4. septembra 1834 se je rodil Fran Erjavec, naravoslovec in pisatelj.

Kamra.si, 4. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...4. septembra 1834 se je rodil Fran Erjavec, naravoslovec in pisatelj. Umrl je 12. januarja 1887 v Gorici. Rojen je bil v Ljubljani 4. septembra 1834 materi Elizabeti Bezlaj, Ljubljančanki, in očetu Mihaelu, doma z Dolenjske. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval v Ljubljani in zgodaj pokazal zanimanje za prirodopisje. Pomembno sta nanj vplivala profesor Ferdinand Schmidt in Karl Dežman, kustos ljubljanskega muzeja. V dijaških letih so s sošolci izdajali na roko napisan literarni list Vaje.

4. septembra 1852 se je rodil Janko Kersnik, pisatelj, politik in notar

Kamra.si, 4. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...4. septembra 1852 se je na Brdu pri Lukovici rodil Janko Kersnik, pisatelj, politik in notar. Umrl je 28. julija 1897. Janko Kersnik se je rodil v plemiški družini očetu Jožetu in materi Berti Hoffern v brdskem gradu, blizu Lukovice pri Domžalah. Obiskoval je gimnazijo v Ljubljani, a je ni dokončal, zato ga je doma zasebno poučeval Fran Levec in ga navdušil za slovensko književnost. Leta 1868 je začel študirati pravo na Univerzi na Dunaju, nato je nadaljeval na Univerzi v Gradcu, kjer je študij leta 1874 dokončal. Postal je pripravnik na finančni prokuraturi v Ljubljani, leta 1878 pa je prevzel mesto notarskega namestnika na Brdu. Notarski izpit je naredil leta 1880. Leta 1883 je bil prvič izglasovan za deželnega poslanca. Kasneje je bil izvoljen za predsednika podružnice Kmetijske družbe, spomladi leta 1885 pa za župana lukoviške občine. Poročil se je z Alojzijo Tavčar, hčerko ljubljanskega hotelirja in posestnika. V letu 1889 je bil ponovno izvoljen v deželni zbor. Umrl je 28. julija 1897 zaradi jetike na grlu. Po njem je imenovana Osnovna šola Janka Kersnika na Brdu pri Lukovici. 

4. septembra 1971 je svojo zadnjo pot opravil ljubljanski trolejbus

Kamra.si, 4. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...4. septembra 1971 je svojo zadnjo pot opravil ljubljanski trolejbus Trolejbus je zadnjič v Ljubljani peljal 4. septembra 1971 na progi št. 1. Po tem datumu so njihove naloge prevzeli samo še avtobusi. Ukinitev pa je bila postopna; najprej so ukinili vožnje na najkasneje zgrajenih odsekih, nato so sledili naslednji (Ježica – Črnuče, Celovška cesta – Litostroj, Ajdovščina – Ježica in Vižmarje – Vič). Postopno so na vseh ukinjenih odsekih začeli uvajati vožnje z avtobusi. Razlogi, ki so pripeljali do ukinitve javnega prometa s trolejbusi, so bili sledeči: - tokovni odjemniki so se sneli z žic - "trolejbusom so padli dol" in jih je bilo treba vsakič ponovno namestiti;pozimi so bile dodatne težave zaradi snega in posipanja cest s soljo. Slana voda je namreč prihajala v stik z električno napeljavo in povzročala kratek stik. Dogajalo se je celo, da je bila pod napetostjo celotna karoserija kakšnega trolejbusa. To so občutili vstopajoči potniki, ki jih je pošteno streslo, če so se le dotaknili kovinskih delov vozila;ob zaporah in delu na cesti je bilo težko izvesti obvoze.  

American Beauty (1999)

Deseta umetnost, 4. september 2018 ― Moški v krizi srednjih let spozna, da blodi skozi življenje in si želi spremembe. Ta pa pride z vso hitrostjo, ko spozna najstniško prijateljico svoje hčerke, v katero se zaljubi in z njo postane obseden. Cinična drama o disfunkcionalni mestni družini in umetnih odnosih znotraj skupnosti je tako na robu, da že skorajda spominja na svet […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)  Akademija izpostavlja boj proti rasizmu in spolni neenakopravnosti, kdaj pa bo na vrsti revščina?  Film v jeseni 2013  Polnočno sonce  Igralec št. 1 Copyright © Deseta umetnost [American Beauty (1999)], All Right Reserved. 2018.
Isle of Dogs (2018)

Isle of Dogs (2018)

Deseta umetnost, 4. september 2018 ― Nov film Wesa Andersona je točno tisto, kar bi pričakovali. Samozaveden ironičen dialog, centralno naravnana kompozicija kadrov, nenavadni, a hkrati izjemno privlačni liki, in unikaten smisel za humor. V svoji karieri je režiser le redko, če sploh kdaj, odstopal od svojega recepta za uspeh, ampak je vseeno nadvse impresivno, da Anderson skozi celoto filmov, ki […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Z ljubeznijo, Simon  Out of the Furnace (2013)  The Terminator (1984)  The Wolf of Wall Street (2013)  Christopher Robin Copyright © Deseta umetnost [Isle of Dogs (2018)], All Right Reserved. 2018.

Odprtje razstave Benjamina Vizjaka

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 4. september 2018 ― V torek, 4. septembra 2018, je v Občinski knjižnici Prebold potekalo odprtje razstave z naslovom Popotovanje po Sredozemlju. Svoja fotografska dela je na ogled postavil Celjan Benjamin Vizjak. Zbrane sta uvodoma nagovorili knjižničarki Lea Felicijan in Andreja Hutinski, o razstavi je spregovorila Severin Hutinski, za glasbeno doživetje dogodka pa je poskrbel Blaž Šoba. Dogodka se je udeležil tudi župan Občine Prebold Vinko Debelak. Benjamin Vizjak je za motive svoje razstave izbral fotografije svojih obiskov Severne Afrike, Malte, Italije in otoka Paga. Največ fotografij predstavlja njegov večkratni obisk Tunizije, pa tudi izkušnja ...
Sharp Objects – 1. sezona (2018)

Sharp Objects – 1. sezona (2018)

Deseta umetnost, 4. september 2018 ― Novinarka Camille Preaker (Amy Adams) se vrne v domače mesto Wind Gap na ameriškem jugu, da bi raziskala brutalni dvojni umor najstnic. Primer se zanjo izkaže kot zelo oseben, saj mora znova navezati stike z odtujeno in posesivno materjo Adoro (Patricia Clarkson) in neodgovorno polsestro Ammo (Eliza Scanlen). Ob vsem tem se mora se soočiti […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Taboo (2017)  Prvo očiščenje  Wolfpack (2015)  Skrivnostno ogledalo  Halloween (1978) Copyright © Deseta umetnost [Sharp Objects - 1. sezona (2018)], All Right Reserved. 2018.

SPREMEMBA LOKACIJE DOGODKOV

Festeelval, 4. september 2018 ― Zaradi slabe vremenske napovedi, bomo spremenili nekatere lokacije dogodkov. Dogajanje, ki je bilo predvideno na Trgu na Stari Savi, bo prestavljeno v dvorano Kolpern na Jesenicah. The post SPREMEMBA LOKACIJE DOGODKOV appeared first on Festeelval - Uradna stran.
Beneški filmski festival: Prvi favorit festivala je The Favourite

Beneški filmski festival: Prvi favorit festivala je The Favourite

Deseta umetnost, 4. september 2018 ― Do sedaj sem si uspel pogledati trinajst filmov; o dveh sem že pisal. V tem prispevku vam bom od trenutno videne preostale enajsterice predstavil pet, tako ali drugače vrednih zapisa. Na koncu pa bom nekaj stavkov namenil še »vrnitvi« Orsona Wellesa. Naj se zadeve lotim kolikor se le da kronološko. Najprej se nam je s svojim […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Killer Joe (2011)  Beautiful Creatures (2013)  Tomb Raider  [Pozor, hud prizor] - The Shawshank Redemption (1994)  [Pozor, hud prizor] - Spartacus (1960) Copyright © Deseta umetnost [Beneški filmski festival: Prvi favorit festivala je The Favourite], All Right Reserved. 2018.
še novic