The Mission na misiji v Ljubljani!

The Mission na misiji v Ljubljani!

SPRP, 22. april 2023 ― The Mission, legende dark wavea iz 80-tih, se po več desetletjih vračajo v Ljubljano. Tokrat bodo nastopili 5. maja v Kinu Šiška. Kot predskupina bodo oder ogreli post punk revivalovci Wires & Lights.    Skupina The Mission je bila ustanovljena leta 1986 v Angliji in je še vedno zelo aktivna. Ustanovila sta jo nekdanji pevec skupine Sisters of Mercy Wayne Hussey in basist Craig Adams. Nato so se jima pridružili še ostali. Nastopali so že z U2, The Cure, The Cult, z Robertom Plantom in ostalimi. V Sloveniji so nas navdušili leta 1988 v Hali Tivoli in iz prve roke vam lahko povem, da je bilo nepozabno. Kdor ne pozna njihovih komadov, kot so Severina, Wasteland, Butterfly on the well in še bi lahko naštevali... Ekstaza za bobniče. Vabljeni torej, da se z njimi zazibate v ritmih Gothic rocka. Prisegam vam, da ne boste razočarani, če vam ustrezajo ritmi bendov kot so The Cure, The Cult in podobni predatorji... Ni ravno klasični punk, je pa bend, ki je po vsej verjetnosti krepko zaznamoval postpunkovsko gibanje. Velika škoda bi bila, da pa bi prezrli tudi skupino Wires & Lights, ki bazira v Berlinu. Zasedba krepi svoj vpliv v novodobnem post punk valu, za sabo pa že ima nekaj odmevnih nastopov ter dve izdaji. Piše: Mojca Lubej

Svečana podelitev listin o vpisu čebelarstva na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva

Ministrstvo za kulturo, 22. april 2023 ― V soboto, 22. 4. 2023, je bila v Baročni dvorani graščine v Radovljici svečana prireditev, na kateri je ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko predsedniku Čebelarske zveze Slovenije g. Boštjanu Noču izročila listino o vpisu čebelarstva na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Ana Monro se bo spet družila z ARGONAVTI!

Ana Monro, 22. april 2023 ― Lani smo v okviru festivala Argonavtski dnevi za obiskovalce pripravili družinsko interaktivno pustolovščino, letos pa so nas organizatorji povabili, da zasnujemo in izvedemo otvoritveni dogodek jubilejne 30. izvedbe, kar nam je seveda v veliko čast! Vabljeni na Vrhniko od 8. do 11. 6.!   VEČ INFORMACIJ           The post Ana Monro se bo spet družila z ARGONAVTI! appeared first on Ana Monro.

Ščepec poezije z Valentino Plaskan

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 22. april 2023 ― Turističnoinformacijski center Občine Polzela in Medobčinska splošna knjižnica Žalec sta v soboto, 22. aprila 2023, ob rojstni hiši pesnice Neže Maurer organizirala predstavitev pesniške zbirke Stena srca avtorice in domačinke Valentine Plaskan. Z igralko, televizijsko in radijsko voditeljico, novinarko, učiteljico javnega nastopanja ter pesnico se je pogovarjala Karmen Kreže, vodja domoznanskega oddelka Medobčinske splošne knjižnice Žalec. Zbirka Stena srca je nastajala dlje časa. Vsebuje pesmi, ki so odraz časa in počutja, so precej kritične do družbenih razmer ter delitev, ki so zaznamovale obdobje pandemije. Hkrati so tudi odraz pesničinega osebnega intimnega ...
Filmi 10. festivala Kurja polt

Filmi 10. festivala Kurja polt

MMC Film, 22. april 2023 ― Ta teden v ljubljanskih Kinoteki in Kinodvoru poteka festival žanrskega filma Kurja polt, ki zaokroža prvo desetletje svojega obstoja in svoje dragocene prisotnosti na slovenskem festivalskem prizorišču.
Znana deseterica za kresnika

Znana deseterica za kresnika

Misli, 22. april 2023 ― Žirija Delove nagrade kresnik za najboljši roman leta je objavila seznam desetih nominiranih avtoric oziroma avtorjev ter njihovih del. Finalni seznam petih nominirancev bo znan konec maja. 33. kresnika bodo tradicionalno podelili na ljubljanskem Rožniku na kresni večer 23. junija, je danes objavilo Delo.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 22. april 2023 ― Pri Mladinski knjigi je izšel z Goncourtovo nagrado nagrajen francoski roman Najskrivnejši spomin človeštva Mohameda Mbourgarja Sarra. Delo je prevedla Janina Kos. Kud Kdo na knjižne police prinaša delo Borisa Pahorja Skarabej v srcu, Beletrina pa ponatis romana Raymonda Queneauja Cica v metroju v prevodu Aleša Bergerja.
Pisatelj David Diop o prijateljstvu, kulturnem okolju in vojni

Pisatelj David Diop o prijateljstvu, kulturnem okolju in vojni

Misli, 22. april 2023 ― Francoski pisatelj David Diop je v petek zvečer v CD spregovoril o svojem z mednarodnim bookerjem in Goncourtovo nagrado Slovenije nagrajenem romanu Več kot brat, ki v ospredje postavlja usodo zahodnoafriških vojakov v prvi svetovni vojni. Spregovoril je med drugim še o kulturnem okolju, iz katerega izhaja posameznik, vojni in prijateljstvu.
Domača proizvodnja, 11. del – začetki robotike in razvoj v Gorenju

Domača proizvodnja, 11. del – začetki robotike in razvoj v Gorenju

Računalniški muzej, 22. april 2023 ― Nadaljujemo z novo serijo objav iz zgodovine računalništva v Sloveniji, ki je rezultat izvirnih raziskav kustodiata Računalniškega muzeja. Pregled vsebine: Razvoj in splošni vidiki robotike Stanje robotike v osemdesetih Začetki robotike v Jugoslaviji Robotika Gorenje v sodelovanju z IJS Od prototipa Goro 1 do serije Goro 102 Programirani logični krmilniki Gorenje PLK Prototipa Goro 80 […] The post Domača proizvodnja, 11. del – začetki robotike in razvoj v Gorenju first appeared on Računalniški muzej.

Tekmovanje Gallus – Maribor v sliki

Naši zbori, 22. april 2023 ― Letošnji gostujoči zbori so na otvoritvenem koncertu nastopili s skladbami, značilnimi za dežele, od koder prihajajo. Vabljeni k ogledu FOTOGALERIJE!… The post Tekmovanje Gallus – Maribor v sliki appeared first on Naši zbori.
še novic