Obsojamo nedopusten suspenz demokracije

Asociacija, 29. oktober 2020 ― V Društvu Asociacija z izjavo za javnost ostro obsojamo dogajanje na 27. nujni seji Odbora za kulturo v Državnem zboru. Po tem ko nam kronično primanjkuje dialoga z ministrstvom za kulturo, ko še vedno nimamo dialoških skupin in ko se krči prostor civilne družbe, današnje dogajanje priča o nadaljnjem zaskrbljujočem krčenju demokracije, ki pa se … Preberi več o Obsojamo nedopusten suspenz demokracije
112: Kokon

112: Kokon

FilmFlow, 29. oktober 2020 ― V novi oddaji podkasta FilmFlow na filmskih jadrih odplujemo daleč proč od trenutno alarmantne realnosti. Naša destinacija je Berlin, kjer sredi ekstremno vročega poletja svoje mesto v svetu išče Nora, glavna protagonistka filma Kokon (Leonie Krippendorff, 2020), ki smo ga tik pred ponovnim zaprtjem kinov ujele na 5. mednarodnem filmskem festivalu mladi za mlade – […]

Pismo moji igralki Poloni Juh

SiGledal Novice, 29. oktober 2020 ― Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Lana Krmelj piše igralki Poloni Juh.
Premska srečanja posvetili Francetu Bevku in Cirilu Kosmaču

Premska srečanja posvetili Francetu Bevku in Cirilu Kosmaču

Notranjsko primorske novice » Kultura, 29. oktober 2020 ― Prem, 15. september – Na prijazno jesensko soboto so se na pravljičnem vrtu premskega gradu odvila tradicionalna, že 32. Premska srečanja, ki jih je pripravilo Literarno društvo Ilirska Bistrica. Tokrat so jih posvetili dvema izjemnima primorskima pisateljema, Francetu Bevku in Cirilu Kosmaču, ki se ju še posebej spominjamo v letošnjem jubilejnem letu. 32. Premska srečanja, Literarno društvo Ilirska Bistrica, grad Prem, 15. september 2020 Foto: LD Ilirska Bistrica V simpozijskem delu je domačinka s Prema, profesorica za slovensko književnost na Filozofski fakulteti Urška Perenič najprej spregovorila o Francetu Bevku; letos namreč obeležujemo 130-letnico njegovega rojstva in 50-letnico smrti. Posebej se je posvetila njegovi manj znani trilogiji Znamenja z neba, ki opisuje dogajanje na Tolminskem v srednjem veku. Sledila je predstavitev zbirke do zdaj še neobjavljenih novel in zapisov Cirila Kosmača z naslovom Lovim pomladni veter. Letos mineva 110 let od njegovega rojstva ter 40 let od njegove smrti. Zbirko je predstavil Andraž Gombač, ki je s pisateljevo hčerjo Nančo Kogej Kosmač naredil njihov izbor in napisal spremno besedo h knjigi. Oba govornika sta izpostavila tako zgodovinski vidik literarnih del kot premisleke, h katerim nas kličeta tudi v sodobnem času. Razgiban simpozijski del, ki ga je povezovala Helena Pirih Rosa, so zaokrožile 2. Poletnice, literarno-glasbeni večer članov bistriškega literarnega društva z gosti. Svoje besedne umetnine so prestavili člani društva Jana Frank, Dragica Marković, Aleksander Borenović in Jerica Strle ter gostje Danica Pardo, Tina Šajn in Milan Šelj. Zadnji, sicer avtor več pesniških zbirk za odrasle, je na Premu bral pesmi iz svoje prve pesniške zbirke za otroke Kosmatice, ki je pred kratkim izšla pri založbi Zala. Literarni del sta z izvrstnim glasbenim nastopom popestrili flavtistka Alja Boštjančič in kitaristka Daša Bric, obe maturantki glasbenega oddelka koprske gimnazije. Ko se je zanimiv in prijeten pop

Pismo mojemu igralcu Klemnu Slakonji

SiGledal Novice, 29. oktober 2020 ― Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Mojca Petaros piše igralcu Klemnu Slakonji.

V slovo Mirini Zupančič

Medobčinski muzej Kamnik, 29. oktober 2020 ― V 83. letu starosti je umrla dolgoletna direktorica kamniškega muzeja, arheologinja, muzealka, dobitnica Valvasorjeve nagrade za življenjsko delo, Mirina Cvikl Zupančič. Leta 1963 je postala direktorica, dve leti prej ustanovljenega kamniškega muzeja. Njena prva in najtežja naloga je bila vzpostaviti primerne prostore za muzejske razstave, zbirke in delovne prostore zaposlenih.  Največ moči in tudi zdravja jo je […] The post V slovo Mirini Zupančič appeared first on MM:K.

Hibridni Torul

Kino Šiška, 29. oktober 2020 ― Iz Kina Šiška smo imeli možnost spremljati koncert Torula, in sicer v okviru njegove desetletnice ustvarjanja, ki jo je bend letos kronal z izidom dvojnega albuma svojih izbranih del z naslovom Teniversia.

The Ošterija Debeluh

ZZMS, 29. oktober 2020 ― restaurant ranks among the 6 best restaurants in Slovenia according to the Gault&Millau guide. The restaurant is famous for its exciting culinary artwork prepared by Jure Tomič, top chef and world champion of pasta, and the recipient of the Michelin Plate.   The post The Ošterija Debeluh appeared first on ZZMS.

Zbiramo zgodbe dreves in vabimo na okroglo mizo o skrbi za drevesa v mestih

Inštitut za politike prostora, 29. oktober 2020 ― Za prebivalce v mestih sta urejanje zelenih površin in ravnanje z mestnim drevjem zelo pomembna, zagotavljata kakovost bivanja in zdravje, ki ju ne more nadomestiti nobena grajena prvina v mestu. Pravno organizacijski okvir za celovito upravljanje mestnega drevja, to je drevja, ki v uličnem, parkovnem in vrtnem okolju naselij ustvarja kakovost bivanja, je trenutno šibek.... The post Zbiramo zgodbe dreves in vabimo na okroglo mizo o skrbi za drevesa v mestih appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Umrl član novogoriškega gledališča Jože Hrovat

SiGledal Novice, 29. oktober 2020 ― Umrl je dolgoletni član novogoriškega gledališča Jože Hrovat. Bil je najstarejši med zaposlenimi v tem igralskem ansamblu, umrl pa je danes v zgodnjih jutranjih urah, so sporočili iz SNG Nova Gorica. Nastopil je v več kot 100 uprizoritvah in bil "do zadnjih izzivov v zavidljivo živahnem izrazu, zanesljiv kolega in vztrajen ustvarjalec".

Prostornina: Babushka Boutique Zagreb

OUTSIDER, 29. oktober 2020 ― V hrvaški prestolnici je zaživela podružnica priljubljene ljubljanske trgovine. Za interier so poskrbeli v pisarni Prostornina. Babushka Boutique je trgovinica z izdelki slovenskih in tujih ustvarjalcev, v kateri lahko kupimo vse od nakita do dodatkov za dom. Ljubek prodajni program dopolnjuje prepoznavna vizualna podoba, ki jasno opredeljuje vzdušje v Babushki in poudarja njihovo ljubezen do… The post Prostornina: Babushka Boutique Zagreb appeared first on OUTSIDER.
Hibridni Torul

Hibridni Torul

Odzven, 29. oktober 2020 ― Iz Kina Šiška smo imeli možnost spremljati koncert Torula, in sicer v okviru njegove desetletnice ustvarjanja, ki jo je bend letos kronal z izidom dvojnega albuma svojih izbranih del z naslovom Teniversia.
Mesta >> mestom: Zbiramo dobre prakse slovenskih mest – do 20. 11. 2020

Mesta >> mestom: Zbiramo dobre prakse slovenskih mest – do 20. 11. 2020

Inštitut za politike prostora, 29. oktober 2020 ― Ima vaša občina dobro prakso na področju trajnostnega urbanega razvoja? Prijavite jo na Mesta >> mestom: Razpis za dobre prakse trajnostnega urbanega razvoja! Kaj je Mesta mestom? Mesta mestom je serija katalogov, s katerimi želimo razširiti poznavanje dobrih praks trajnostnega urbanega razvoja in slovenske občine navdihniti, da se same lotijo podobnih pristopov. Doslej sta izšla... The post Mesta >> mestom: Zbiramo dobre prakse slovenskih mest – do 20. 11. 2020 appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
1914 Sarajevo – Atentat (4)

1914 Sarajevo – Atentat (4)

Stare slike (Cerknica), 29. oktober 2020 ― Fant, ki je vrgel bombo   Kljub poizkusu bega so Nedeljka Čabrinovića po atentatu ujeli. Na sliki vidimo, kako ga vlečejo na policijsko postajo. Ko so ga prijeli, je dejal: »Jaz sem srbski junak!« Franc Ferdinand je obiskal Sarajevo na pravoslavni praznik vidovdan, 28. junija. Ta dan ima v srbski zgodovini veliko simbolike. Na ta […]

29. oktobra 2019 je v Novi Gorici umrl Marijan Brecelj, slovenski bibliograf, prevajalec, urednik, literarni zgodovinar, slovaropisec in bibliotekar

Kamra.si, 29. oktober 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...29. oktobra 2019 je v Novi Gorici umrl Marijan Brecelj, slovenski bibliograf, prevajalec, urednik, literarni zgodovinar, slovaropisec in bibliotekar. Rodil se je 1. maja 1931 v Ajdovščini.  Marijan Brecelj je bil knjižničar, pesnik, bibliograf, leksikograf in izdajatelj. Rodil se je v Ajdovščini, kjer je obiskoval tudi osnovno šolo, nato je odšel na klasično gimnazijo v Gorici, po letu 1947 je šolanje nadaljeval v novoustanovljeni gimnaziji v Šempetru pri Gorici. Že kot dijak se je aktivno udejstvoval v goriškem in novogoriškem kulturnem življenju, predvsem kot literat (Mlada setev, Vesna), a tudi kot urednik (Šestošolec). Po končani gimnaziji je nekaj časa preživel v Ljubljani, kjer je študiral slavistiko, a je študij opustil in se vrnil na Primorsko. Leta 1954 se je zaposlil v Študijski knjižnici v Novi Gorici in postal njen prvi strokovni delavec. Leta 1956 se je za nekaj mesecev zaposlil v Kopru kot ravnatelj takratne Ljudske knjižnice, se vrnil v novogoriško knjižnico in tam kot vodja študijskega oddelka ostal do leta 1978. Vse do upokojitve leta 1990 je bil nato zaposlen v knjižnici Goriškega muzeja z nazivom častni bibliotekarski sodelavec. Več kot 50 let je skrbel tudi za Škrabčevo knjižnico na Kostanjevici v Novi Gorici, in jo urejal. Bil je zunanji odbornik Društva bibliotekarjev Slovenije in od leta 1962 član uredniškega sveta revije Knjižnica.
še novic