Oder, 30. oktober 2021 ― "Super je, ko so predstava in aplavz in kostumi, ko se res spremeniš v princeso ali katero koli vlogo. A to je samo zaključna točka. Kot baletna plesalka rasteš v procesu treninga," pravi Nina Noč v 12. epizodi tretje sezone videorubrike Avtoportret.

V LGL premiera plesne predstave Rdeči čeveljci

SiGledal Novice, 30. oktober 2021 ― Na Odru pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bo premiera plesne predstave za otroke in odrasle Rdeči čeveljci. Avtorja ideje sta Mateja Bučar, ki je tudi koreografinja predstave, in Vadim Fiškin, ki se podpisuje pod vizualno podobo. Predstava je del projekta, v katerem ustvarjalci raziskujejo, kaj je gibalo, ki sproža ples.

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 30. oktober 2021 ― Pri založbi Beletrina sta izšli knjiga Hitlerjev imperij britanskega zgodovinarja Marka Mazowerja in knjiga Simona Semenič Tri igre za punce. Forum Ljubljana je izdal knjigo srečKosovel &NDREJštular: Ostri ritmi, založba Miš pa je izdala knjigo Ujemi me, če padem avstralskega avtorja Barryja Jonsberga.
1918 Cerknica – Kraljica miru

1918 Cerknica – Kraljica miru

Stare slike (Cerknica), 30. oktober 2021 ― Na starem delu ceste, ki sedaj pelje od sedanje Osnovne šole v Cerknici proti Notranjski cesti, v trikotniku teh cest, stoji na sredi lepa kamnita kapelica z napisom “Kraljica miru”. V njeni notranjosti sta dve marmornati plošči z imeni 76 ubitih mož in fantov iz Cerknice in okoliških krajev z letnicami njihove smrti in Marijin […]
še novic