JERNEJ ČUČEK GERBEC: VSAKDANJA CONA UDOBJA

JERNEJ ČUČEK GERBEC: VSAKDANJA CONA UDOBJA

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 27. april 2023 ― Projekt obravnava tematiko nostalgične domačnosti preprostega vsakdana in raziskuje potencial naključne cone udobja znotraj posameznikovih navad, običajev in repetitivnih dejanj, vezanih na prostor in kraj. K tej tematiki in asociiranim vprašanjem Čuček pristopa preko treh različnih projektov, ki jih je v okviru svoje prakse razvijal že pred leti; "Couple with dogs (2015 - )", "Corner shrine (2017 - )" in "Locations (2012 -)". Na razstavi so v prilagojeni obliki prestavljeni vsi trije projekti, ki so v odnosu do razstavnega prostora in mesta v katerem se nahajajo povezani v koherentno celoto. Združuje jih lastnost tako nenehnega izpopolnjevanja in nadgrajevanja, kot tudi spreminjanja in prilagajanja razstavnemu prostoru, narodnemu izročilu, likovnim in kulturnim trendom ter osebnim preferencam. Kardinalno vodilo adaptacij in transformacij pa ostaja lov za občutkom domačnosti, vezanim na prostor. Razstava apelira na pozitivne občutke obiskovalca, prinaša trenutek sprostitve in introspektive. Kuratorka: Maša Žekš Zahvala umetnika in kuratorke gre: Saši Nemec, Žanu Palčiču, METATISK, Danijeli Zajc, Maticu Glinšku, Rebeki Bernetič, Nejcu Zornadi, Klemnu Ropoši in Holki.
Znana je najboljša pesem male Veronike 2023

Znana je najboljša pesem male Veronike 2023

Celje.info, 27. april 2023 ― V okviru Veronikine nagrade, prestižnega literarnega priznanja, ki ga podelujejo v Celju, in ki bo letos podeljeno 27. po vrsti, organizatorji preko natečaja podeljujejo tudi nagrado mala Veronika. Na tokratni ... Beri dalje The post Znana je najboljša pesem male Veronike 2023 appeared first on Celje.info.
1941-45 Ljubljana – Dr. Jakob Prešeren, pričevalec okupirane Ljubljane

1941-45 Ljubljana – Dr. Jakob Prešeren, pričevalec okupirane Ljubljane

Stare slike (Cerknica), 27. april 2023 ― Dr. Jakob Prešeren, fotografski pričevalec okupirane Ljubljane Stareslike, april 2023 Gede na to, da je cerkniški fotograf Jože Žnidaršič – Bajček kot mlad fant preživel italijansko in nemško okupacijo v Ljubljani med drugo svetovno vojno, ga lahko povežemo s Prešernovimi fotografijami, ki nazorno kažejo na vojno vzdušje v zavzetem mestu. Ko sem delal kot kustos […]

V CD koncert ob 50-letnici tržaškega zbora Pinko Tomažič

Misli, 27. april 2023 ― V Cankarjevem domu bo drevi jubilejni koncert, ki ga bo ob svoji 50-letnici izvedel Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič. Na razprodanem koncertu v Gallusovi dvorani se mu bodo med drugim pridružili še Ženski pevski zbor Kombinat, Vlado Kreslin, Drago Mislej Mef, Darko Nikolovski, Rudi Bučar, Primož Siter in Boštjan Velkavrh.

9. maj ob 19. uri: Ena za reko: Zgodba Save, Kolpern

Gornjesavski muzej Jesenice, 27. april 2023 ― Gornjesavski muzej Jesenice vabi na ogled celovečernega dokumentarnega filma Ena za reko: Zgodba Save režiserja Rožleta Bregarja, ki bo na Jesenicah premierno predstavljen v torek, 9. maja 2023, ob 19. uri v Kolpernu na Stari Savi. Film, ki prikazuje našo najdaljšo reko skozi oči štirih kajakašev, bo predvajan v okviru spremljevalnih dogodkov ob razstavi Sava [...]
V Leipzigu se za javnost odpira tamkajšnji knjižni sejem

V Leipzigu se za javnost odpira tamkajšnji knjižni sejem

Misli, 27. april 2023 ― Po treh letih premora danes za javnost vrata odpira Leipziški knjižni sejem, ki letos poteka pod geslom Dobesedno presenetljivo. Častna gostja letošnjega sejma je Avstrija. Na sejmu se bo predstavila tudi Slovenija, tokrat tudi z letošnjim častnim gostovanjem na Frankfurtskem knjižnem sejmu v ospredju.
še novic