Cox ali tok časa: perpetuum mobile

Cox ali tok časa: perpetuum mobile

Konteksti (Tomaž Bešter), 18. december 2018 ― vir slike: bukla.si Zdi se mi, da imam tu kar zadovoljivo dovolj priložnosti pisati o času. Knjige, zgodbe in pripovedovanje, še posebno, kadar je govor o življenjskih zgodbah in spominih, ki zajemajo nekolikanj daljša obdobja, so pravzaprav zapisi spominov in želja, strahov in dogodkov ter obrazov in besed, ki avtorja, pripovedovalca zvežejo z njimi. Besede se zdijo edina pot do podob preteklosti, pa tudi do prihodnosti, ki se ima še zgoditi. So pa na naših policah tudi dela, ki neposredno nagovarjajo čas in bodisi so knjige, zavite v težko prebojen oklep filozofske teorije bodisi literarni poizkusi, ki se skušajo tako ali drugače približati temu, čemur je Tima Crane v enem od filozofsko propedevtičnih čtiv obesedil kot najbolj očiten in najbolj zapleten vidik tega, kar obstaja. Času. In tokrat imam veselje pisati o knjigi avtorja, ki mu niso tuje ne omenjene teorije ne literarni poizkusi. Gre za roman, ki ga je leta 2016 izdal avstrijski pisatelj Christoph Ransmayr. Nosi naslov Cox ali tok časa. Prevod, ki ga je odlično opravil Štefan Vevar, je v 105. ediciji odličnih Modernih klasikov izšel pri Cankarjevi založbi. Gre za sila prijetno branje, ki ga odlikuje avtorjev izjemno bogat zaklad dolgih in obsegajočih stavčnih struktur, s katerimi vstopa v povsem poetično opisovanje dogajanja in občutkov svojih junakov. Zgodba nas pelje v potovanje slovitega izumitelja Coxa na Kitajsko, kjer nam v času, ko je ta s sodelavci v gosteh pri kitajskem cesarju Qianlongu, v lepi maniri nariše podobo Kitajske, ki je povsem brezkompromisno vdana svojemu cesarju, njegovim potrebam in željam, zaradi slednjih so se pri njem seveda znašli tudi urarji, draguljarji, izumitelji in vsakovrstni finomehaniki iz Anglije. Tako beremo zgodbo o angleškem mojstru, ki ga bremeni družinska tragedija, a skupaj z neverjetnim občutkom za lepo in popolno objema dogodke v zgodovinskem obrisovanju božanske narave povsem tuje kulture in nje običajev. Delo, ki je mešanica literarnega odkrivanja

V jazzu je vsega polno

C.M.A.K. Cerkno, 18. december 2018 ― Simon Kenda je glasbeni sladokusec, nevladnik z večletnimi izkušnjami, zadnji dve leti pa tudi direktor zavoda Jazz Cerkno, producenta istoimenskega mednarodno priznanega festivala ter celoletnega festivala Keltika. Pogovarjala sva se o glasbi, kulturi, nevladju ter njihovemu pomenu za širšo lokalno skupnost. The post V jazzu je vsega polno appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

V jazzu je vsega polno

C.M.A.K. Cerkno, 18. december 2018 ― Simon Kenda je glasbeni sladokusec, nevladnik z večletnimi izkušnjami, zadnji dve leti pa tudi direktor zavoda Jazz Cerkno, producenta istoimenskega mednarodno priznanega festivala ter celoletnega festivala Keltika. Pogovarjala sva se o glasbi, kulturi, nevladju ter njihovemu pomenu za širšo lokalno skupnost. The post V jazzu je vsega polno appeared first on C.M.A.K. Cerkno.
Spider-Man: Into The Spider-Verse (2018)

Spider-Man: Into The Spider-Verse (2018)

Deseta umetnost, 18. december 2018 ― Ker sem se za letos prenažrl s superherojskimi kozmetičnimi spektakli, me ogled animirane pustolovščine Spider-Man: Into The Spider-Verse ni pretirano mikal. Tudi zaradi tega, ker gre za že četrto različico popularnega lika iz Marvelovih stripov v zadnjih 15. letih; Tobey Maguire, ki mi je bil čisto simpatičen, Andrew Garfield, za moje pojme še vedno najboljši […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Tomb Raider (2018)  On Chesil Beach (2017)  Beneški filmski festival: Cuaron s črno belo vrnitvijo h koreninam segel po zlatem levu!  Beneški filmski festival: Intervju z Ericom Darnellom  Blockers (2018) Copyright © Deseta umetnost [Spider-Man: Into The Spider-Verse (2018)], All Right Reserved. 2018.

Viktor Stergar z lutkovno igrico v Občinski knjižnici Prebold

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 18. december 2018 ― V torek, 18. decembra 2018, je v Občinski knjižnici Prebold potekalo pravljično druženje z naslovom Lutka se predstavi. Smo v čarobnem času, ki v nas vzbuja pričakovanje, veselje, radost in mnogo presenečenj. Prav takšne občutke je z nami delil domačin Viktor Stergar s svojimi lutkami. Otroci so na začetku radovedno zrli v štiri vreče. Iz vsake izmed njih je kmalu pokukala igriva lutka. S prikupno zgodbico. Najprej so prisluhnili teksaškemu šerifu, ki razkrinka roparje zlata. Sledil je 105-letni Pepe z zgodbico o treh prašičkih in sivem volku. Muzikant Denis jim ...
Ultimativna lestvica TOP 20 najboljših filmov leta 2018

Ultimativna lestvica TOP 20 najboljših filmov leta 2018

Deseta umetnost, 18. december 2018 ― Letos smo se ob koncu filmske sezone odločili sestaviti prav posebno lestvico najboljših filmov leta 2018. Naš dopisnik Matej Patljak je k sodelovanju povabil 40 naših filmskih kolegov, pravila pa so bila preprosta; vsak je naštel tri najboljše filme, ki so se točkovali (1 točka, 3 točke in 5 točk). Šteli so le filmi, ki so […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Kingsman: The Golden Circle (2017)  Pacific Rim (2013)  The BFG (2016)  Prisoners (2013)  [Pozor, hud prizor] – The Thing (1982) Copyright © Deseta umetnost [Ultimativna lestvica TOP 20 najboljših filmov leta 2018], All Right Reserved. 2018.
Panteon v savinjski metropoli

Panteon v savinjski metropoli

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 18. december 2018 ― V povezavi z aktualno razstavo Dekade: šestdeseta @Celje 1960-1969 objavljamo zanimiv izbor arhivskega gradiva povezanega z eno od izpostavljenih tem razstave – kipom splavarja na Savinjskem nabrežju. Splavar, odlitek kiparja Borisa Kalina je bil postavljen ob zaključku velikih del na regulaciji reke Savinje leta 1961. Zanimivo je, da je to eden redkih kipov, ki se […]
Prevodi slovenske literature – vrhunci leta 2018

Prevodi slovenske literature – vrhunci leta 2018

Javna agencija za knjigo, 18. december 2018 ― V letu 2018 je JAK na dveh razpisih podprl 62 prevodov iz slovenščine v 23 različnih tujih jezikov. Najpogosteje je bila slovenska literatura prevedena v nemščino, hrvaščino, angleščino, češčino in italijanščino. Od prevodov, ki jih je JAK podprl v minulih letih, je letos izšlo (ali pa so še v pripravi) kar nekaj težko pričakovanih knjig. V nadaljevanju vam predstavljamo izbor naslovov, ki jih je podprl JAK, pa tudi nekaj knjig, ki so pri tujih založbah v prevodu ali izvirniku izšle brez naše podpore.
Specializirani prevajalski seminar – trije dnevi intenzivnega dela za enajst prevajalcev v nemščino

Specializirani prevajalski seminar – trije dnevi intenzivnega dela za enajst prevajalcev v nemščino

Javna agencija za knjigo, 18. december 2018 ― Med 21. in 24. novembrom je Društvo slovenskih književnih prevajalcev v sodelovanju z JAK organiziralo specializiran prevajalski seminar za prevajalce iz slovenskega v nemški jezik. Enajst sodelujočih prevajalcev je dobilo temeljit vpogled v sodobno slovensko literaturo in možnost dela s slovenskimi avtorji, kritiki, založniki, predavatelji in drugimi agenti s področja knjige.
2001: A Space Odyssey (1968)

2001: A Space Odyssey (1968)

Deseta umetnost, 18. december 2018 ― Za mnoge najboljši film Stanleyja Kubricka. Največje darilo filmski industriji. Odiseja ni film za vsakogar in tisti, ki pravijo, da so ga častili že od začetka, verjetno lažejo. Za razumevanje je potreben čas. Film vleče nazaj k sebi in nam želi povedati še nekaj več. Prav nič ni narobe tudi s tem, če filmski kritik […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Le magasin des suicides (2012)  Moonlight (2016)  Dunkirk (2017)  Križanje  Inside Llewyn Davis (2013) Copyright © Deseta umetnost [2001: A Space Odyssey (1968)], All Right Reserved. 2018.

Noč kratkih filmov se bliža!

Društvo slovenskih režiserjev, 18. december 2018 ― V petek, 21. decembra, se bo Slovenija že petič pridružila evropski pobudi za obeležitev Noči kratkih filmov – in to prav na  najdaljšo noč v letu. V Slovenski kinoteki se bo tako od 18.00 zvrstilo pet sklopov filmov (zadnji ob 23.59). Prvi bo Klasiki, za katerega je program izbralo Društvo slovenskih režiserjev: Narodna noša, Mako Sajko, Slovenija […]

V okviru Zagovornikov okolja je začela delovati brezplačna Zelena svetovalnica

Inštitut za politike prostora, 18. december 2018 ― Pravno-informacijski center nevladnih organizacij – PIC je v okviru prenovljene spletne strani Zagovorniki okolja zagnal brezplačno Zeleno svetovalnico. To sta omogočila projekta  Zagovorniki okolja, ki ga PIC izvaja v partnerstvu... The post V okviru Zagovornikov okolja je začela delovati brezplačna Zelena svetovalnica appeared first on Inštitut za politike prostora.

V okviru Zagovornikov okolja je začela delovati brezplačna Zelena svetovalnica

Inštitut za politike prostora, 18. december 2018 ― Pravno-informacijski center nevladnih organizacij – PIC je v okviru prenovljene spletne strani Zagovorniki okolja zagnal brezplačno Zeleno svetovalnico. To sta omogočila projekta  Zagovorniki okolja, ki ga PIC izvaja v partnerstvu z IPoP in ga financirata Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor ter projekta Zagovorniki okolja – Zelena svetovalnica, ki ga financira Ministrstvo za […]

1863 – Rojen Franz Ferdinand

Zgodovina na dlani, 18. december 2018 18. decembra leta 1863 se je v Gradcu (Graz) rodil avstrijski nadvojvoda in nesojeni naslednik cesarja Franca Jožefa I., Franz Ferdinand. Franz Ferdinand cesarju Francu Jožefu ni bil posebej pri srcu, a je po spletu okoliščin postal prvi v vrsti za habsburški prestol in vodenje avstro-ogrske monarhije. Bil je sin… Preberi The post 1863 – Rojen Franz Ferdinand appeared first on Zgodovina na dlani.
Tomaž Šalamun: Jutro / Alojz Rebula: Ob pritoku Jangcekjanga / Vladimir Kos: Kot sonca zlat zaton

Tomaž Šalamun: Jutro / Alojz Rebula: Ob pritoku Jangcekjanga / Vladimir Kos: Kot sonca zlat zaton

ARS S knjižnega trga, 18. december 2018 ― V današnji oddaji S knjižnega trga nas čakajo tri knjige – dve pesniški in roman, in sicer zapuščina Tomaža Šalamuna v knjigi Jutro, distopija Alojza […] V današnji oddaji S knjižnega trga nas čakajo tri knjige – dve pesniški in roman, in sicer zapuščina Tomaža Šalamuna v knjigi Jutro, distopija Alojza Rebule Ob pritoku Jangcekjanga in zbirka pesmi Vladimirja Kosa Kot sonca zlat zaton. Ocenjujejo jih Aljaž Koprivnikar, Marjan Kovačevič Beltram in Andrej Arko.
še novic