Razklanost med realnim in sanjskim

Razklanost med realnim in sanjskim

Koridor, 1. februar ― Radikalizem predstave Dan, ko jaz ni bil več jaz v  grobem leži v avtorjevem posedanju likov za družinsko mizo, kjer jih začne secirati: vse do njihove podzavesti.  The post Razklanost med realnim in sanjskim appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Poetični večer z Ervinom Fritzem v preboldski knjižnici

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 1. februar ― Pred bližajočim se kulturnim praznikom smo v četrtek, 1. februarja 2024, v Občinski knjižnici Prebold v sodelovanju s Kulturno-umetniškim društvom Svoboda Prebold in Kulturnim društvom Svoboda Griže priredili poetični večer, na katerem nas je obiskal tudi naš rojak Ervin Fritz, avtor pesmi v savinjski govorici Savinjčanke in častni občan Občine Prebold. Pesnik, dramatik, dramaturg, prevajalec Ervin Fritz je vse svoje življenje preživel, kot pravi, nagnjen v pesem. Vse, kar sodi vanjo, je zgrabil, v vseh obdobjih svoje življenjske in ustvarjalne poti. Skupaj je spravljal besede in za to mu ni zmanjkalo ...

Poetično bralno druženje v februarju – v sodelovanju Medobčinske splošne knjižnice Žalec in UPI Ljudske univerze Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 1. februar ― Februar je mesec kulture. Pravzaprav ne ves mesec, le 8. februar, ko je Prešernov dan. Obesili bomo zastave, ki bodo plapolale, se ovijale okrog droga, včasih ne bodo odvite vse do večera, ko se vrnemo iz službe … Bolje je, da obesimo zastavo v sebi in naj tam visi ves čas in vse dni … Brali smo pesmi. Prisotni na bralnem druženju imamo svoje najljubše pesmi. Vsaka se je slišala drugače, vsaka nova je sedla drugam kot prejšnja. Daleč, daleč je za naju pomlad (Adi Smolar), Sonet 130 (W. Shakespeare), Nekaj ...
ZA PREŠERNOM – Literarni večer Društva slovenskih pisateljev

ZA PREŠERNOM – Literarni večer Društva slovenskih pisateljev

Društvo slovenskih pisateljev, 1. februar ―   Spoštovani, vabimo vas na literarni večer Društva slovenskih pisateljev Dobimo se v četrtek, 8. 2. 2024, ob 19.00 v DVORANI ALME KARLIN Cankarjevega doma v Ljubljani. BEREJO NOVE ČLANICE IN ČLANI DRUŠTVA SLOVENSKIH PISATELJEV: IRENA ANDROJNA, BARBARA GREGORIČ GORENC, MIRT KOMEL in DARINKA KOZINC. Dogodek bo povezovala pesnica META KUŠAR. Za glasbeno spremljavo bo poskrbel […]
8. februar 2024 ob 18. uri: Bogdan Bricelj, odprtje fotografske razstave, Muzej Kosova graščina

8. februar 2024 ob 18. uri: Bogdan Bricelj, odprtje fotografske razstave, Muzej Kosova graščina

Gornjesavski muzej Jesenice, 1. februar ― Vabimo vas v Muzej Kosova graščina, kjer bo med 8. 2. 2024 in 1. 3. 2024 na ogled razstava del fotografa Bogdana Briclja (EFIAP/p, GMPSA) z naslovom Čudovita srečanja. Član Fotografskega društva Jesenice se predstavlja s svojimi najljubšimi motivi: upodobitvami živali in rastlin, pokrajin ter športa. Odprtje bo v četrtek, 8. februarja 2024, ob 18. [...] The post 8. februar 2024 ob 18. uri: Bogdan Bricelj, odprtje fotografske razstave, Muzej Kosova graščina appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.

Odprti poziv za prodajno razstavo Sveže ribe

Kino Šiška, 1. februar ― Z veseljem sporočamo, da letos prvič odpiramo razpis za sodelovanje na skupinski prodajni razstavi Sveže ribe v galeriji DobraVaga. Vabimo vse zainteresirane umetnice in umetnike, da svoje prispevke pošljejo do 29. februarja 2024. Otvoritev razstave bo 9. aprila 2024. Vabljeni k sodelovanju!

Prešernov dan 2024 v Kinodvoru

Kinodvor, 1. februar ― Na kulturni dan, v četrtek, 8. februarja 2024, bomo v Kinodvoru predvajali tri slovenske filme: Jezdeca Dominika Menceja bosta na ogled brezplačno, na sporedu pa bosta še Šterkijada Igorja Šterka in dokumentarec Pero Damjana Kozoleta. Vstopnice za Jezdeca so pri blagajni Kinodvora na voljo za prevzem od danes, 1. februarja, za preostali projekciji so že v prodaji, tudi prek spleta.

Žiga Herberstein se odpove kranjskemu deželanstvu

Arhiv RS, 1. februar ― Herbersteini so na Štajerskem izpričani od konca 13. stoletja. Od začetka 15. stoletja so imeli v fevdu tudi gospostvo Lupoglav, leta 1525 pa so posesti v Istri in na Krasu zamenjali za grad Neuberg in dve vasi v bližini Hrastovca. Že februarja 1524 je Žiga v zanimivem pismu z menjavo seznanil kranjske stanove, ob tem pa poudaril, da Herbersteini ne bodo več plačevali davkov v stanovsko blagajno.
še novic