4. marca 1909 so celjski Sokoli v novi telovadnici gabrskega Sokolskega doma začeli s telovadbo

Kamra.si, 4. marec 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...4. marca 1909 so celjski Sokoli v novi telovadnici gabrskega Sokolskega doma začeli s telovadbo. Telovadba je bila ena najpomembnejših prvin sokolstva. V Celju so to športno zvrst sprva gojili v telovadnici okoliške šole, ki pa je kmalu postala pretesna in neustrezna.   Upanje, da bo sokolom ustrezne prostore prinesla nova stavba okoliške šole, so kmalu izgubili, saj z gradnjo le-te do poloma Avstrije sploh niso začeli. Ker pa je bila potreba po novih prostorih očitna, je takratni starosta celjskega sokola dr. Gvidon Sernec na izrednem občnem zboru septembra 1905 podal idejo o gradnji sokolskega doma. Predlog je bil sprejet. Že do konca leta 1905 so sokoli prispevali več kot 1100 kron, naslednje leto pa še dodatnih 2100 kron. Nekaj denarja so dobili tudi s prodajo razglednic, ki jih je v ta namen izdal odbor za izgradnjo doma. Več je bilo vprašanj o tem, kje postaviti dom, v mestu ali okolici (Gaberjah). Z nastopom načelnika Smertnika je bilo tudi teh dilem konec; prednost so dali gradnji v Gaberjah.  

4. marca 1909 so celjski Sokoli začeli s telovadbo v novi telovadnici gabrskega Sokolskega doma

Kamra.si, 4. marec 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...4. marca 1909 so celjski Sokoli začeli s telovadbo v novi telovadnici gabrskega Sokolskega doma. Telovadba je bila ena najpomembnejših prvin sokolstva. V Celju so to športno zvrst sprva gojili v telovadnici okoliške šole, ki pa je kmalu postala pretesna in neustrezna.   Upanje, da bo sokolom ustrezne prostore prinesla nova stavba okoliške šole, so kmalu izgubili, saj z gradnjo le-te do poloma Avstrije sploh niso začeli. Ker pa je bila potreba po novih prostorih očitna, je takratni starosta celjskega sokola dr. Gvidon Sernec na izrednem občnem zboru septembra 1905 podal idejo o gradnji sokolskega doma. Predlog je bil sprejet. Že do konca leta 1905 so sokoli prispevali več kot 1100 kron, naslednje leto pa še dodatnih 2100 kron. Nekaj denarja so dobili tudi s prodajo razglednic, ki jih je v ta namen izdal odbor za izgradnjo doma. Več je bilo vprašanj o tem, kje postaviti dom, v mestu ali okolici (Gaberjah). Z nastopom načelnika Smertnika je bilo tudi teh dilem konec; prednost so dali gradnji v Gaberjah.  
Prostranstva improvizacije

Prostranstva improvizacije

Odzven, 4. marec 2019 ― Prvič pri nas je nastopilmladi francoski organist Baptiste-Florian Marle-Ouvrard. Za svoj prvi nastop v Sloveniji je pripravil spored, ki ga je zasnoval tako, da svojemu novemu občinstvu razkaže predvsem svojo izjemno tehnično spretnost in umetnost improvizacije, s katero je zaslovel.

Letni davčni obračun za samozaposlene

Asociacija, 4. marec 2019 ― Osebe samozaposlene v kulturi in kreativnih industrijah so, tako kot tudi vse ostale fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, vsako leto obvezane k oddaji letnega davčnega obračuna. To morajo (za preteklo leto) storiti najkasneje do 31. marca naslednjega koledarskega leto. Letos torej samozaposleni oddajajo obračun za leto 2018, na podlagi katerega se jim bo odmerila akontacija … Preberi več o Letni davčni obračun za samozaposlene

Tone Škrjanec: Dihaj

Koridor, 4. marec 2019 ― Tone Škrjanec nadaljuje tam, kjer je končal; njegova nova pesniška zbirka z imenitnim naslovom Dihaj namreč ne prinaša nič posebej novega v avtorjev opus, kar pa ni nujno slabo, saj se Škrjančeva poezija iz zbirke v zbirko pretaka, vrtinči in prečiščuje.   Škrjanec se tako tudi v tej zbirki dosledno izogiba velikim začetnicam, pravi namreč: […] The post Tone Škrjanec: Dihaj appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Ena Gibanica, dve nagradi!

Kino Šiška, 4. marec 2019 ― Na nedavno zaključenem devetem bienalu sodobne plesne umetnosti Gibanica sta predstavi Chorus in Skupaj, nastali v (ko)produkciji Kina Šiška, prejeli nagradi za najboljši predstavi po izboru strokovne komisije (Skupaj) in občinstva (Chorus).

Arhein: Stanovanje Situla

OUTSIDER, 4. marec 2019 ― Stanovanje v Novem Mestu, ki se spogleduje s tradicijo, a to počne na neprisiljeno sodoben način, sta oblikovali Sanja Zvonkovič in Erika Šinkovec iz arhitekturne pisarne Arhein. Stanovanje je sicer namenjeno oddajanju, kar je do neke mere tudi zaznamovalo njegovo zasnovo. V osrčju Novega Mesta, v spomeniško zaščiteni stavbi, sta se tako avtorici notranje opreme…
še novic