7. festival Deuje babe, 1.-23. marec 2019, Cerkno in Idrija

7. festival Deuje babe, 1.-23. marec 2019, Cerkno in Idrija

Prepih ~ Draft (Tea Hvala), 17. februar 2019 ― Prizor iz predstave Gledališča AEIOU 'Ti in jaz' Na 7. festivalu Deuje babe se bo marca zvrstilo dvanajst dogodkov. Tudi tokrat v čast silovitih bojev za ženske pravice; minulih, sedanjih in bodočih. Tudi tokrat za enakopravnost, zlasti pa za spoštovanje in enako obravnavo žensk in spolnih manjšin. Za osvoboditev vseh nas od teže družbenih pričakovanj, meril in moral, ki so do žensk še
VALTER KOCIJANČIČ @ PARAF

VALTER KOCIJANČIČ @ PARAF

Radio Študent, 17. februar 2019 ― Po dolgi odsotnosti se Valter Kocijančič, ustanovitelj legendarnih Parafov, vrača na odre. Sicer ne z originalnimi člani, je pa okoli sebe zbral mlajšo, energično ekipco, ki mu pri tem pomaga.
GERGELY SARRETI: DVOJNI VIDIKI

GERGELY SARRETI: DVOJNI VIDIKI

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 17. februar 2019 ― Premisleki Gergely Sarretija odpirajo pri gledalcu nekakšen dvojni pogled, dvojni vidik, kot nakazuje sam naslov razstave. Gledalec se namreč srečuje s podobnimi dvomi kot se srečujejo tudi znanstveniki ob njihovem delu na Kemijskem inštitutu (kjer poteka razstava) - o tem, kaj se gleda in kaj se ob pogledu dejansko sploh vidi. Kako preverjati resničnost tam, kjer se resnica meri tako s preverljivostjo kot tudi celo z ovrgljivostjo? Sprehod po delih Gergely-ja Sarretija je sprehod po svetu na videz čisto preprostih metafor, skozi katere pa se odpirajo miselni prehodi v vedno bolj kompleksne fenomenološke premisleke o pomenih in globinah naših razmerij med mislijo, občutki, čuti in svetom, o naši ujetosti v privzgojene in genetsko preddoločene nevrološke procese. Njegova dela hkrati odpirajo premisleke o naši vpetosti v kulturno določene strukture, ki jim ne moremo ubežati preko bližnjic navidezne prostosti, kakršno sicer uživamo v evropskem, zahodnem vsakdanjiku. Galerija Kemijskega inštituta Ljubljana.

16./17. februarja 1887 - v požaru pogori ljubljansko Narodno gledališče

Kamra.si, 17. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...16./17. februarja 1887 - v požaru pogori ljubljansko Narodno gledališče Ljubljanska Opera je naslednica nekdanjega Deželnega gledališča. Deželno gledališče, ime za gledališča v glavnih mestih avstrijskih dežel, se je v Ljubljani imenovalo tudi Stanovsko gledališče (Glediše deželnih stanov). Dograjeno je bilo leta 1765, uničil pa ga je požar, ki se je vnel v noči s 16. na 17. februar 1887. V Stanovskem gledališču je A. T. Linhart pripravil z izbranim krogom uglednih in razsvetljenih predstavnikov ljubljanske družbe prvo predstavo v domačem jeziku: 28. decembra 1789 so uprizorili prvo slovensko komedijo, Županovo Micko.
1890 Postojna – Andrej z Viktorjem

1890 Postojna – Andrej z Viktorjem

Stare slike (Cerknica), 17. februar 2019 ― Na sliki je Andrej ml. s sinčkom Viktorjem na kolenu. Andrej ml. je bil dvojček mojega pradeda Maksa Lavrenčiča. Fotografijo je posnel Maks Šeber ml. v svojem ateljeju v Postojni. Letnica nastanka fotografije 1890 je zgolj ocenjena glede na znane podatke. Andrej ml. ima na sliki okrog trideset let, sin Viktor pa je še majhen otrok. […]

Redko videna umetnost šole Bauhaus pred dražbo na razstavi v Londonu

Misli, 17. februar 2019 ― Avkcijska hiša Sotheby's bo v Londonu pred dražbo, ki bo konec meseca, za nekaj dni razstavila redko videne slike ključnih osebnosti nemške umetniške šole Bauhaus. Razstava, naslovljena Bauhaus pri stotih slavi umetnike in njihovo zapuščino, bo na ogled šest dni po 20. februarju v prostorih avkcijske hiše, poroča britanski Guardian.
Dušan Kastelic, nagrajenec Prešernovega sklada

Dušan Kastelic, nagrajenec Prešernovega sklada

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 17. februar 2019 ― Filme Dušana Kastelica poleg tehnične dovršenosti zaznamujejo tudi močne zgodbe. Dušan Kastelic je priznan slovenski ilustrator, stripovski avtor in ustvarjalec animiranih filmov, ki se kot vrhunski umetnik dokazuje v vsem svojem filmskem opusu, od prvega animiranega filma, Perkmandeljc do zadnjega Celica, ki ga je ustvaril leta 2017; s slednjim se je uveljavil tudi kot nesporen avtor svetovnega formata. Njegove filme poleg tehnične dovršenosti zaznamujejo tudi močne zgodbe. Z Dušanom Kastelicem se je za oddajo Naši umetniki pred mikrofonom pogovarjal Žiga Bratoš.

17. februarja 1902 se je v Gorici rodil Lojze Bratuž, slovenski zborovodja in skladatelj

Kamra.si, 17. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...17. februarja 1902 se je v Gorici rodil Lojze Bratuž, slovenski zborovodja in skladatelj. Umrl je 16. februarja 1937 v Gorici. Rodil se je očetu Francu in materi Mariji (roj. Simčič) in se šolal v Gorici. Med prvo svetovno vojno so ga z družino odpeljali v begunstvo v notranjost Italije. Po vojni se je vrnil in leta 1920 končal učiteljsko maturo. Kot učitelj je v naslednjih letih delal v Goriških Brdih, Solkanu, Batujah in pri Pescari. Poročen je bil z Ljubko Šorli, s katero sta imela hči Lojzko in sina Andreja.
še novic