Razpotja 36: Mesto

Razpotja, 20. julij 2019 ― Ilustracija: Nika Rupnik Uredništvo UVODNIK Prepoznati mesto Pred dobrimi desetimi leti je ameriški ekonomist in aktivist Jeremy Rifkin kot enega od pokazateljev, da smo prešli v dobo antropocena, navedel goli statistični podatek, da danes prvič v človeški zgodovini več kot polovica svetovnega prebivalstva živi v mestih. Nekako v istem času, leta 2007, je pri nas v knjižni zbirki Krt izšel zbornik O urbanizmu s podnaslovom »Kaj se dogaja s sodobnim mestom«. V njem nas, takrat že podžupan mesta Ljubljane, arhitekt in urbanist Janez Koželj v svojem prispevku Opredelitev sodobnega mesta povabi k branju z navedbo arhitekta F. L. Wrighta. Ravno njegova osebnost, Wrightova namreč, je ali bi naj služila Ayn Rand kot navdih pri pisanju romana Izvir (Fountainhead,1943). The post Razpotja 36: Mesto appeared first on Razpotja.
Junak

Junak

LUD Literatura, 20. julij 2019 ― Velike prapore svetega Gonselva so že prinesli na trg, kjer so od svoje teže lenobno plapolali v vetru. Nosili so jih možje herkulskih postav, zaripli v obraz in z vratovi, napetimi od napora, saj so z njimi izvajali razne akrobacije.
Kaja Kosmač in Sava Kosmač - Nosferatu (2006) Eksperimentalni video/ Avtorski video

Kaja Kosmač in Sava Kosmač - Nosferatu (2006) Eksperimentalni video/ Avtorski video

DIVA nove pridobitve, 20. julij 2019 ― Poklon F. W. Murnau-u. Ob glasbi Björk se v pretežno nočnih prizorih izmenjujejo črno-beli in barvni posnetki urbanih prizorišč in zasnežene gozdne pokrajine. Spremljamo okorno gibanje neopredeljene osebe, ki ga potencira dinamična kamera. Vrteče in dinamične prizore prekinjajo bližnji posnetki obraza, oči in rdeča gaz v snegu, ki skupaj tvorijo atmosfero nerealnosti in se približajo ekspresionistični simfoniji groze.(Diva)
Kaja Kosmač in Sava Kosmač - Please Don't Follow Me Into the Sun (2006) Eksperimentalni video/ Glasbeni video/ Avtorski video

Kaja Kosmač in Sava Kosmač - Please Don't Follow Me Into the Sun (2006) Eksperimentalni video/ Glasbeni video/ Avtorski video

DIVA nove pridobitve, 20. julij 2019 ― Ob glasbi banda Intimn Frizurn se gradi video, ki ga na eni starni opredeljuje ekološka tematika in urbana subkultura, na drugi pa pop estetika z potenciranimi barvnimi poudarki. Montaža sledi glasbeni kompoziciji in tvori kompozicijske matrice, posluži se tudi računalniških video efektov, najopazneje zrcalne podvojitve (mirror). Dinamične barvne posnetke industrijskega pejsaža, mimibežečega vlaka in plesnih korakov prekinjajo črno-beli prizori obraza, silhuetne figure in modri...
Kaja Kosmač in Sava Kosmač - To Paul & Friends (2009) Eksperimentalni video/ Glasbeni video/ Avtorski video

Kaja Kosmač in Sava Kosmač - To Paul & Friends (2009) Eksperimentalni video/ Glasbeni video/ Avtorski video

DIVA nove pridobitve, 20. julij 2019 ― Ob glasbi The Beatles se nejasni upočasnjeni posnetki odkrivajo kot fragmenti telesa in barvitega oblačila. Ko v igro stopi rumena cestna linija se hitrost pospešuje in posnetek približuje. Usmerjena svetloba, ki spremlja človeško figuro, izolira podobo in jo postavi v kontrapunkt z bogastvom barvnih fragmentov, kar ustvari melanholično atmosfero. (Diva)
Kaja Kosmač & Sava Kosmač - Marzidovšek Minimal Laboratorium (2013) Dokumentarni video

Kaja Kosmač & Sava Kosmač - Marzidovšek Minimal Laboratorium (2013) Dokumentarni video

DIVA nove pridobitve, 20. julij 2019 ― Marzidovšek Minimal Laboratorium (MML) je portret (o)kultnega slovenskobistriškega minimalista, zvočnega eksperimentatorja in vsestranskega kreativca Maria Marzidovška (1961-2011). S svojo neodvisno založbo kasetne produkcije MML je bil Mario vozliščna figura mariborskega podtalja 80-ih: glasbenik, eksperimentator, laboratorijec, inovator, performer, provokator. Bil je vseprisoten in visoko produktiven: v pičlih nekaj letih je na provizorični opremi sproducir...
Kuratorka Yunnia Yang gostja Postaje DIVA (2019-07-10)

Kuratorka Yunnia Yang gostja Postaje DIVA (2019-07-10)

DIVA video arhiv, 20. julij 2019 ― Yunnia Yang, tajvanska kuratorka, je za Projektno sobo SCCA pripravila enouren program videa z naslovom Vmesno stanje duha. Pred dvema letoma je pri nas predstavila sodobni tajvanski video, zdaj je izbrala enajstih del, ki reflektirajo obdobje komunizma in socializma v državah zahodnega Balkana, vzhodne Evrope in Rusije. Kmalu zatem je ta program predstavila še v formi razstave v galeriji Easttopics v Budimpešti. veÄ�
Tri pesmi

Tri pesmi

Vrabec Anarhist, 20. julij 2019 ― Povezano je z možgani. Z mišljenjem. Z mozgom. Povezano je z vsakdanjostmi. Z vinilom. Povezano je z življenjem. The post Tri pesmi appeared first on Vrabec Anarhist.
Tri pesmi

Tri pesmi

Vrabec Anarhist, 20. julij 2019 ― Povezano je z možgani. Z mišljenjem. Z mozgom. Povezano je z vsakdanjostmi. Z vinilom. Povezano je z življenjem. The post Tri pesmi appeared first on Vrabec Anarhist.
Marta Repanšek: A je vas gda strašivo?

Marta Repanšek: A je vas gda strašivo?

Misli, 20. julij 2019 ― Prvo vprašanje, ki je zbirateljici ljudskega gradiva Marti Repanšek iz Črne na Koroškem odprlo vrata do pripovedovalcev in do z današnjega gledišča tudi zelo nenavadnih zgodb o preteklem življenju Korošcev, je bilo: "A je vas gda strašivo?" Od takrat že več kot četrt stoletja zbira zgodbe, ki kažejo, da je koroško ljudsko slovstvo edinstveno.

Palladieva vila v Istri

OUTSIDER, 20. julij 2019 ― Za Palladievo vilo v Istri sem izvedel že v času študija, ko smo organizirali seminarsko ekskurzijo v Istro. Tistega meglenega zimskega popoldneva smo si jo bežno ogledali. Ostal mi je impresiven spomin na slabo ohranjeno mogočno vilo. Da je avtor Palladio, so sicer samo domneve. Trdnega dokaza za to ni. Letos sem vilo ponovno obiskal.… The post Palladieva vila v Istri appeared first on OUTSIDER.

20. julij 1969 - Neil Armstrong in Edwin Aldrin kot prva človeka stopita na Luno

Kamra.si, 20. julij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. julij 1969 - Neil Armstrong in Edwin Aldrin kot prva človeka stopita na Luno Apollo 11 je bila prva vesoljska odprava s človeško posadko, ki je pristala na Luni, in peta po vrsti v Nasinem Programu Apollo. Skupaj s poveljnikom odprave Neilom Armstrongom sta bila v odpravi pilot Komandnega modula CM-107 (Kolumbija (Columbia)) Michael Collins in pilot Lunarnega modula LM-5 (Orel (Eagle)) Edwin Aldrin, imenovan tudi Buzz (vzdevek) t. Štartali so s Kennedyjevega vesoljskega središča 16. julija ob 9. uri 32 minut po tamkajšnjem času in štiri dni prepotovali 400.000 kilometrov do Lune. V lunarni modul sta se vkrcala Armstrong in Aldrin. 20. julija ob 13. uri in 15 minut sta se ločila od matične ladje v kateri je ostal pilot Collins. Po 102 urah in 15 minutah od starta z Zemlje, sta ob 16. uri in 17 minut pristala na Luni v Morju tišine. Potem, ko sta se nekaj ur pripravljala, je Armstrong 20. julija 1969 ob 22. uri in 56 minut (21. julija ob 3. uri zjutraj po srednjeevropskem času) zlezel po lestvi in skočil na Lunina tla. Nato je izgovoril slavni stavek: »That is one small step for man, one giant leap for a mankind. (To je majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo)«

20. julij 1912 - slavnostna otvoritev tramvajske proge med Piranom in Lucijo

Kamra.si, 20. julij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. julija 1912 je bila slavnostna otvoritev tramvajske proge med Piranom in Lucijo. 11. septembra 1911 je cesarsko-kraljevo železniško ministrstvo na Dunaju odobrilo prošnjo piranskega Mestnega sveta za gradnjo tramvajske proge med Piranom in Sveto Lucijo. Tramvajsko progo so vzpostavili v šestih mesecih. Tračnice so speljali po trasi trolejbusa, ki je vozil od leta 1909 do 1911. Slavnostna otvoritev tramvajske proge je bila 20. julija 1912. Tramvaj je vozil do 31. avgusta 1953. Več o zgodovini "obalnega tramvaja" v prispevku Piranski tramvaj v spominskem zapisu in slikah Giulia Ruzzierja.
Na robu: vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji (1929 – 1941)

Na robu: vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji (1929 – 1941)

ARS Likovni odmevi, 20. julij 2019 ― Razstava v Moderni galeriji v Ljubljani V Moderni galeriji v Ljubljani je odprta razstava z naslovom Na robu: vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji (1929 -1941 )z več kot 130 deli umetnic in umetnikov, arhivskim in knjižničnim gradivom iz več kot 50-ih javnih in zasebnih zbirk iz držav nekdanje Jugoslavije. Razstava je problemski pregled slikarstva, kiparstva, grafike, risbe, fotografije in filma tistega časa, večina del iz tujine je na ogled prvič. Gost oddaje je kustos razstave Marko Jenko.
še novic