»Ne pusti dejstvom, da pokvarijo dobro zgodbo«: rusko novinarstvo od Gorbačova do Putina

Razpotja, 13. marec 2022 ― Ilustracija: Katja Pahor Ilija Jablokov Mihail Gorbačov, mladi in energični generalni sekretar komunistične partije Sovjetske zveze, je skoraj pred tridesetimi leti uvedel ukrepe glasnost. Z njimi je hotel sovjetskim državljanom ponuditi svobodo govora. To je bil velik korak naprej za družbo, ki je šestdeset let živela v stanju totalne državne cenzure. V nekaj letih so nastale prve neodvisne medijske platforme. Novinarji so pričeli preizpraševati avtoritete; v očeh milijonov sovjetskih državljanov so hitro postali heroji. Sredi te nenadne liberalizacije se je ob avgustovskem udaru leta 1991 znova uvedla državna cenzura. Ukinilo se je vodilne kritične medije. The post »Ne pusti dejstvom, da pokvarijo dobro zgodbo«: rusko novinarstvo od Gorbačova do Putina appeared first on Razpotja.
FDF: Sava teče in se ne ozira na meje

FDF: Sava teče in se ne ozira na meje

Misli, 13. marec 2022 ― Dokumentarec Sava, ki je prikazan na letošnjem FDF, je ljubezensko pismo reki, ki teče skozi štiri države, hkrati pa tudi opozorilo, da še ni prepozno, da ljudje uberemo drugačne vijuge in spremenimo tok našega odnosa do okolja, je britanski režiser Matthew Somerville povedal za STA. V filmu se prepletajo pogled na regijo od zunaj in lokalni uvidi.
1933 Zemun – Letališče

1933 Zemun – Letališče

Stare slike (Cerknica), 13. marec 2022 ― Slika je nastala leta 1933 na letališču Zemun. Tam je Metod Arko služil vojaški rok. Izgradnjo letališča Donje polje (Spodnje polje), po domače Dojno polje, so začeli leta 1923 na dokaj ravni travnati površini 25 hektarov. Le to naj bi uporabljali za pašo živine razen v času, ko bi letala vzletala ali pristajala. Slavnostna otvoritev […]
še novic