Na prvem programu TV Slovenija dokumentarec o koreografu Edwardu Clugu

Misli, 1. januar ― TV Slovenija bo zvečer ob 22.15 na prvem programu prvič predvajala dokumentarec o koreografu Edwardu Clugu Uživajte, oder je vaš, ki je v režiji Boža Grlja nastal v produkciji Kulturnega in umetniškega programa TV Slovenija. Film bo predstavil zgodbo koreografa svetovnih razsežnosti, ki je v Maribor prišel po zaključku šolanja in tu tudi ostal.
Zgodba o legendarnem celjskem Dedku Mrazu

Zgodba o legendarnem celjskem Dedku Mrazu

Celje.info, 1. januar ― Peter Simoniti (1930-) se je več kot štiri desetletja v drugi polovici 20. stoletja zapisoval v spomin kot dobri mož Dedek Mraz mnogih generacij otrok in njihovih staršev širšega celjskega območja, ... Beri dalje The post Zgodba o legendarnem celjskem Dedku Mrazu appeared first on Celje.info.
1924 Planina – Srečno novo leto

1924 Planina – Srečno novo leto

Stare slike (Cerknica), 1. januar ― Novoletna jelka, po naše drevešček, ima dolgo in pestro zgodovino. Kot smo že nekoč povedali, je tradicija znana še iz keltskih časov. Stari Slovani so namesto jelke okraševali hrast ali brezo. V Evropi se je tradicija začela v Nemčiji s starodavno nemško legendo o cvetočih drevesih pozimi. Od tu se je navada razširila po vsej […]

EPK Tartu - kulturno središče z bogato zgodovino

Misli, 1. januar ― Tartu je drugo največje mesto v Estoniji in gospodarsko v senci prestolnice Tallinn. A ko je govora o kulturi, je staro univerzitetno in hanzeatsko mesto vsaj na enaki ravni. Mesto že od nekdaj velja za srce in dušo majhne pribaltske države na severovzhodu Evrope z 1,2 milijona prebivalci. Letos je Tartu ena od treh Evropskih prestolnic kulture.

EPK Bad Ischl in Salzkammergut - od aktualnih do zgodovinskih tem

Misli, 1. januar ― Bad Ischl je danes znan predvsem kot romantično zdraviliško mestece, kjer sta poletja preživljala cesar Franc Jožef in cesarica Sisi. Jezera in gore območja Salzkammergut, kjer leži, letno privabijo več sto tisoč gostov z vsega sveta. V letošnjem letu bosta Bad Ischl in Salzkammergut nosila naziv Evropska prestolnica kulture (EPK).

Arhiv arhivalije meseca leta 2024

Arhiv RS, 1. januar ― Spletno rubriko Arhivalija meseca pripravljamo od januarja 2011. Namenjena je popularizaciji arhiva in arhivskega gradiva. Predstavljamo tisto gradivo oziroma dokumente, ki so vizualno ali vsebinsko posebej zanimivi, na novo prevzeti v arhiv ali doslej spregledani, povezani z raznimi obletnicami, aktualnim dogajanjem v družbi in še mnogo več. V nadaljevanju najdete arhivalije meseca leta 2024.

Varčevanje, glavno načelo dobre gospodinje

Arhiv RS, 1. januar ― Zveza hranilnic Kraljevine Jugoslavije je leta 1937 natisnila brošurico, ki jo sestavljajo članki treh gospodinj iz Zagreba, Beograda in Kranja. Varčevanje ni bilo aktualno le med svetovnima vojnama ali okrog 31. oktobra, ampak je na nek način naša stalnica. Med arhivskim gradivom Hranilnice Dravske banovine ohranjeno »varčevalno« brošurico smo izbrali za arhivalijo meseca januarja.
še novic