Nizozemski trance šamani My Baby niso varčevali z močmi

Kino Šiška, 17. december 2018 ― My Baby so seksi. Ona je seksi. Cato van Dijck. Njihova glasba je opojna in čutna, takšna, v kateri se izgubiš in ponovno najdeš. Njihova plošča ‘Mounaiki – By The Bright Of Night’ (2018) je odlična. Vse skupaj se je sešlo v Kinu Šiška, kjer nadaljujejo z organizacijo najsodobnejših alter koncertnih dogodkov.
Sigmar Polke

Sigmar Polke

MMC Drugo, 17. december 2018 ― Ko sem prišel na Zahod, sem ogromno stvari videl prvič. Vendar prav tako sem natančno videl blaginjo Zahoda. To niso bila zares nebesa.

Drevesa

TV Kočevje, 17. december 2018 ― Umetnica je našla navdih v naravi, ki je vedno dobra inspiracija. Energijo in lepoto dreves je ne svoj unikaten način prenesla s tušem na papir.

Darilo učiteljev

TV Kočevje, 17. december 2018 ― Tri učiteljice in osem učiteljev Glasbene šole Kočevje je zamenjalo vloge z malimi glasbeniki. Prvi so nastopali, drugi pa so jih skupaj s starši, prevzeti, poslušali.

Kočevje spet špila

TV Kočevje, 17. december 2018 ― Kočevje je svoje odšpilalo že sedmič. Nov izdelek je striparsko obarvan in  nosi naslov Kočevje špila–Strip. Duhoviti izseki glasbenega življenja, avtorja Igorja Ribiča, pa so na voljo na majicah.
The Ballad of Buster Scruggs (2018)

The Ballad of Buster Scruggs (2018)

Deseta umetnost, 17. december 2018 ― Vsakič, ko se v šovbiznisu napove najnovejša filmska instalacija režiserjev bratov Coen, smo upravičeno vznemirjeni. Tandem, izpod rok katerega je izšla marsikatera klasika novejše zgodovine filma (kot Fargo, The Big Lebowski in No Country for Old Men), je pod okriljem Netflixa, enega največjih spletnih portalov za pretočno predvajanje zabavnih vsebin, izdal svojo najnovejšo kreacijo. Ballad […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Blade Runner 2049 – kako posneti nadaljevanje kultnega?  Incendies (2010)  Joe (2013)  Top 5 razlogov za ogled najnovejšega filma o Supermanu  The Usual Suspects (1995) Copyright © Deseta umetnost [The Ballad of Buster Scruggs (2018)], All Right Reserved. 2018.
Kratki animirani filmi na 15. Animateki

Kratki animirani filmi na 15. Animateki

Koridor, 17. december 2018 ― Kratek format tako pri posnetem kot animiranem filmu v skoraj vseh primerih omogoča, da ustvarjalci posvetijo več časa idejam, ki so pri daljših formah velikokrat izgubljene ali posvetijo pozornost podrobnostim, ki bi pri obsežnejših zgodbah ostale v ozadju. Kljub podobnostim pa je v animiranih filmih to morda še toliko bolj jasno, saj v slednjih pogosto […] The post Kratki animirani filmi na 15. Animateki appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Praznični druženji s Sožitjem in Podmornico

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 17. december 2018 ― S skupino otrok iz žalske Podmornice, centra za dnevno varstvo otrok, in z varovanci Sožitja smo imeli praznični druženji v ponedeljek, sredi meseca decembra. Oboji so poslušali avtorsko pravljico (Sožitje: O goskici, ki se je učila peti, Podmornica: Sneženi mož, ki je iskal rožo). Namesto ljudske pravljice smo peli ljudske in praznične pesmi, pri čemer smo se spremljali z inštrumenti iz trstenke. Precej živahno je bilo. Umiril nas je vonj po mandarinah, da smo lahko na veje drevesa previdno obesili praznične figurice, ki smo jih izdelali doma. Največja vrednota druženja ...

1903 – Prvi polet z letalom v zgodovini

Zgodovina na dlani, 17. december 2018 17. decembra leta 1903 sta brata Orville in Wilbur Wright v »Kill Devil Hillsu« v Severni Karolini (ZDA) prvič poletela z letalom. V zraku sta ostala 12 sekund in na višini treh metrov poletela 37 metrov. Hitrost letala je bila le 11 kilometrov na uro. Do konca dneva sta uspela… Preberi The post 1903 – Prvi polet z letalom v zgodovini appeared first on Zgodovina na dlani.

17. decembra 1853 se je v Laškem rodil Fran Orožen, geograf, zgodovinar in prvi predsednik SPD

Kamra.si, 17. december 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...17. decembra 1853 se je v Laškem rodil Fran Orožen, geograf, zgodovinar in prvi predsednik SPD. Umrl je v Ljubljani 26. novembra 1912.  Njegov oče Fran je bil trgovec, brat znanega zgodovinarja Ignacija Orožna. Fran Orožen ml. je gimnazijo končal v Celju ter študiral zemljepis in zgodovino na Dunaju, kjer je tudi poslušal predavanje znanega raziskovalca vzhodnih Alp prof. Friderika Simonyja. Po končanem študiju je učil na učiteljiščih v Novem mestu, Kopru in Ljubljani, kjer je živel do smrti.Njegova prva strokovna prispevka sta nastala ob prihodu v Ljubljano. To sta bili poljudnoznanstveni razpravi: "S čim in kako so pisali stari narodi in kako pišemo zdaj" in "O početku in razvoju pisem", obe objavljeni v Ljubljanskem zvonu. V svojem poklicnem delu se je soočil s potrebo po učbenikih geografske in zgodovinske stroke. Začel je delati v tej smeri in tako so nastala številna knjižna dela. Ukvarjal se je tudi z zemljevidi. Za slovenske šole je priredil globus s slovenskim besedilom in več stenskih zemljevidov. Za ljudske šole pa je priredil Haardtov zemljepisni atlas. Iz prve polovice njegovega strokovnega delovanja sta še dve razpravi v Ljubljanskem zvonu, in sicer "Praznovanje sv. Jurija na Štajerskem" in "Stanley Henry Moreton", ki je bila objavljena v več delih
Orgelska glasba Carla Philippa Emanuela Bacha

Orgelska glasba Carla Philippa Emanuela Bacha

ARS Obiski kraljice, 17. december 2018 ― Ta teden je minilo 230 let od smrti skladatelja Carla Philippa Emmanuela Bacha Ta teden je minilo 230 let od smrti skladatelja Carla Philippa Emmanuela Bacha, drugega sina velikega Johanna Sebastijana Bacha. Temeljito glasbeno izobrazbo, ki je  obsegala tudi orgelsko igro, je dobil pri očetu, študiral pa je tudi pravo v Leipzigu in Frankfurtu. Ko se je zaposlil na dvoru pruskega prestolonaslednika in poznejšega kralja Friederika II., je kmalu zaslovel kot eden največjih klaviaturistov tiste dobe. Prejelo se ga je ime Hamburški Bach, saj je leta 1768 na mestu hamburškega glasbenega direktorja in kantorja nasledil svojega krstnega botra Georga Philippa Tellemana.
Podobe iz sanj

Podobe iz sanj

ARS Svet kulture, 17. december 2018 ― Angleški prevod Cankarjevih Podob iz sanj, ki v angleščini nosi naslov Images from Dreams V letošnjem Cankarjevem letu so pri revijalni zbirki Litteræ Slovenicæ, ki že več kot 50 let izhaja pri Društvu slovenskih pisateljev, zasnovali posebno izdajo  ̶  angleški prevod Cankarjevih Podob iz sanj. Ta v angleščini nosi naslov Images from Dreams in je delo prevajalcev in pisateljev Erice Johnson Debeljak in Jasmina B. Freliha. V knjigo so vključene reprodukcije akademskega slikarja Mitja Ficka po izboru umetnostnega zgodovinarja in pisatelja Roberta Simoniška. Za dve knjigi je bogatejša tudi zbirka Prišleki literarno-umetniškega društva Literatura: izšel je romaneskni prvenec Jerneja Županiča Mamuti in kratkoprozna zbirka Anonimna tehnologija Andreja Tomažina.

Ptuj : Osrednja prireditev Območne izpostave JSKD

Štajerski tednik, 17. december 2018 ― Na predvečer dneva kulture je OI JSKD Ptuj v Narodnem domu na Ptuju že po tradiciji izvedla svojo osrednjo prireditev, na kateri so predstavili program in dosežke kulturnih društev na regijskem, državnem in mednarodnem nivoju v letu 2018 ter podelili priznanja Sveta OI JSKD Ptuj za leto 2018. Letošnja prireditev pa je sovpadala tudi z 20-letnico delovanja Območne izpostave Ptuj.
še novic