Harfistka Lara Hrastnik

Harfistka Lara Hrastnik

Marijan Zlobec, 13. april 2017 ― Mednarodni glasbeni cikel Mladi virtuozi Festivala Ljubljana v sezoni 2016/2017 se izteka. Nocoj je bil predzadnji koncert, prihodnji teden bo zadnji, potem pa že pridejo priprave na poletni festival, ki se bo letos začel že 7. junija v Poletnem gledališču v Križankah z novim in izvirnim slovenskim musicalom Vesna po scenariju Mateja Bora, kot ga […]
Naredite Ameriko spet obvladljivo (11.): Najbolj žalostno mesto na svetu

Naredite Ameriko spet obvladljivo (11.): Najbolj žalostno mesto na svetu

Airbeletrina, 13. april 2017 ― Skozi meglo se kovinska konstrukcija mostu Martina Lutha Kinga čez Misisipi spusti v prepovedano mesto. Na opuščene tovarne za predelavo aluminija in jekla pada dež. Razrušene soseske opečnatih hiš kot na fotografijah delavskih četrti iz devetnajstega stoletja škrbasto štrlijo izza slabo vzdrževanih pločnikov. Bencinske črpalke so odete v neprebojno steklo, vanje ujeti črpalkarji dolarje pobirajo skozi drobno režo pod blagajno. Otroci mečejo kamne v redke mimo vozeče avtomobile. »Ne hodite v vzhodni St Louis,« vam bodo prigovarjali zaskrbljeni obrazi z druge strani reke. Ne hodite v geto. Nihče pri zdravi pameti ne hodi tja. Onkraj reke visoke stavbe nekdanjega finančnega središča presahnejo v žalosti. Mesto, ne le s stališča zemljevida, razpade na pol.
Razkritje zakopanega v (samo)prepovedi

Razkritje zakopanega v (samo)prepovedi

Odzven, 13. april 2017 ― Pod festivalskimi žarometi 32. Slovenskih glasbenih dnevov, kjer se tradicionalno znajdejo novitete sodobnosti ob boku del iz zakladnice slovenske klasike, se je tokrat s svojo napredno glasbeno govorico zasvetila skladba iz leta 1927.
Je Rihard Jakopič bolj verjel v kulturo kot mi ?

Je Rihard Jakopič bolj verjel v kulturo kot mi ?

Marijan Zlobec, 13. april 2017 ― Na sinočnji podelitvi nagrade in priznanj Riharda Jakopiča je odmeval govor predsednika Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, akademskega slikarja Aleša Sedmaka. Zato objavljam njegov nagovor s tehtnim sporočilom tako likovni, kulturni kot šolski in predvseem politični sferi. Aleš Sedmak, vse fotografije Marijan Zlobec “Na vprašanje kakšno je danes stanje likovne umetnosti v naši družbi, bi […]

PRISLUHNIMO PRAVLJICI

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 13. april 2017 ― Predvelikonočno srečanje je bilo praznično obarvano. Otroci so prisluhnili pravljici o zajčkih, ki so pridno barvali jajčka. Le mali Tonček, ki je pirhe krasil prvič, je imel težave. Ni mogel razumeti, zakaj bi moral svoje pisanke, ki jih je okrasil z velikim trudom, zamenjati z drugimi. Vendar je s pomočjo velikonočnega zajčka spoznal, da dajanje osrečuje in da bogat ni tisti, ki ima, ampak tisti, ki daje. Srečanje smo sklenili z ustvarjanjem. Pridne ročice so izdelale kokoške in piščančke za okrasitev velikonočnih aranžmajev.

Potovanje časa: pot življenja: vstopnice za premiero že v prodaji

Kinodvor, 13. april 2017 ― V torek, 18. aprila ob 20.30 vas v pričakovanju dneva Zemlje skupaj z National Geographic Slovenija in distribucijo Fivia  vabimo na premierni ogled filma Potovanje časa: pot življenja, monumentalen dokumentarni projekt Terrencea Malicka, režiserja filmov Drevo življenja in Čudežu naproti. Vstopnice za premiero pri naši blagajni so že v prodaji - vabljeni.
Slovenski dnevi knjige v Mariboru ob 20-letnici z mestom v glavni vlogi

Slovenski dnevi knjige v Mariboru ob 20-letnici z mestom v glavni vlogi

Misli, 13. april 2017 ― Slovenski dnevi knjige v Mariboru bodo letos potekali že 20. leto, zato so se organizatorji odločili, da v tokratni ediciji tega literarnega festivala podelijo glavno vlogo mestu. Mesto v literaturi - Maribor glavni junak je osrednja tema, osrednji literarni gost pisatelj Drago Jančar, za dolgotrajen spomin pa bodo postavili Časovno kapsulo.
še novic