Kdaj bodo dvorane spet polne?

Kdaj bodo dvorane spet polne?

MMC Drugo, 7. september 2020 ― Kultura je, podobno kot turizem, po izbruhu koronavirusa med prvimi zaprla vrata in še vedno ni zadihala s polnimi pljuči. Zaradi higienskih ukrepov prireditve sprejmejo le del siceršnjih obiskovalcev.

DSR izraža podporo študentom Univerze za gledališko in filmsko umetnost v Budimpešti

Društvo slovenskih režiserjev, 7. september 2020 ― Društvo slovenskih režiserjev (DSR) izraža podporo študentom budimpeštanske Univerze za gledališko in filmsko umetnost, ki protestirajo zaradi spornega vladnega imenovanja skrbniškega odbora univerze, saj naj bi ta spodkopaval avtonomijo izobraževalne ustanove. Svobodo umetniškega izražanja vidimo kot eno temeljnih vrednot v Evropi in treba jo je omogočiti tudi prihajajočim generacijam ustvarjalcev.  . . . . . […]

Mesta za ogled LJUBLJANSKIH ZGODB se hitro polnijo!

Ana Monro, 7. september 2020 ― Rezervacije za ogled predzadnje uprizoritve predstave Ljubljanske zgodbe v sezoni 2020, ki se bo odvila 11. septembra ob 18.00 na Gornjem trgu, so še odprte, toda prostih mest je le še nekaj, zato ne odlašajte predolgo. Prisrčno vabljeni!   VSE INFORMACIJE IN PRIJAVA           The post Mesta za ogled LJUBLJANSKIH ZGODB se hitro polnijo! appeared first on Ana Monro.

Koptske tkanine iz Narodnega muzeja Slovenije

Kamra.si, 7. september 2020 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož / Miheličeva galerija in Narodni muzej Slovenije vas v četrtek, 10. septembra 2020, ob 18. uri vabita v Miheličevo galerijo na Ptuju, na odprtje razstave KOPTSKE TKANINE IZ ZBIRKE NARODNEGA MUZEJA SLOVENIJE. Razstavo bosta predstavila mag. Tomislav Kajfež iz Narodnega muzeja Slovenije in dr. Eva Ilec, vodja konservatorsko-restavratorskega oddelka ptujskega muzeja. »Ko umrem, je tvoja naloga poskrbeti za moje (pogrebno) oblačilo in sveto darovanje, kot se spodobi za vsako krščansko žensko.«(Papirus iz Jeme, 8. stoletje)

Lev Detela - DISIDENT v dvorani Sokolana v Središču ob Dravi

Kamra.si, 7. september 2020 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v petek, 11. septembra 2020, ob 18. uri vabi v dvorano Sokolana v Središču ob Dravi na predstavitev knjige Leva Detele DISIDENT. Lev Detela je pisatelj, pesnik, dramatik, esejist, prevajalec in kulturni publicist, ki je odraščal v Središču ob Dravi. Od leta 1960 živi in ustvarja v Avstriji, trenutno na Dunaju. Za svoje literarno in kulturno ustvarjanje je prejel več nagrad. Raznovrstni prispevki v knjigi Leva Detele Disident prinašajo celosten pogled v književnikovo pestro in vznemirljivo življenjsko zgodbo ter njegov pogled na lastno umetniško ustvarjalnost, na literarno in kulturno življenje v Avstriji in Sloveniji. Z gostom se bo pogovarjala Helena Srnec. Literarni večer soorganiziramo Kulturni center Maribor, Občina Središče ob Dravi, KUD Prasila ter Krajevna knjižnica Središče ob Dravi.  

Spet doma - Tadej Vesenjak v Knjižnici Ormož

Kamra.si, 7. september 2020 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 24. septembra 2020, ob 18. uri vabi na vrtno teraso Knjižnice Ormož na "KULTURNOZABAVNOPRLEŠKIDOGODEK" SPET DOMA  s Tadejem Vesenjakom. Tadej piše, ustvarja in misli v prleščini. Ima redek dar,  da iz najpreprostejših prvin stke najčudovitejšo poetiko in jo kot kantavtor izvede tako, da mu verjameš. Njegova glasba je mešanica folka in bluesa z močnim rockovskim pridihom. Pridite razvajat svoja ušesa s srčnimi besedili. * V primeru slabega vremena bo dogodek potekal v prostorih knjižnice, v skladu s smernicami NIJZ. Obisk je omejen na 50 oseb.

V kranjskem gledališču Škofjeloški pasijon z občutki občečloveškega trpljenja

SiGledal Novice, 7. september 2020 ― V Prešernovem gledališču v Kranju bo ta teden predvidoma vendarle zaživela že za marec načrtovana uprizoritev Škofjeloškega pasijona v režiji Jerneja Lorencija. Čeprav gre s 300 leti za najstarejše ohranjeno slovensko dramsko delo, je glede na občutja, ki jih uprizoritev zbuja, v današnjem času še posebej aktualna, so prepričani ustvarjalci.
Vabilo medijem na nacionalni medresorski posvet na področju bralne kulture in bralne pismenosti BRANJE KOT VREDNOTA? ob mednarodnem dnevu pismenosti

Vabilo medijem na nacionalni medresorski posvet na področju bralne kulture in bralne pismenosti BRANJE KOT VREDNOTA? ob mednarodnem dnevu pismenosti

Javna agencija za knjigo, 7. september 2020 ― Ob mednarodnem dnevu pismenosti vas vabimo na nacionalni medresorski posvet na področju bralne kulture in bralne pismenosti Branje kot vrednota?, ki bo potekal v torek, 8. septembra 2020 v Cankarjevem domu v Ljubljani. Posvet, ki ga organiziramo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zavod RS za šolstvo, Ministrstvo za kulturo, Javna agencija za knjigo RS, Andragoški center Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Cankarjev dom ter Bralno društvo Slovenije kot izvršni producent, je namenjen skupnemu razmisleku o ozaveščanju širše javnosti o pomenu branja, bralne pismenosti in bralne kulture. Pri pripravi in izvedbi posveta sodelujejo vsi pomembni deležniki na področju bralne pismenosti in kulture, ki so združeni v nacionalni mreži za bralno pismenost, katere nosilec je Andragoški center Slovenije. Celoten program posveta si lahko ogledate tukaj. Več o projektu NMSB 2020 na spletni strani https://nmsb.pismen.si/.   Za več informacij: Alenka Štrukelj Strokovna sodelavka projekta NMSB 2020 Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS Dimičeva 9, 1000 Ljubljana T: 040 478 009 E: beremo.skupaj.nmsb@gmail.com
Koncertno-pogovorna cikla Dueti in Nova frekvenca

Koncertno-pogovorna cikla Dueti in Nova frekvenca

SIGIC - Novice, 7. september 2020 ― V četrtek, 17. septembra 2020 pričenja novi koncertno-pogovorni cikel Dueti, ki bo vse do 10. decembra letos potekal v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani. Po karantensko-poletnem premoru (ponedeljek, 28. september 2020) se bo nadaljeval koncertno-pogovorni projekt Nova frekvenca, ki vsak mesec poteka v mediateki Knjižnice Otona Župančiča.

Mlado gledališče 2020

Zlata paličica, 7. september 2020 ― Tudi letos bo v okviru osrednjega gledališkega festivala Borštnikovo srečanje v SNG Maribor med 12. in 14. oktobrom 2020 potekalo strokovno izobraževanje Mlado gledališče. The post Mlado gledališče 2020 appeared first on Zlata paličica.
NONUMENT GROUP: OD NIKODER DO NIKAMOR, PIONIRSKA PROGA

NONUMENT GROUP: OD NIKODER DO NIKAMOR, PIONIRSKA PROGA

Speculum Artium, 7. september 2020 ― NONUMENT GROUP: OD NIKODER DO NIKAMOR, PIONIRSKA PROGA Izbor gostujočih kuratork: Robertina Šebjanič in Alenka Trebušak video, dolžina 20’54” Projekt se osredotoča na danes skorajda pozabljeno Pionirsko progo, štiri kilometre dolgo ozkotirno železniško progo, ki je v 1948 – 1954 tekla med dvema občinama v Ljubljani, in sicer Vičem in Podutikom. Zgradili so jo pionirji […]

Kako uprizoriti slikanico ali knjigo za mlade

Zlata paličica, 7. september 2020 ― Izobraževanje bo zaradi trenutnih razmer prestavljeno na splet. Potekalo bo v enakih termini, prijavljeni pa bodo prejeli povezavo do zaprtega ZOOM srečanja. Ker bo izobraževanje na spletu in ne v načrtovani fizični obliki, vam nudimo 25% popust na kotizacijo! Od ponedeljka 19. do petka 23. oktobra 2020 bo v Ljubljani potekalo strokovno izobraževanje Kako uprizoriti […] The post Kako uprizoriti slikanico ali knjigo za mlade appeared first on Zlata paličica.
Maša Jazbec – Mikkel

Maša Jazbec – Mikkel

Speculum Artium, 7. september 2020 ― Maša Jazbec – Mikkel Izbor gostujočih kuratork: Robertina Šebjanič in Alenka Trebušak Navkljub znanstvenofantastičnim svarilom o zlonamernih humanoidih, se je umetna inteligenca ustoličila v naša življenja, čeprav večinoma še v breztelesnih oblikah. Mikkel pa v sebi združuje simbolno in fizično telo, saj se prvo manifestira v snovno obliko v postavitvah na razstavah. Vsakokratna sublimacija tako […]

Brezmadežna/Immaculata SNG Maribor na Mittelfestu 2020

SiGledal Novice, 7. september 2020 ― Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor se je odpravila na gostovanje v italijanski Čedad, kjer bodo nocoj na festivalu Mittelfest 2020 izvedli dramo Brezmadežna/Immaculata po romanu Colma Toibina Marijin testament. Uprizoritev, v kateri nastopa Nataša Matjašec Rošker, je na sporedu v Teatru Ristori, so sporočili iz SNG Maribor.

Med vrsticami: Pogovori o časopisih

OUTSIDER, 7. september 2020 ― Dvanajst osebnosti, dvanajst zanimivih pogovorov o zgodovini, sedanjosti in prihodnosti medijev. Anekdote, izkušnje in pričevanja s terena. Sogovorniki: Klara Širovnik • Marko Crnkovič • Bernard Nežmah • Ženja Leiler • Mojca Pišek • Alenka Puhar • Ervin Hladnik Milharčič • Zorana Baković • Tadej Zupančič • Irena Štaudohar • Ermin Međedović • Jure Apih O svobodi… The post Med vrsticami: Pogovori o časopisih appeared first on OUTSIDER.

Spletni biografski leksikon Obrazi slovenskih pokrajin

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 7. september 2020 ― Zaživel je nov vseslovenski spletni biografski leksikon znanih osebnosti slovenskih pokrajin ter Slovencev v zamejstvu in po svetu Obrazi slovenskih pokrajin (OSP). Portal združuje vse podobne leksikone, ki jih ustvarjamo slovenske splošne knjižnice in druge ustanove. Do sedaj smo splošne knjižnice celjske pokrajine pripravljale prispevke za portal celjskozasavski.si, ki pa je sedaj postal del vseslovenskega biografskega leksikona. Vsi zapisi s portala celjskozasavski.si so bili prenešeni na nov portal. Medobčinska splošna knjižnica Žalec za spletni biografski portal kreira zapise o pomembnih osebnostih, ki so se rodile ali delovale (delujejo) na območju naše ...
še novic