29. LIFFe: Mandy

29. LIFFe: Mandy

Koridor, 13. november 2018 ― Vsake toliko časa, dandanes na žalost vse bolj poredko, izide film, ki kljubuje vsem normam in zvesto sledi viziji enega samega človeka. Rezultat je Mandy, delo kultnega režiserja Panosa Cosmatosa, ki je že s svojim prvencem, meditativno grozljivko Beyond the Black Rainbow (2010), pustil močan vtis. Čeprav so prenekatere režiserjeve kreativne odločitve, do katerih še […] The post 29. LIFFe: Mandy appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

13. novembra 1813 se je v Svečah pri Bistrici v Rožu rodil Andrej Einspieler, slovenski politik, duhovnik in publicist

Kamra.si, 13. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...13. novembra 1813 se je v Svečah pri Bistrici v Rožu rodil Andrej Einspieler, slovenski politik, duhovnik in publicist. Umrl je 16. januarja 1888 v Celovcu. Bil je med prvimi voditelji slovenskega narodnostnega gibanja v 19. stoletju. Imenovali so ga tudi »oče koroških Slovencev«. Einspieler je bil rojen v vasi Sveče blizu Bistrice v Rožu na Koroškem. Gimnazijo in kasneje teološke šole je obiskoval v Celovcu. Kot duhovnik je deloval na tistih delih Koroške, kjer je bilo prebivalstvo po večini slovensko. V času tako imenovane »pomladi narodov« leta 1848 je sodeloval z duhovnikom in prav tako koroškim Slovencem Matijo Majarjem. Postal je goreč zagovornik političnega programa Zedinjene Slovenije. Leta 1851 je skupaj z Antonom Janežičem in Antonom Martinom Slomškom ustanovil Družbo sv. Mohorja, najstarejšo slovensko založbo. Zaradi Einspielerjeve živahne kulturne in publicistične aktivnosti je Celovec v 50. letih 19. stoletja postal center slovenskega narodnega prebujanje. Z začetkom konstitucionalnega obdobja v avstrijskem cesarstvu leta 1860 je Einspieler počasi opuščal prepričanje, da ideal združene Slovenije ni uresničljiv. V nemščini je napisal številne članke, v katerih je pozival k sodelovanju med slovenskimi in nemškimi predstavniki na Koroškem. Leta 1865 je bil pobudnik Mariborskega programa, v katerem je skupina staroslovencev pozvala k ponovnem oblikovanju »Notranje Avstrije«. To bi bila pretežno avtonomna in federativna politična enota v okviru avstrijskega cesarstva, v katero bi vključili Koroško, Štajersko, Kranjsko in avstrijsko Primorje. Ustanovil je časopis Glas notranje Avstrije, pisan večinoma v nemškem jeziku. S časopisom je želel prepričati nemško govoreče občinstvo, da bi sprejelo idejo »Notranje Avstrije«. A program so zavrnili tako slovenski kot nemški prebivalci. Na začetku 70. let 19. stoletja je bil potisnjen na rob slovenske politike, a je nadaljeval s političnim delovanjem. Leta 1876 je bil izvoljen v

13. novembra 1940 se je v Ljubljani rodil Stane Belak-Šrauf, slovenski alpinist, gorski vodnik in gorski reševalec

Kamra.si, 13. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...13. novembra 1940 se je v Ljubljani rodil Stane Belak-Šrauf, slovenski alpinist, gorski vodnik in gorski reševalec. Umrl je 24. decembra 1995 v plazu pod Malo Mojstrovko. Opravil je prek tisoč alpinističnih tur, prek 60 prvenstvenih, vrhunski vzponi v vseh letnih časih, v domačih in tujih gorah. Uspešno se je ukvarjal tudi z gorskim vodništvom. Je prvi jugoslovanski gorski vodnik, ki je vodil kako res veliko turo na tujem - s klientom sta 1985 preplezala severno steno Eigerja.  Nepozabne bodo ostale njegove prve zimske ponovitve Rdeče zajede v Rakovi špici, Krušičeve smeri v Špiku, Šinkove v Frdamanih policah in Raza Sfinge. Njegov najpomembnejši zimski vzpon je zagotovo prva zimska ponovitev Čopovega stebra, katerega je s soplezalci preplezal v osmih dneh v izredno slabih razmerah.

13. novembra 1843 se je v Kleniku pri Vačah rodil Fran Celestin, slovenski pisatelj, literarni kritik in literarni zgodovinar

Kamra.si, 13. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...13. novembra 1843 se je v Kleniku pri Vačah rodil Fran Celestin, slovenski pisatelj, literarni kritik in literarni zgodovinar. Umrl je 30. oktobra 1895 v Zagrebu.  Osnovno šolo je obiskoval v domačem kraju in Ljubljani, kjer je obiskoval tudi gimnazijo. Po končanem študiju slavistike in klasične filologije na Dunaju je 1869 odšel v Rusijo, v Petrograd in Moskvo, kjer je opravil profesorski izpit iz latinščine, grščine in ruščine ter ruske zgodovine in zemljepisa, nato pa postal gimnazijski profesor v Vadimirju in Harkovu v Rusiji (1870—1872), Dunaju (1873—1876) in Zagrebu (do 1890). V Zagrebu je vse do smrti poučeval slovenski jezik na univerzi.  

Dan bronaste dobe 2018

Arheoportal, 13. november 2018 ― Dan bronaste dobe 2018 bo v organizaciji Inštituta za arheologijo Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU potekal 5. decembra 2018, v Dvorani Zemljepisnega muzeja na Gosposki 16, od 8.30 dalje. Program Peter Turk, Ukradeno in ponovno pridobljeno...

Urška Veber: DOBRODOŠLI NA KROVU – življenje in delo na ladji

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 13. november 2018 ― V torek, 13. novembra 2018, je bila v Občinski knjižnici Braslovče naša gostja prva častnica Urška Veber, poveljnica ladij z bruto tonažo 3000 ton ali več. Urška je 30-letna domačinka iz Braslovč, ki dela in živi na morju. Po končani Srednji strokovni in poklicni šoli v Celju se je vpisala na Fakulteto za pomorstvo in promet, smer Navtika. Med študijem je podrobno spoznala teorijo pomorstva in si pridobila mnogo znanja z različnih področij. Praktične izkušnje v času študija je nabirala na šolskem simulatorju in na šolskem plovilu Slovenija. Tri mesece po ...

O čustveni inteligenci s Stašem Žnidarjem

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 13. november 2018 ― V torek, 13. novembra 2018, je v Občinski knjižnici Prebold o čustveni inteligenci predaval Staš Žnidar, magister zakonskih in družinskih študij ter psihoterapevt, ki se ukvarja s pospeševanjem duševnega zdravja ljudi, promocijo in načini kultiviranja čustvene inteligence zaposlenih v gospodarstvu in šolstvu, pri mladostnikih in v družinah.  V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je inteligenčni kvocient (IQ) veljal za absolutni kazalec uspešnosti oziroma inteligentnosti. Nevroznanost, psihologija in podobne vede pa so ugotovile, da je za dobro duševno zdravje in uspešnost v šoli, službi in drugod pomembna čustvena inteligenca (EQ). Te tako imenovane ...

Mala Italija

Deseta umetnost, 13. november 2018 ― Komedija nas popelje v svet enega najbolj živahnih predelov New Yorka, v italijansko četrt, kjer sta se dve družini znašli na nasprotnih bregovih. Podobno kot v Romeu in Juli – le da nikogar ne čaka tragičen konec. In da je tu precej več humorja in pic. Film je torej vse, kar potrebujemo za romantičen večer. […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Fury (2014)  The Dark Knight (2008)  Person to Person (2017)  Vertigo (1958)  Hereditary (2018) Copyright © Deseta umetnost [Mala Italija], All Right Reserved. 2018.
80 let od ustanovitve SAZU

80 let od ustanovitve SAZU

ARS Arsov forum, 13. november 2018 ― Kar zadeva znanost, smo bili Slovenci pred prvo svetovno vojno provinca province habsburške monarhije, ocenjuje ustanovitev akademije kot pridobitev (poleg univerze l.1919) akademik Boštjan Žekš. 12. novembra 1938 okoli 11. ure so v Ljubljani ustanovili Akademijo znanosti in umetnosti.  Po italijanski okupaciji je postala celo članica italijanskih akademij, novembra 1943 pa je tedanji predsednik AZU Milan Vidmar dosegel preimenovanje v slovensko AZU – torej SAZU. Po vojni so nove oblasti pridevnik odpravile, dokončno pa se je naziva akademije prijel šele maja l. 1948.  V prostorih SAZU na Novem trgu 3 v glavnem  mestu so v pogovoru ob 80-letnici ustanovitve sodelovali: akad.prof.dr. Tadej Bajd, aktualni predsednik SAZU, akad.prof.dr. Boštjan Žekš (predsedoval SAZU 2002-2008), in zgodovinar, dr. Željko Oset (na Univerzi v Novi Gorici predava kulturno zgodovino, je avtor dveh del o zgodovini SAZU). Spregovorili so o zgodovinskih razlogih za ustanovitev akademije, njeni vlogi v razvoju znanosti (in umetnosti) med Slovenci v medvojnem obdobju, času okupacije in vojne, ter širitvi SAZU v drugi Jugoslaviji. Nova povojna usmeritev akademije – razvoj raziskovalnih inštitutov s področij naravoslovnih in tehniških ved – je bila med drugim tudi rezultat strateških odločitev tedanje vladajoče elite. Seveda pa to niso edine teme o katerih je tekla beseda. Poslušajte!

Nina Kremžar: Babilon

Koridor, 13. november 2018 ― ledena ploščad se je odlomila od celine, na njej smo postavili svoj temeljni kamen, tok nas je vlekel na zahod proti sivemu robu obzorja, kjer si bomo ustvarili ime, tako so obljubili stari možje, ki so drug za drugim umrli, mi pa smo drseli po gladini, leta in leta smo zidali hiše, naše ženske niso […] The post Nina Kremžar: Babilon appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Misliti umetnost in z njo spreminjati

Misliti umetnost in z njo spreminjati

ARS Svet kulture, 13. november 2018 ― Umetnost predstavljamo skozi oči mladih likovnih umetnikov Ljubljana je še vedno v znamenju filmskih zgodb, prisotni smo v Bratislavi na festivalu radijske igre za otroke in mladostnike, umetnost pa predstavljamo tudi skozi oči mladih likovnih umetnikov, ki želijo povedati prav to, kako misliti umetnost. Poseben jubilej pa letos s Festivalom Slowind praznuje pihalni kvintet z istim imenom, saj se z gosti in novo skladbo festivalsko predstavlja že dvajsetič.
Javna agencija za knjigo praznuje 10 let – praznujte z nami na SKS 2018!

Javna agencija za knjigo praznuje 10 let – praznujte z nami na SKS 2018!

Javna agencija za knjigo, 13. november 2018 ― Konec letošnjega leta mineva 10 let od ustanovitve Javne agencije za knjigo, prav tako letos mineva 10 let od ustanovitve mreže Traduki, katere ustanovna članica je tudi Slovenija. Okrogla jubileja bomo praznovali na 34. Slovenskem knjižnem sejmu, ki bo potekal med 20. in 25. novembrom v Cankarjevem domu. Vabimo vas, da se nam pridružite na dveh dogodkih.

Kulturna produkcija ranljivih skupin- književna produkcija v maternem jeziku: izzivi, možnosti, težave, dobre prakse

SKC Danilo Kiš, 13. november 2018 ― V okviru projekta #MANJŠINENAMREŽI, SKC Danilo Kiš vabi na delavnice: Kulturna produkcija ranljivih skupin- književna produkcija v maternem jeziku: izzivi, možnosti, težave, dobre prakse (SI) Read more › The post Kulturna produkcija ranljivih skupin- književna produkcija v maternem jeziku: izzivi, možnosti, težave, dobre prakse appeared first on SKCDK.
še novic