Začasno zaprtje Galerije Photon

Začasno zaprtje Galerije Photon

Galerija Photon, 26. oktober 2020 ― Drage obiskovalke in dragi obiskovalci! V skladu z novimi vladnimi ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe z virusom COVID-19 je Galerija Photon od 26. oktobra 2020 začasno zaprta. Odprtje razstave Drugačni svetovi 2020 je tako prestavljeno. V vmesnem času vas vabimo, da si ogledate video vodenje po razstavi, ki bo na voljo naši spletni strani ...

Petdeset let Maistrovega spomenika v Kamniku

Medobčinski muzej Kamnik, 26. oktober 2020 ― Kamničani se lahko pohvalimo, da smo velikemu Slovencu, Rudolfu Maistru, našemu rojaku, ki se je rodil v enem od nekdanjih predmestij Kamnika, na Šutni, leta 1970 prvi postavili celopostavni spomenik; letos je od tega dogodka minilo 50 let. Avtor vojaka, zazrtega v prihodnost in z zvitkom v desnici, vojaka, pesnika, vizionarja, je akademski kipar Anton […] The post Petdeset let Maistrovega spomenika v Kamniku appeared first on MM:K.

Miloš Kosec: Zapuščina neke družbe

OUTSIDER, 26. oktober 2020 ― Gospodarska družba je nenavadna entiteta. Obnaša se kot oseba, sodišča jo obravnavajo kot osebo, vendar pa nima niti lastnega telesa niti lastne volje. Gre za pravno fikcijo, sintezo gospodarskih interesov enega ali več fizičnih posameznikov, ki se je izkazala za bistveno ob nastanku kapitalizma. Trgovci in špekulanti seveda obstajajo mnogo dlje, vsaj, odkar poznamo blagovno… The post Miloš Kosec: Zapuščina neke družbe appeared first on OUTSIDER.

patten: FLEX Constellation (SNC0919) (2019)

MoTA, 26. oktober 2020 ― Flex Constellation (SNC0919) razširja svet pattenovega transmedijskega projekta FLEX – združuje fragmente utekočinjenega, hi-tech zvoka in evokativne podobe in besedila in tako ustvarja fizično intervencijo v galerijskem prostoru. Umeščena je v zid zvočno izolirne pene, ki jo običajno najdemo v snemalnih studijih, kar alterira tudi sam bel galerijski prostor – ravni instalacije neobremenjeno reagirajo in […] The post patten: FLEX Constellation (SNC0919) (2019) appeared first on MoTA.

Filma Zgodbe iz kostanjevih gozdov in Oče uspešna na festivalu CinEast

Ministrstvo za kulturo, 26. oktober 2020 ― Med 8. in 25. oktobrom je v Luksemburgu v hibridni obliki potekal 13. CinEast, srednje in vzhodnoevropski filmski festival, na katerem so Zgodbe iz kostanjevih gozdov scenarista in režiserja Gregorja Božiča prejele nagrado kritikov, manjšinski koprodukciji Oče režiserja Srdana Golubovića pa so podelili nagrado posebne omembe.

V ospredju drugega Prevodnega Prangerja anglofonski prostor

Misli, 26. oktober 2020 ― Mariborsko Kulturno-umetniško društvo (KUD) Pranger kljub aktualnim epidemiološkim razmeram danes v spletni obliki še drugič začenja festival Prevodni Pranger. Letos je festival namenjen anglofonskemu prostoru, enemu najbolj razširjenih jezikovnih prostorov tako v svetu kot v Sloveniji. Uvodni dan bo minil v znamenju razprav o prevajanju za mlade.
Tone Logonder

Tone Logonder

Loški muzej, 26. oktober 2020 ― Kipar Tone Logonder je ustvarjalec, ki je Škofji Loki v kontekstu javnega prostora zapustil neprecenljivo likovno dediščino. Njegova dela, ubrana na loško tematiko, vzbujajo občutek pripadnosti miljeju, iz katerega so izšli Šubici, Ivan Grohar, Ivan Tavčar, Avgust Berthold in druge pomembne osebnosti.
Tone Logonder

Tone Logonder

Loški muzej, 26. oktober 2020 ― Kipar Tone Logonder je ustvarjalec, ki je Škofji Loki v kontekstu javnega prostora zapustil neprecenljivo likovno dediščino. Njegova dela, ubrana na loško tematiko, vzbujajo občutek pripadnosti miljeju, iz katerega so izšli Šubici, Ivan Grohar, Ivan Tavčar, Avgust Berthold in druge pomembne osebnosti.

Koncert s kavča kot pomembna gesta podpore glasbenikom v koronačasu

Misli, 26. oktober 2020 ― Kljub začetnemu zadržku pred ogledom spletnega koncerta je po predolgem koronaobdobju le dozorela odločitev za vstop v ta svet. Ogled sobotnega prenosa koncerta skupine Torul iz CUK Kina Šiška je za vso družino predstavljal novo, zabavno doživetje, ki pa za seboj nosi višji pomen - podpreti glasbenike in jih zvabiti na oder v času, ki jih duši.

Zakon o enotni ceni knjige zamrznjen - navodila in priporočila založnikom glede uporabe Portala ZECK na spletni strani JAK

Javna agencija za knjigo, 26. oktober 2020 ― ZECK se ne izvaja med 23.10.2020 in 22.4.2022. Vsem založnikom priporočamo (sofinancirane pa kot doslej pogodbeno zavezujemo), da knjige v podatkovno bazo JAK vpisujete še naprej, ker vpisani podatki pomembno bogatijo sistem COBISS in bodo služili tudi kot vir podatkov za analizo smiselnosti začasne zamrznitve uporabe Zakona o enotni ceni knjige. V Uradnem listu Republike Slovenije št. 152/20 z dne 23. oktobra 2020 je bil objavljen Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (ZZUOOP). Zakon v 129. členu med drugim določa, da se Zakon o enotni ceni knjige (Uradni list RS, št. 11/14) od uveljavitve tega zakona (tj. od 23. oktobra 2020) do 30. aprila 2022 ne uporablja oz. zamrzne. Vse obveznosti in pravice, ki so izhajale iz ZECK, so s tem zamrznjene oz. ne veljajo, vključno s šestmesečnim obdobjem enotne cene od datuma prodaje. Javna agencija za knjigo ob tem sporoča, da bo svoj Portal ZECK nemoteno vzdrževala tudi naprej in poziva založnike k njegovi nadaljnji uporabi, kljub temu da stolpič "konec veljavnosti enotne cene knjige" ne bo več aktualen (in zato viden v sivinah). Portal ZECK je namreč neposredno povezan z bazo COBISS; slednja s portala črpa številne za uporabnike koristne podatke, predvsem metapodatke, kot so naslovnica, podrobnejše informacije o knjigi itd. Z vpisovanjem teh podatkov (predvsem tistih, ki so bili tudi doslej opredeljeni kot neobvezni, a koristni) boste bralcem in kupcem vaših knjig omogočili dostop do informacij o vaših izdajah, predvsem pa zagotovili boljšo spletno vidnost knjižnih izdaj. Vsi založniki, ki so pogodbeniki JAK (torej so njihove knjižne izdaje subvencionirane), so obvezani podatke o izidih knjig vpisovati še naprej, to bo torej tudi v obdobju zamrznitve ZECK (24.10.2020 - 30.4.2022) opredeljeno kot njihova pogodbena obveza. Priporočilo JAK, da se tudi v času zamrznitve ZECK Portal ZECK nemoteno in ažurno uporablja, pa velja prav vsem založnikom oziroma za vse izdane knjižne naslove, skladno z

Zaprtje arhiva za uporabnike (26. 10. 2020)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 26. oktober 2020 ― V skladu z Odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v RS (Ur. l. RS 152/20), arhivi ne spadamo več med izjeme, pri katerih se omejuje delovanje na prostoru, ki določa enega uporabnika na 20 kvadratnih metrov ter se s tem odlokom začasno od 24. 10. 2020 začasno prepovedujejo vse kulturne […] The post Zaprtje arhiva za uporabnike (26. 10. 2020) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Zvonec, bron, prva polovica 1. stoletja n. št., Sušave-Pasje peči

Medobčinski muzej Kamnik, 26. oktober 2020 ― Zvonec je leta 2016 muzeju za potrebe razstave Na planincah luštno biti … in v trajno hrambo podaril najditelj. Gospod Danijel Holcar je o najdbi povedal: »Kot 8-letni deček sem šel z očetom Ladislavom leta 1966 na planino. Oče je na poti videl, da se je nekaj zlato zasvetilo. Mislil je, da v tleh leži […] The post Zvonec, bron, prva polovica 1. stoletja n. št., Sušave-Pasje peči appeared first on MM:K.

Jutri lahko ostanem brez vsega

Vrabec Anarhist, 26. oktober 2020 ― Oblast vzpostavlja družbo, v kateri so vse moje elementarnosti, ustvarjalna identiteta, politična identiteta, osebna identiteta, seksualna identiteta, na mejnem robu. Vseskozi sem na nepravem mestu. The post Jutri lahko ostanem brez vsega appeared first on Vrabec Anarhist.

Arhitektura Jure Kotnik: Dentalni center Tatalović

OUTSIDER, 26. oktober 2020 ― Sodobno oblikovan dentalni center v Krškem skozi velika okna ponuja pomirjujoč razgled na okoliško pokrajino. Eno izmed glavnih vodil oblikovanja prostorov dentalnega centra je bilo arhitekturno izražanje vrednot, ki jih pri svojem delu zasleduje naročnik: sodobnost, jasnost, dovršenost. Poleg tega pa so arhitekti iz pisarne Arhitektura Jure Kotnik z ureditvijo poskrbeli tudi za dobro počutje… The post Arhitektura Jure Kotnik: Dentalni center Tatalović appeared first on OUTSIDER.

Začasno zapiramo svoja vrata

Gorenjski muzej, 26. oktober 2020 ― Spoštovani obiskovalci! Gorenjski muzej je do preklica zaprt. Na podlagi veljavnih predpisov in v skrbi za vaše in naše zdravje zapiramo vrata.  Verjamemo, da se kmalu spet vidimo v razstavnih prostorih.  Do takrat nas spremljajte na spletni strani, Facebook-u in ... Read More
še novic