Razpotja 32: Identitetne politike

Razpotja, 5. avgust 2018 ― Naslovnica: Maja Poljanc UVODNIK V zadnjih tridesetih letih se je Sloveniji nezaznavno zgodila globoka kulturna sprememba. Prvič v zgodovini smo vezani na anglosaško kulturno sfero. To je seveda posledica globalizacije, a Slovenija je za Skandinavijo in Beneluksom država EU z najvišim znanjem angleščine. Ker je znanje zgodovine pri nas porazno, velik del sodržavljanov črpa svoje intelektualne in politične reference iz sveta, ki ga v resnici slabo pozna, in jih stežka veže na procese, ki so zaznamovali našo zgodovinsko izkušnjo. To se vidi pri sodobnih identitetnih politikah. Kriza liberalizma pod pritiski identitetnih zahtev manjšin bi nam morala biti znana: je najboljši povzetek politične zgodovine Avstro-Ogrske, kjer je prebujo identitet manjšinskih narodov spremljal zdrs nemškega, madžarskega in italijanskega liberalizma v šovinistični identitarni nacionalizem.

1998 – Umre Todor Živkov

Zgodovina na dlani, 5. avgust 2018 5. avgusta leta 1998 je v Sofiji zaradi pljučnice umrl bolgarski socialistični politik in državnik, Todor Hristov Živkov. Star je bil 86 let. Pokopan je na centralnem pokopališču v bolgarski prestolnici Sofiji. Že kot najstnik se je pridružil zvezi bolgarske komunistične mladine, v tridesetih letih prejšnjega stoletja pa se je … Preberi The post 1998 – Umre Todor Živkov appeared first on Zgodovina na dlani.
Mamma mia: Spet začenja se

Mamma mia: Spet začenja se

ARS Gremo v kino, 5. avgust 2018 ― Kdo je 49-letni Londončan Ol Parker, ki si je upal napisati in posneti nadaljevanje uspešnice Mamma mia? Kdo je 49-letni Londončan Ol Parker, ki si je upal napisati in posneti nadaljevanje uspešnice Mamma mia? V njej so se zvezdam iz prvega dela pridružili še Cher, Andy Garcia, Lily James in v ritmih skupine Abba snemali na otoku Vis.  V kinu je film, ki je neustavljivo privlačen preplet glasbe, duhovitih dialogov ter hkrati izviren prolog in epilog k prvemu delu glasbene komedije. Z ekipo smo se srečali na premieri v puljski Areni, kjer je režiser Parker med drugim povedal, da je na snemanju filma prav nedostojno in pretirano užival. Ogledali smo si tudi filma Whitney in Hotel Transilvanija 3: Vsi na morje, ustavili pa smo se še na festivalu v Kranjski Gori.

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj: Vabijo knjige in zanimivi dogodki

Štajerski tednik, 5. avgust 2018 ― Tudi letošnje poletje je v Knjižnici Ivana Potrča, eni najlepših slovenskih in svetovnih knjižnic, pestro, pove njen direktor Matjaž Neudauer. Kljub počitniškemu času obisk ni zmanjšan. Že vsa zadnja leta je tako, bolj ali manj je enakomerno razporejen skozi vse leto. Zdaj je tudi poleti vsak dan gneča, vse več je tudi mladih družin, ki prihajajo skupaj s svojimi otroki po knjige za počitniško branje. V poletnem času je knjižnica odprta v ponedeljek in torek od 12. do 19. ure, v sredo, četrtek in petek od 8. do 15. ure.
S podelitvijo nagrad se je sklenil 3. mednarodni filmfest Kranjska Gora

S podelitvijo nagrad se je sklenil 3. mednarodni filmfest Kranjska Gora

Misli, 5. avgust 2018 ― S podelitvijo nagrad se je v soboto v Podkorenu sklenil 3. Mednarodni filmfest Kranjska Gora - KGIFF. Nagrado za igrani film je prejel Wajib režiserke Annemarie Jacir, kot najboljši dokumentarec je slavil Okus cementa Ziada Kalthouma, nagrado za režijo je prejel Lazar Bodroži za film Ederlezi Rising, za scenarij pa Bohdan Slama (Ledena babica).
1957 Selšček – Balinarji

1957 Selšček – Balinarji

Stare slike (Cerknica), 5. avgust 2018 ― To je balinplac na Markotovem dvorišču v Selščku. Zadaj je stara Brinarjeva hiša, čez cesto v ozadju pa med hišami vidimo cerkev. Včasih je bilo balinanje zelo priljubljeno. Balinalo se je ob nedeljah in praznikih, po maši. Skoraj vsaka gostilna je imela tudi balinplac. Balinplac je bil rezerviran za moške. Tako so lahko po moško komentirali […]

5. avgusta 1940 se je rodil Tone Partljič, slovenski pisatelj, dramatik, predmetni učitelj, scenarist, politik in komediograf

Kamra.si, 5. avgust 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...5. avgusta 1940 se je v Mariboru rodil Tone Partljič, slovenski pisatelj, dramatik, predmetni učitelj, scenarist, politik in komediograf.  Tone Partljič je otroštvo preživel v Pesnici. Starša sta bila revna, zato sta ga spodbujala, naj se izobrazi za učitelja. Že v osnovni šoli se je navdušil nad branjem, gledališčem, začel pisati pesmice in na pamet recitiral Prešerna. Šolanje je nadaljeval na mariborskem učiteljišču in po maturi začel poučevati. Leta 1965 je končal še Pedagoško akademijo in se kot učitelj slovenščine in angleščine zaposlil na Sladkem Vrhu. Zraven učiteljskega dela je pisal članke, kritike, prozo in dramska besedila. Leta 1967 je izdal svojo prvo zbirko novel, leto kasneje pa je na velikem odru prvič zaživelo njegovo dramsko besedilo. 

Hemingwayeva zgodba prvič objavljena po 62 letih od nastanka

Misli, 5. avgust 2018 ― Ameriška literarna revija The Strand Magazine v novi izdaji po 62 letih od nastanka prvič objavlja zgodbo A Room on the Garden Side slovitega pisatelja Ernesta Hemingwaya. Zgodba se dogaja v pariškem hotelu Ritz takoj po osvoboditvi Pariza med drugo svetovno vojno, njen protagonist pa je ameriški pisatelj Robert, piše The New York Times.
še novic