Festival v polnem zamahu

Borštnikovo srečanje, 20. oktober 2018 ― V petek, 19. 10. 2018, smo tudi uradno odprli festival - iz uvodnega dela, ki sta ga polnila mlado in študentsko gledališče, smo prešli v temeljni festivalski del, ki je sestavljen iz tekmovalnega in spremljevalnega programa, oba sta izbrana kuratorsko. Poglejte si nekaj utrinkov v videu, več pa v galeriji fotografij!      

20. oktobra 1838 se je v Povirju pri Sežani rodil Simon Kukec, slovenski podjetnik, pivovar in hmeljar

Kamra.si, 20. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. oktobra 1838 se je v Povirju pri Sežani rodil Simon Kukec, slovenski podjetnik, pivovar in hmeljar. Umrl je 29. oktobra 1910 v Žalcu.  Po končani osnovni šoli se je zaposlil na železnici. Aktivno vojsko je služil 12 let in dosegel čin narednika. Leta 1869 se je v Trstu poročil z Ano Smolka, s katero sta imela osem otrok. V Trbovljah, kamor so se preselili leta 1880, so vzeli v zakup rudniško restavracijo. Z restavracijo sta Simon in Ana toliko zaslužila, da so se že leta 1887 preselili v Žalec. Nasproti železniške postaje je zgradil hišo, ki je dane poznana kot Kolodvorska restavracija. V Žalcu je Simon Kukec nakupil toliko nasadov hmelja, da je postal veleposestnik. Od vdove Franca Žuža je kupil bivšo pivovarno, ki jo je v letih 1891/92 povečal in povsem moderniziral ter ji dodal lastno sladarno. Avgusta leta 1889 je na dražbi kupil še pivovarno v Laškem. Obe pivovarni je združil in ju imenoval Združene pivovarne Žalec in Laški trg. Pivovarno v Žalcu je vodil sam, v Laškem pa njegov sin Edvard. Simon Kukec je tudi laško pivovarno posodobil, jo povečal in opremil z boljšimi stroji in opremo. Uvedel je strogo delitev dela po oddelkih. V Žalcu je bila pivovarna v tem času edino podjetje, v Laškem pa je bil med več nemškimi podjetniki edini Slovenec. Zaposloval je samo slovenske delavce in nameščence. Kukčevo pivo je bilo znano na Štajerskem, Kranjskem, Hrvaškem, Goriškem, v Istri, Trstu in še kje. Uveljavil je novo vrsto piva - termalno pivo. Za svoje delo je prejel kar nekaj priznanj, in sicer na Obrtni razstavi v Trbovljah leta 1887, na Spodnje-štajerski razstavi v Celju leta 1888 ter na Svetovni razstavi v Parizu leta 1900, kjer mu je priznanje podelila francoska vlada.

20. oktobra 2013 je umrla Jovanka Broz, rojena Budisavljević, vdova Josipa Broza Tita

Kamra.si, 20. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. oktobra 2013 je umrla Jovanka Broz, rojena Budisavljević, vdova Josipa Broza Tita. Rodila se je 7. decembra 1924.  Rojena je bila v vasi Pećane, v hrvaški Liki. S sedemnajstimi leti se je leta 1941 priključila partizanskemu gibanju. Bila je borka 6. liške divizije, kjer se je med prvimi včlanila v Komunistično partijo Jugoslavije. Leta 1944 je kot partizanka Mara v Drvarju prvič srečala Josipa Broza, po vojni pa je delala pri njem na Belem dvoru v Beogradu bodisi kot njegova negovalka bodisi kot tajnica. Med vojno je hitro napredovala po vojaški lestvici in konec vojne dočakala s činom kapetanke ter dvema odlikovanjema za hrabrost. Bila je komisarka vojne bolnice, službovanje v Jugoslovanski ljudski armadi - JLA je leta 1952 končala s činom podpolkovnice. V strogi tajnosti se je leta 1952, ko je štela 28 let, v Beogradu poročila s takrat 60-letnim Josipom Brozom Titom in postala njegova (uradno) tretja žena.

20. oktobra 2006 je umrl Janko Moder, prevajalec, urednik in publicist

Kamra.si, 20. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. oktobra 2006 je umrl Janko Moder, prevajalec, urednik in publicist. Rodil se je 8. maja 1914 se je v Dolu pri Ljubljani. Janko Moder je pravil o sebi, da je otrok prve svetovne vojne: rodil se je namreč 8. maja 1914 v Dolu pri Ljubljani. Ob izbruhu prve svetovne vojne je moral oče na fronto. Mati se je preživljala s slamnikarstvom. Ko se je oče po vojni vrnil domov, je bil za štiriletnega Janka tujec. V naslednjih letih je dobil štiri brate in dve sestri. Oče, po poklicu mizar, je po vojni želel ustvariti strojno mizarstvo in v ta namen je z bratom postavil hidroelektrarno. Šolsko modrost, ki mu je bila nekam tuja, je Janko začel nabirati v ljudski šoli v Dolu, potem so ga poslali v Ljubljano, kjer je kot gojenec Marijanišča v enem šolskem letu naredil tri razrede.  

20. oktobra 2005 je na Golniku umrl Dane Zajc, pesnik, dramatik, esejist in knjižničar

Kamra.si, 20. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. oktobra 2005 je na Golniku umrl Dane Zajc, pesnik, dramatik, esejist in knjižničar. Rodil se je 26. oktobra 1929  v Zgornji Javoršici pri Moravčah.  Rodil se je v revni kmečki družini staršema Pavli in Stanku. Družina je živela na kmetiji v Zgornji Javoršici pri Moravčah, vasi 40 kilometrov vzhodno od Ljubljane. Njegovo otroštvo je boleče zaznamovala vojna; v partizanih sta padla oba brata, isto leto sta umrla tudi Danetov oče in ded, nacisti so požgali domačo hišo. Zaradi požiga šole je med vojno za štiri leta prekinil šolanje. Leta 1947 se je vpisal na poljansko gimnazijo v Ljubljani, istega leta se je v Dijaškem domu Ivana Cankarja spoprijateljil s starejšim Lojzetom Kovačičem. Leta 1951 so ga zaradi političnih stališč zaprli, obsodili in izključili iz gimnazije. Kasneje, leta 1958, je maturiral privatno, a mu je takratna prorežimska študentska organizacija preprečila vpis na univerzo. 

V pričakovanju letošnjega Liffa

Koridor, 20. oktober 2018 ― 29. Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe) bo potekal od 7. do 18. novembra. Odvijal se bo v Kinodvoru, Cankarjevemu domu, Kinu Komuna, Mestnemu kinu Metropol Celje, Kinu Šiška, Slovenski kinoteki, Kinu MariBOX in Teatru Antona Podbevška. Izmed kar 112 projekcij velja izpostaviti Hišo, ki jo je zgradil Jack (Lars von Trier), Knjigo slik (Jean-Luc Godard), […] The post V pričakovanju letošnjega Liffa appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Pravljična urica

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 20. oktober 2018 ― Kuštra in Štunfa, mladi čarovnici iz čarovniške šole, sta nam v torek, 20. oktobra 2018, v Občinski knjižnici Vransko pričarali prav posebno pravljico ter nam postregli z receptom za čisto prave medenjake iz požgečkanega testa, ki spremenijo žalost v radost, cmeravost v pogum in sitnarjenje v prijetno obnašanje. Tako za otroke kot odrasle. Zato smo se z njimi posladkali vsi ter si v ustvarjalnem delu srečanja izdelali še čarovniške pomočnike – čira čara – netopirje in duhce.
Lady Macbeth

Lady Macbeth

Koridor, 20. oktober 2018 ― Zgodba Lady Macbeth, ki izvira iz časa Shakespearja, je od 15. stoletja doživela mnogo tako zapisanih kot uprizorjenih različic. Roman Nikolaja Leskova je bil tako prvič objavljen v reviji Epoha, ki ji je urednikoval Dostojevski v letu 1865, nato pa je bila zgodba pod peresom skladatelja Dmitrija Šoštakoviča adaptirana v opero. V drugi polovici 20. […] The post Lady Macbeth appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Gladiator (2000)

Gladiator (2000)

Deseta umetnost, 20. oktober 2018 ― Ri­d­ley Scot­t je z nizom nekaj za malenkost slabših celovečercev (1492, White Squall in G.I. Jane) v svojo ekipo povabil Russella Crowea, skupaj pa sta ustvarila nekaj zares veličastnega. Film, ki je v Hollywood nazaj prinesel rimsko slavo. Film, ki je domov vzel pet oskarjev, vključno za najboljši film leta in najboljšega igralca. In pa film, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Avengers (2012)  Ljubiti Pabla  The Shape of Water (2017)  Fargo - 1. sezona (2014)  Tomb Raider Copyright © Deseta umetnost [Gladiator (2000)], All Right Reserved. 2018.

Borštnikovo srečanje v novi obliki uspešno naprej

SiGledal Novice, 20. oktober 2018 ― Osrednji slovenski gledališki festival Borštnikovo srečanje v 53. izvedbi začenja novo zgodbo. Del programa se je odvil že pred nocojšnjim slovesnim odprtjem in naletel na dober odziv, zdaj pa gre naprej v ustaljenih tirnicah. "Uživajte v dobrem gledališču," je vse zbrane v Mariboru pozval novi umetniški direktor festivala Aleš Novak.

Steklenik v Tivoliju nova galerija za zvok, bioakustiko in umetnost

Misli, 20. oktober 2018 ― Irena Pivka in Brane Zorman, umetniški vodji zavoda Cona, sta si v Rastlinjaku Tivoli zamislila Steklenik, novo galerijo za zvok, bioakustiko in umetnost. Odprli jo bodo opoldne, kot prvi bo v njej gostoval skladatelj in oblikovalec zvočnih prostorov Boštjan Perovšek. Predstavil bo skladbo Stenice, mrož in vrata - Steklenik 2018.
Budnost

Budnost

Vrabec Anarhist, 20. oktober 2018 ― Dogaja se napor jezika pri poskusu zadržati avtomatiziran tok pomenov, zadržati sprijemanje podobe sveta, zato so pesmi zvečine bralsko zahtevne, prav v tem pa ponujajo užitek. The post Budnost appeared first on Vrabec Anarhist.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 20. oktober 2018 ― Pri Mladinski knjigi je izšel drugi del trilogije Prvi zakon Joeja Abercrombieja z naslovom Na vešalih, pri LUD Šerpa pa zbirka del Andrzeja Sosnowskega Oceani. Pod okriljem Bucha in zavoda Strip Art je v knjižni izdaji izšel drugi del stripa Tomaža Lavriča Tolpa mladega Ješue, pri Učilih International pa delo Lykke avtorja Meika Wikinga.

1855 – Umre Matevž Langus

Zgodovina na dlani, 20. oktober 2018 20. oktobra leta 1855 je v Ljubljani umrl slovenski slikar in freskant Matevž Langus. Star je bil 63 let. Rodil se je 9. septembra leta 1792 v kovaški družini v fužinarskem kraju Kamna Gorica pod planoto Jelovico pri Radovljici. Mlada leta je preživel kot žebljar v rodnem kraju. Nato se… Preberi The post 1855 – Umre Matevž Langus appeared first on Zgodovina na dlani.
1946 Kirkland Lake – Družina Otoničar (2)

1946 Kirkland Lake – Družina Otoničar (2)

Stare slike (Cerknica), 20. oktober 2018 ― Osem let po tem, ko so Žnidaršičevi (Šentkovi) prejeli prvo sliko od družine Otoničar (Pocinovi), so prejeli novo sliko. Ob kakšni priložnosti so se postavili v fotografski atelje, nam ni znano. Morda je to Tončka zaupala svoji sestri Francki, ki jo je obiskala v Cerknici v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Po pripovedovanju se stara teta […]
V Berlinu danes pesnici Kristina Hočevar in Jana Putrle Srdić

V Berlinu danes pesnici Kristina Hočevar in Jana Putrle Srdić

Misli, 20. oktober 2018 ― Društvo slovenskih pisateljev (DSP) v sodelovanju z društvom za povezovanje kreativnih perspektiv med Slovenijo in Nemčijo Periskop v letu 2018 organizira že drugo gostovanje slovenskih avtorjev v Berlinu. Nemški publiki se bosta predstavili pesnici Kristina Hočevar in Jana Putrle Srdić. Danes bosta nastopili v salonu Helmutha Pohrena Hartmanna.
še novic