Motovila na Industry@Tallinn & Baltic Event

CED, 20. november 2018 ― Konec novembra 2018 se bo v Estoniji odvil »Black Nights Film Festival«. V tekmovalnem programu festivala bo predvajan MEDIA podprti prvenec Mihe Mazzinija, »Izbrisana«. Strokovni program festivala vključuje Evropski filmski forum na temo digitalnih inovacij v AV sektorju in koprodukcijski dogodek »Industry@Tallinn & Baltic Event«. Tam bo tudi Sabina Briški Karlić, vodja za podprogram MEDIA.

20. novembra 1752 se je v Kranju rodil Leopold Layer, slovenski slikar

Kamra.si, 20. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. novembra 1752 se je v Kranju rodil Leopold Layer, slovenski slikar. Umrl je  12. aprila 1828 v Kranju. Rodil se je v družini slikarja Marka Layerja in matere Ane Marije roj. Wohlgemut. O njegovem otroštvu ni veliko znanega, razen, da se je v tem času družina preselila s kranjskega Pungerta v mesto, kjer je oče odprl slikarsko delavnico. Skupaj z bratoma Valentinom in Antonom se je slikanja verjetno učil pri očetu ter pomagal pri številnih cerkvenih naročilih. Njegov učenec Matej Goričnik je trdil, da je bil samouk. Drugi viri navajajo, da se je šolal na dunajski univerzi in vsaj nekaj časa potoval po sosednjih deželah.  Poročil se je z Marijo Egartner, verjetno v njenem rojstnem kraju Sovodenj na Koroškem. Otrok nista imela, zato je posinovil ženinega sorodnika Josefa Pessentheinerja (prevzel je dekliški priimek svoje posvojiteljice - Egartner), ga izučil za slikarja in imenoval za dediča slikarske delavnice.

20. novembra 1882 se je na Dobrijah rodil dr. Franc Kotnik, etnolog in slavist

Kamra.si, 20. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. novembra 1882 se je na Dobrijah rodil dr. Franc Kotnik, etnolog in slavist. Umrl je  6. februarja 1955 v Celju.   letih 1889 do 1893 je obiskoval nemško ljudsko šolo in potem nadaljeval šolanje na nemški gimnaziji v Celovcu (1894–1902). Njegov oče Dominik je bil tolstovrški župan v takratnem Guštanju (sedanjih Ravnah na Koroškem). Po maturi je opravljal enoletno vojaško službo v Ljubljani. Že takoj leta 1903 pa se je vpisal na graško univerzo, kjer je do leta 1907 študiral slavistiko. V letih (1908–1919) je pridobil naslov doktorja filoloških znanosti in je nastopil državno službo kot pripravnik na celovški gimnaziji, kjer je kasneje postal profesor. V teh letih je tudi deloval kot odbornik časopisa Mir in Časopisa za zgodovino in narodopisje. Vmes je bil leta 1915 vpoklican k vojakom, kjer se je boril v Galiciji na koroško-italijanski fronti. Leta 1919 je postal vodja nastajajoče nove gimnazije in učiteljišča v Velikovcu. Po plebiscitu leta 1920 je odšel na Ptuj, kjer je dobil profesuro na realni gimnaziji. Posvetil se je raziskovanju ljudskega življenja v okolici Ptuja, glavnina njegovega dela pa je ostala zvesta koroški kulturi.   

20. novembra 2009 je v Ljubljani umrla Kristina Brenk (tudi Kristina Brenkova), rojena Vrhovec, pisateljica, pesnica, dramatičarka, prevajalka in urednica

Kamra.si, 20. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. novembra 2009 je v Ljubljani umrla Kristina Brenk (tudi Kristina Brenkova), rojena Vrhovec, pisateljica, pesnica, dramatičarka, prevajalka in urednica. Rodila se je 22. oktobra 1911 v Horjulu.    Otroštvo je preživela v Horjulu, kjer je končala štiri razrede osnovne šole. Šolanje nadaljevala v Mariboru, končala je meščansko šolo in učiteljišče. Študirala je psihologijo in pedagogiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani. V času študija je hodila v dramsko šolo Mihaele Šaričeve. Zavzemala se je za ustanovitev mladinskega gledališča, zato se je leta 1938 odločila za študij teorije gledališča za mlade v Pragi. Doktorirala je leta 1939 iz pedagogike. Do vojne je bila brez redne zaposlitve in se je preživljala z inštrukcijami in priložnostnim pisanjem. Med drugo svetovno vojno je sodelovala pri narodnoosvobodilnem boju. Bila je kurirka in je spremljala pisatelja Prežihovega Voranca, ki je bil med vojno urednik radia Kričač. Leta 1943 so jo zaprli, kjer je ostala do konca italijanske okupacije. Do osvoboditve, leta 1945 je skrbela za zaščito otrok borcev in zaprtih. Po vojni se je uveljavila kot pisateljica, prevajalka in urednica, ki se je posvetila mladinski književnosti. Bila je soustanoviteljica in prva urednica Mladinske knjige, v letih 1949−1973, ko se je upokojila. Zasnovala je knjižne zbirke za otroke: Najdihojca, Čebelica, Velike slikanice, Cicibanova knjižica, Zlata ptica, Zvezdica, Mladi oder, Lutkovni oder. Bila je med ustanovitelji tekmovanja za Bralno značko. Njen mož je bil filmski zgodovinar in pedagog France Brenk. Njun sin je psiholog Klas Matija Brenk. In njena vnuka Aljaz Matija Brenk in Brina Brenk.

20. novembra 1813 se je v Radomerščaku pri Ljutomeru rodil Franc vitez pl. Miklošič, slovenski filolog, jezikoslovec in slavist

Kamra.si, 20. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. novembra 1813 se je v Radomerščaku pri Ljutomeru rodil Franc vitez pl. Miklošič, slovenski filolog, jezikoslovec in slavist. Umrl je  7. marca 1891 na Dunaju.  Po končani osnovni šoli v Ljutomeru ter gimnaziji v Varaždinu in Mariboru je odšel na študij v Gradec. Tam je najprej skupaj s Stankom Vrazom končal študij na liceju, potem pa se vpisal na študij prava na graški univerzi. Po uspešnem zaključku je sledil še študij filozofije, kjer je predmet kot študent tudi predaval, leta 1838 pa ga je zaključil z doktoratom. Iz Gradca se je preselil na Dunaj, kjer si je nadaljnji študij prava financiral kot odvetniški pripravnik, tajnik, vzgojitelj in predavatelj v hiši grofa Abensperga – Trauna. Leta 1840 je nato iz prava tudi promoviral. Prijateljske in druge naveze, ki si jih je nabral v času študija, so ga umestile v visoko družbo, tako v kroge dunajskih intelektualcev kot v neposredno bližino samega dvora in plemstva. Tam se je približal tudi Kopitarju, kar ga je popeljalo do pomembne službe v dvorni knjižnici. Kopitar je kmalu spoznal njegovo izredno jezikovno znanje in našel v njem svojega naslednika. Med njegovim bivanjem v Rimu ga je tako nadomeščal prav Miklošič kot cenzor za slovanske, novogrške in romunske knjige, po smrti Kopitarja pa je prevzel tudi njegove delovne naloge. Leta 1848 je bil zaradi znanstvenega delovanja imenovan za dopisnega člana Akademija znanosti, leta 1851 pa za rednega. Leta 1848 se je vključil še v politično življenje, saj je bil v okraju Lenart v Slovenskih goricah izvoljen kot poslanec v državni zbor, postal je predsednik političnega društva Slovenija na Dunaju in sooblikovalec programa Zedinjene Slovenije. Po razpustitvi državnega zbora je bil leta 1849 imenovan za izrednega profesorja slavistike na novoustanovljeni dunajski univerzi, naslednje leto pa za rednega. Njegova stolica za slovansko filologijo je tako postala najpomembnejše slavistično središče v Evropi, sam pa je bil največja slavis
29. LIFFe: Stotnik (Der Hauptmann)

29. LIFFe: Stotnik (Der Hauptmann)

Koridor, 20. november 2018 ― Nemčija, 14 dni pred koncem II. svetovne vojne. Zmaga zaveznikov je neizbežna, od boja naveličano prebivalstvo se že pripravlja na mirno predajo, vse več nemških vojakov pa se znajde v nezavidljivem položaju. Nadaljevati izgubljen boj in zraven tvegati svoje življenje je opcija, s katero se prenekateri nočejo sprijazniti, zato dezerterstvo postane razširjen pojav. Izdajalci domovine, […] The post 29. LIFFe: Stotnik (Der Hauptmann) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

MEDITATIVNA PRAVLJIČNA URA S POUSTVARJANJEM Z ANO GRAŠINAR

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 20. november 2018 ― V torek, 20. novembra, na dan slovenskih splošnih knjižnic, smo praznovali tudi z našimi najmlajšimi. Vabilu k odkrivanju čarovnije so se odzvali številni otroci. Ana Grašinar nas je z meditativno pravljico Nevsakdanji izlet, popeljala v svet nad oblaki, tja, kjer živijo samorogi in druge živali. Sodelovanje otrok in njihovo ustvarjalno navdušenje je bilo izjemno. Pa še sladkali smo se … Max nam je prinesel slastne medenjake, za kar so mu bili naši želodčki zelo hvaležni.

Danica Pinter o pilatesu in multipli sklerozi

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 20. november 2018 ― V torek, 20. novembra 2018, je v Občinski knjižnici Prebold potekalo predavanje z naslovom Harmonija telesa in duha. Svojo novoizdano knjižico Pilates in multipla skleroza je predstavila domačinka Danica Pinter, licencirana trenerka, inštruktorica pilatesa in prehranska svetovalka. Knjižica vsebuje strokovno in skrbno izbrano razlago vadbe pilatesa in je namenjena ljudem z multiplo sklerozo, ki je najpogostejša nevrološka bolezen mlajših odraslih ljudi. Predavateljica je na podlagi večletnih izkušenj in zaupanja številnih posameznikov, ki že leta obiskujejo njene vadbe pilatesa, ugotovila, da je prav pilates odličen način zmanjševanja ali preprečevanja številnih težav. ...
Drugo zasedanje AVNOJ-a v Jajcu

Drugo zasedanje AVNOJ-a v Jajcu

Zgodovina na dlani, 20. november 2018 ― V letu 2018 obeležujemo 75. let prelomih dogodkov v Jugoslaviji med II. svetovno vojno, katerim se posvečamo tudi na našem portalu. Po »bitki na Neretvi« in »bitki na Sutjeski« je tokrat na vrsti »drugo zasedanje AVNOJ-a v Jajcu«. Sprememba vojnega stanja na bojiščih v Evropi (zmagi Rdeče armade v bitki… Preberi The post Drugo zasedanje AVNOJ-a v Jajcu appeared first on Zgodovina na dlani.
Ljubezen je most

Ljubezen je most

Odzven, 20. november 2018 ― V zadnjem času ste morda slišali za žanrsko mešano glasbeno tvorbo Generator. Z nedavno predstavitvijo prvenca Open Eyes je ta devetčlanska zasedba zdaj uradno postala del domače scene popularne glasbe ter jo z dvanajstimi pesmimi in s poudarkom na nastopu tudi prevetrila.
Jagodni izbor

Jagodni izbor

Literatura v živo, 20. november 2018 ― Potem prideš v svoje stanovanje nad kostanji ob treh in se zbudiš, potrebovala si pičel teden, da si zamenjala dan za noč, že uro kasneje trka vest, da boš ob povratku domov to trojno plačala, a v skladu z dobrimi nameni misel odmikaš.

V mesto ob Dravi bo kmalu prispela Lumina

CED, 20. november 2018 ― Svetlobne postavitve, ki razkrivajo Židovski, Rotovški in Slomškov trg v drugačni, bolj čarobni luči, so zasnovali umetniki iz Italije, Portugalske, Velike Britanije in Slovenije, s pomočjo vilink in vilincev Društva Hiša! in podporo Ustvarjalne Evrope. Lumina praznično otvarja svoje kotičke 23. nov. 2018 ob 18.30 in nas razsvetljuje vse do predzadnjega dneva v tem letu. Svetu bo prinesla dobro luč!

Izjemne pokojnine ponovno tudi za kulturnike

Asociacija, 20. november 2018 ― V Sloveniji smo vrsto let poznali mehanizem tako imenovanih izjemnih pokojnin, ki so vrhunskim ustvarjalcem, znanstvenikom in športnikom omogočali bolj varno starost. Pred slabim desetletjem se je izjemne pokojnine prenehalo podeljevati in potem ko so pred enim letom izjemen pokojnine spet pričeli dobivati športniki, je sedaj v parlamentarni proceduri še predlog, da bi slednje ponovno … Preberi več o Izjemne pokojnine ponovno tudi za kulturnike
še novic