Slovo z Brucknerjevim Te Deumom

Slovo z Brucknerjevim Te Deumom

Marijan Zlobec, 26. maj 2017 ― Oranžni abonma Slovenske filharmonije se je z nocojšnjim osmim koncertom v tekoči sezoni poslovil. Dirigent Theodor Guschlbauer je sicer v Ljubljani prvič gostoval, ko je bil direktor Slovenske filharmonije še Dragiša Ognjanović, kar ve le malokdo, sam pa zanesljivo, saj sem se tedaj ob Ognjanovićevi prisotnosti v skromni pisarni Slovenske filharmonije z dirigentom pogovarjal. Guschlbauer […]
Vabilo na simpozij Staroverstvo – staro vèdenje, novi izzivi interdisciplinarnih znanosti

Vabilo na simpozij Staroverstvo – staro vèdenje, novi izzivi interdisciplinarnih znanosti

Društvo Slovenski staroverci, 26. maj 2017 ― Vabimo vas na simpozij Staroverstvo – staro vèdenje, novi izzivi interdisciplinarnih znanosti, ki ga organizira Goriški muzej v petek in soboto, 2-3. rožnika 2017, na Gradu Kromberk. Vabilo s povzetki referatov si lahko prenesete s povezave: Simpozij Staroverstvo 2017 Web. Simpozij je brezplačen in namenjen širši javnosti, brez predhodnih prijav.  
Nikolaj Kuzanski – “soustanovitelj” ljubljanske škofije

Nikolaj Kuzanski – “soustanovitelj” ljubljanske škofije

KUD Logos, 26. maj 2017 ―  Mitte michi virum eruditum qui noverit operari in auro et argento.[1] Ime Nikolaja Kuzanskega je moč zadnja leta pogosteje zaslediti tudi v slovenskem kul­turnem prostoru, saj je zanimanje za življenje in delo tega vélikega humanista, filozofa, teo­loga in cerkvenega reformatorja končno pre­magalo različne predsodke in zadržke, zaradi katerih je bil kardinal iz Kuesa do nedavnega […]

Veliki finale::Prenovačite Novaka

Koridor, 26. maj 2017 ― Dragi filmski entuziasti, ljubitelji interdisciplinarnosti in improlige ter ostala zainteresirana javnost, lepo vabljeni na letošnje zadnje dejanje literarno-filmskega komba Prenovačite Novaka!   Za končno zmago se bodo potegovali vsi zmagovalci preteklih petih krogov. To so: Miha Zemljič, Nika Prusnik Kardum, Matjaž Zgonc, Varja Hrvatin in Vid Skrbinšek. Zmagovalec prejme nagrado v višini 80€ in objavo […] The post Veliki finale::Prenovačite Novaka appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Okrogla miza o Terskih dolinah v Ljubljani

Okrogla miza o Terskih dolinah v Ljubljani

Slovenci.si, 26. maj 2017 ― Slovenska matica prireja okroglo mizo z naslovom Terske doline, njihova narava, jezik in pesmi. Potekala bo v torek, 30. maja 2017, ob 18. uri, v dvorani Slovenske matice na Kongresnem trgu 8 / I v Ljubljani. O Terski ali tudi Terskih dolinah bosta predavala prof. dr. Jurij Kunaver, geograf, poznavalec in prijatelj teh krajev in […] The post Okrogla miza o Terskih dolinah v Ljubljani appeared first on Slovenci.
Majhne laži (Big Little Lies, 1. sezona)

Majhne laži (Big Little Lies, 1. sezona)

Koridor, 26. maj 2017 ― Slikovita ameriška obmorska mesteca so, kot kaže, pravi raj za ustvarjalce filmskih serij. Predvsem v zadnjem desetletju je moč opaziti skokovit porast izbire tega prizorišča: Dexter (2006–2013) se je odvijal v Miamiju, Maščevanje (2011–2015) v Hamptonsu, Graceland (2013–2015) in ameriška verzija Ljubic (2013–2016) v Kaliforniji, The Affair (2014–) pa v Montauku. Lahko bi celo rekli, […] The post Majhne laži (Big Little Lies, 1. sezona) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Vabilo na novinarsko konferenco

Vilenica, 26. maj 2017 ― Vilenica 2017 32. Mednarodni literarni festival Vilenica v organizaciji Društva slovenskih pisateljev in Kulturnega društva Vilenica Sežana bo pod geslom »Literatura, ki spreminja svet, ki spreminja literaturo« potekal med 5. in 10. septembrom na Krasu in drugih krajih po Sloveniji. V torek, 30. maja, ob 11. uri bomo v prostorih Društva slovenskih pisateljev na prvi

Sprememba v petkovem programu Druge godbe

Kino Šiška, 26. maj 2017 ― Zaradi do Afričanov rahlo sovražnih evropskih zakonov, zaradi katerih malijskemu kitaristu Inne Modje niso dovolili na letalo, so bili organizatorji Druge godbe prisiljeni v spremembo vrstnega reda programa, s katerim bodo Inni Modji kljub zapletu omogočili nastopiti.

Ruski zbor nenadkriljiv

Naši zbori, 26. maj 2017 ―   Od 10. do 13. maja 2017 je v Celju potekal 32. Mednarodni mladinski pevski festival Celje, prireditev, ki obsega… The post Ruski zbor nenadkriljiv appeared first on Naši zbori.
Ljubljančan, skladatelj, pianist in pedagog Francesco Pollini

Ljubljančan, skladatelj, pianist in pedagog Francesco Pollini

Marijan Zlobec, 26. maj 2017 ― Muzikološki inštitut ZRC SAZU in Knjigarna Azil sta v sodelovanju z Založbo ZRC in Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji pripravila predstavitev dveh vsebinsko povezanih publikacij in novosti v zvezi z biografijo v Ljubljani rojenega skladatelja Francesca Pollinija (1762–1846). Pollini je bil v svojem času evropsko znan in priznan, tako kot skladatelj, pianist, še boj […]
Pri Mladinski knjigi Kravos, Renata Salecl, Petra Koršič in Karlovšek

Pri Mladinski knjigi Kravos, Renata Salecl, Petra Koršič in Karlovšek

Misli, 26. maj 2017 ― Pri Mladinski knjigi so izdali in danes predstavili štiri raznorodna dela slovenskih avtorjev: roman Igorja Karlovška Bahamski dokument, pesniški prvenec Petre Koršič Furlanka je dvignila krilo, knjigo kolumn Renate Salecl Tek na mestu in novo pesniško zbirko Marka Kravosa Kot suho zlato. Kravosove pesmi so že izšle v italijanskem prevodu.
še novic