Čarovnice (The Witches)

Čarovnice (The Witches)

Koridor, 30. oktober 2020 ― Film je v svoji srčiki še vedno ista pravljica z elementi grozljivke in groteske, a prilagojena sodobnim razmeram in svetovnemu okusu. The post Čarovnice (The Witches) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Spletna razstava Kjer so čebele doma gostuje na portalu Etnografskega muzeja Zagreb

Spletna razstava Kjer so čebele doma gostuje na portalu Etnografskega muzeja Zagreb

SEM, 30. oktober 2020 ― Sporočilo za javnost Slovenski etnografski muzej                         Ljubljana, 20. oktober 2020 Spletna razstava Kjer so čebele doma gostuje na portalu Etnografskega muzeja Zagreb Slovenski etnografski muzej v torek, 3. novembra 2020, ob 12.00 odpira spletno razstavo Kjer so čebele doma, ki bo na ogled na portalu Etnografskega muzeja Zagreb (www.emz.hr) in Sloven-skega etnografskega muzeja (www.etno-muzej.si). Odprtje razstave bo na spletu potekalo v živo preko YouTube kanala SEM (https://www.youtube.com/user/etnomuzej). Slovenski etnografski muzej z razstavo obeležuje dolgoletno uspešno sodelovanje med muzejema, ki ga je v začetku letošnjega leta ponovno potrdil z gostovanjem razstave Hrvaške otroške igrače med tradicijo in sodobnostjo.  Razstava Etnografskega muzeja Zagreb je bila na ogled v Ljubljani od februarja do oktobra 2020. V jesenskem času pa bi SEM moral gostovati v Etnografskem muzeju v Zagrebu z razstavo Kjer so čebele doma. Žal nam čas, v katerem živimo, tega ne dopušča, zato je SEM za hrvaške obiskovalce pripravil spletno različico razstave, ki pa bo (tudi zaradi besedil v slovenskem, hrvaškem in angleškem jeziku) dostopna najširšemu občinstvu. O razstavi: Razstavo Kjer so čebele doma je Slovenski etnografski muzej prvič postavil na ogled leta 2018 in je z njo obeležil prvi Svetovni dan čebel. Spletna razstava sledi strukturi fizične razstave. S fotografija-mi, besedili in videi razkriva zbirke SEM, osredotočene na bivališča čebel. Slovenci smo narod čebelarjev, imamo jih kar 11.000, kar nas v glede na število prebivalcev uvršča v sam svetovni vrh. Ponosni smo na svojo čebelarsko dediščino. Z njo so povezane veščine in zna-nja, ki botrujejo tako uspešnemu delu s čebelami kot pridobivanju najkvalitetnejših čebeljih pridel-kov, in se že stoletja prenašajo iz roda v rod.   Na spletni razstavi so na ogled mejniki v zgodovini čebelarjenja, projekciji čebelnjakov nekoč in danes, dva kratka filma o čebelarjenju na podeželju in v mestu, in pa
Borat Subsequent Moviefilm (2020)

Borat Subsequent Moviefilm (2020)

Deseta umetnost, 30. oktober 2020 ― Po več kot desetih letih se vrača Borat. Drugi del politično nekorektne satire ima smisel za tajming – prihaja tik pred ameriškimi predsedniškimi volitvami. Britanski komik Sacha Baron Cohen ima tokrat poleg sebe bolgarsko igralko Mario Bakalovo, ki je zapeljala Trumpovega odvetnika Rudyja Giulianija. Ko se je Sacha Baron Cohen leta 2006 prvič predstavil kot Borat, so […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Some Like It Hot (1959)  The Place Beyond the Pines (2012)  Zdaj ali nikoli  Vdove  21 Jump Street (2012) Copyright © Deseta umetnost [Borat Subsequent Moviefilm (2020)], All Right Reserved. 2020.
Dr. Tone Jamar

Dr. Tone Jamar

Loški muzej, 30. oktober 2020 ― Tone Jamar je bil ugleden zdravnik, ki se je strokovno posvečal predvsem zdravljenju tuberkuloze. Udejstvoval se je tudi politično in bil celo izvoljen za ljubljanskega župana.

Je sodobna ULIČNA performativna UMETNOST samostojen ŽANR in DISCIPLINA?

Ana Monro, 30. oktober 2020 ― Od 2. do 5. novembra bo potekalo mednarodno strokovno srečanje za razvoj uličnih umetnosti Fresh Street #4, tokrat prvič prek spleta. Organizatorji evropska mreža za cirkuške in ulične umetnosti Circostrada, Artcena in italijanska nacionalna zveza uličnih umetnosti FNAS – Federazione Nazionale delle Arti in Strada, so k sodelovanju pri dogodku poleg več kot 80 drugih profesionalnih umetniških ... The post Je sodobna ULIČNA performativna UMETNOST samostojen ŽANR in DISCIPLINA? appeared first on Ana Monro.
Peter Adamič

Peter Adamič

Loški muzej, 30. oktober 2020 ― V Loškem muzeju hranimo nekaj del akademskega slikarja Petra Adamiča, enega pomembnejših slovenskih slikarjev – krajinarjev iz obdobja 60. in 70. let prejšnjega stoletja, ki je v svojem najbolj ustvarjalnem obdobju bival v Zmincu pri Škofji Loki.

Priznanje za slovenski paviljon na Expu v Dubaju

OUTSIDER, 30. oktober 2020 ― Zasnova slovenskega paviljona na mednarodni razstavi Expo v Dubaju je na Architecture Masterprize v kategoriji razstavnih prostorov prejela posebno omembo (honorable mention). Projekt so pripravili v podjetju Magnet Design. Slovenski paviljon predstavlja Slovenijo kot oazo v puščavi, deželo naravnih in kulturnih bogastev, postavljen pa bo v delu razstave, posvečenemu trajnosti. Paviljon združuje nekatere izmed prepoznavnih… The post Priznanje za slovenski paviljon na Expu v Dubaju appeared first on OUTSIDER.

Arhitektura iz zemlje: Fujianski Tulou

OUTSIDER, 30. oktober 2020 ― Tulou je specifična stavbna tipologija iz zemlje, značilna za kitajsko provinco Fujian. Graditi so jih začeli že v 12. stoletju, nekatere izmed stavb pa so še vedno naseljene. Leta 2008 je bilo 46 primerkov vpisanih v UNESCO register svetovne dediščine. Tulou v dobesednem prevodu pomeni ‘stavba iz zemlje’. A ta skopi opis ne ustreza, saj… The post Arhitektura iz zemlje: Fujianski Tulou appeared first on OUTSIDER.

Pismo mojima plesalcema Catarini de Meneses in Sytzeju Janu Luskeju

SiGledal Novice, 30. oktober 2020 ― Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Tia Senekovič piše plesalcema Catarini de Meneses in Sytzeju Janu Luskeju.
še novic