Katja Hrobat Virloget – Pasti etnografskega raziskovanja in primerjava gradiva starovercev

Društvo Slovenski staroverci, 16. november 2020 ― Izr. prof. dr. Katja Hrobat Virloget že več let raziskuje mitsko in folklorno izročilo, predvsem njegov odnos do krajine. Po izobrazbi je etnologinja in arheologinja, zaposlena na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem. Je sourednica znanstvenega časopisa Studia Mythologica Slavica. Sodelovala je pri dokumentarnih filmih s področja mitskega izročila. Povezava do zbornika: http://staroverci.si/izsel-je-zbornik-tretjega-simpozija/
Zavrh - fenomen pri ohranjanju spomina na generala Maistra

Zavrh - fenomen pri ohranjanju spomina na generala Maistra

Štajerski tednik, 16. november 2020 ― Od leta 1985 so v Zavrhu potekale Maistrove prireditve. Tudi v 35. letu so se nanje pripravljali. Če ne bi bilo koronakrize, bi se zbrali vsi, ki so tako ali drugače prispevali k ohranjanju Zavrha in Maistrovega sporočila. Na srečo pa so začeli pripravljati zbornik z naslovom Obrazi Zavrha, ki je te dni že izšel in ki v sliki in besedi predstavlja dogajanje skozi vseh 35 let.
Bojana Petković: Swamp Orchestra (2015)

Bojana Petković: Swamp Orchestra (2015)

MoTA, 16. november 2020 ― Swamp Orchestra poustvarja specifično zvočni eko-sistem močvirja. V središče tega sistema postavlja svetlobo kot predpogoj za življenje močvirskih živali in posledično njihovega oglašanja. S svojo zasnovo pa odraža kompleksnost in večplastnost soodzivanja med naravnim in umetnim svetom.     Bojana Petković je medijska umetnica in oblikovalka, ki živi v Bremnu, kjer opravlja magisterij iz Digitalnih […] The post Bojana Petković: Swamp Orchestra (2015) appeared first on MoTA.

Šentjakobsko gledališče Ljubljana praznovanje stoletnice večinoma zamaknilo v prihodnje leto

SiGledal Novice, 16. november 2020 ― Šentjakobsko gledališče Ljubljana letos praznuje 100-letnico delovanja. Ob jubileju so načrtovali osrednjo slovesnost 12. decembra, a sta jim načrte prekrižali epidemija in potekajoča prenova odra. Slovesnost so prestavili v prihodnje leto, že sedaj pa sporočajo veselo novico o vpisu gledališča v Register nesnovne kulturne dediščine.
Marco Barotti: Labodi (2016)

Marco Barotti: Labodi (2016)

MoTA, 16. november 2020 ― Instalacija Labodi je sestavljena iz osmih satelitskih krožnikov, tipičnih odpadkov današnjega časa, ki predstavljajo televizijo in množične medije. Labodi mirno lebdijo v vodi, oživljajo jih zvok, veter ter voda in se popolnoma stapljajo z naravo, ki jih obkroža. Postavitev povzroča nenavaden spoj odpora in mirne ter domačne intimnosti v naravi, ki hkrati nagovarja k premisleku […] The post Marco Barotti: Labodi (2016) appeared first on MoTA.
Adam Basanta: Potopljeni zakladi (2018)

Adam Basanta: Potopljeni zakladi (2018)

MoTA, 16. november 2020 ― Starodavne rušeine padajo proti dnu oceana. Opuščene ali brodolomne, utopljene. Hitrost, s katero so tehnologije zavržene, ustvarja miren ekosistem s počasnim utripom. Čigava življenja so bila to? Še kot vrsta, ki se sooča z ekološkim propadom, ohranjamo edinstveno obsesijo, da povezujemo ločene predmete v kohezivno zgodbo. Dno duševnega oceana je v škatlici za radovedne. Delo […] The post Adam Basanta: Potopljeni zakladi (2018) appeared first on MoTA.

Tomas Nordmark: The Neck (2019)

MoTA, 16. november 2020 ― The Neck je osem kanalna, 24-minutna kompozicija, katere izhodišče je pesem švedskega pesnika E.J. Stagneliusa z naslovom “Näcken”. V kompoziciji Nordmark raziskuje obskurnost istoimenskega mitološkega vilinca, ki spreminja oblike (v skandinavskem izročilu je pogosto prikazan kot gol moški, ki ljudi vabi k sebi v vodo s pomočjo svoje violine) in poskuša vzpostaviti dialog z njim. […] The post Tomas Nordmark: The Neck (2019) appeared first on MoTA.
Frankfurt po Frankfurtu se predstavlja na spletu

Frankfurt po Frankfurtu se predstavlja na spletu

Misli, 16. november 2020 ― Mladinska knjiga je danes v svoji spletni knjigarni emka odprla 34. prodajno razstavo Frankfurt po Frankfurtu. Osrednja tema letošnje razstave je pomen branja. Do 28. novembra je na ogled več kot 5000 najboljših tujih knjig minulega leta z različnih strokovnih področij ter v zadnjem letu nagrajenih leposlovnih del, so sporočili iz založbe.

Jörg Piringer: darkvoice space=time (2019)

MoTA, 16. november 2020 ― darkvoice je glasbeni album in serija videov, ki se sprašujejo o vlogi govorjenega jezika v času trajnega elektronskega nadzora. Kadri videa g-singe iz albuma darkovoice so zgrajeni iz manipuliranega glasu, tipografije in digitalnih tehnologij, natisnjeni s 3D tiskalnikom v kronološkem redu in združeni v prvotnem generativnem videu, tako da skupaj tvorijo tridimenzionalno skulpturo. Jörg Piringer je […] The post Jörg Piringer: darkvoice space=time (2019) appeared first on MoTA.

Hannah Catherine Jones: Owed To Bussa 2.0 (2019)

MoTA, 16. november 2020 ― Owed to Bussa (2016) je prva v seriji Diasporic Oweds, v kateri Jones preiskuje svoje utelešenje afro-futurizma. Iz prvotnega performansa je delo spremenjeno v instalacijo in v to novo obliko vnaša brezmejno prakso raziskovanja. Bussa je dejanska zgodovinska oseba, nigerijska sužnja, ki v delu postane figura in metafora za prednike, skozi Jonesin digitalni arhiv spletnega […] The post Hannah Catherine Jones: Owed To Bussa 2.0 (2019) appeared first on MoTA.

CHAINES: The Prototype In The Attic (2019)

MoTA, 16. november 2020 ― Zeleni Gozd Štiri.. Javorjev Čok.. Drevesno Bitje.. Čarovniški Sadež.. To je le nekaj sestavin CHAINEsove taktilne igre s kartami. Igranje brez gledanja – intuicija in okoliščine, od-grajevanje resničnosti čez prostor in čas. Oblikovanje prostora za razmišljanje in interakcijo – dva igralca, ki igrata različice iste igre. “Vse stvari se povezujejo  [in manifestirajo] kot.. komunikacija.” CHAINES […] The post CHAINES: The Prototype In The Attic (2019) appeared first on MoTA.
UNESCO obeležuje 75 let

UNESCO obeležuje 75 let

SEM, 16. november 2020 ― Danes obeležujemo 75. obletnico organizacije UNESCO, ki je bila ustanovljena 16. novembra 1945 kot specializirana organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo katere glavni cilj je »prispevati k miru in varnosti s sodelovanjem držav na področjih izobraževanja, znanosti, kulture in komunikacij z namenom razširiti splošno spoštovanje pravičnosti, vladavine prava ter človekovih pravic in temeljnih svoboščin ne glede na raso, spol, jezik ali vero« (Ustava Unesco). Od leta 1991 v Sloveniji deluje  slovenska nacionalna komisija za UNESCO, ki skrbi za uresničevanje UNESCO ciljev v Sloveniji. Danes je v organizacijo UNESCO včlanjenih 193 držav, od leta 1992 je med njimi tudi Slovenija. V času svojega članstva Slovenija uspešno sodeluje na Unescovih seznamih z več vpisi s področja naravne, kulturne, nesnovne in dokumentarne dediščine, v programih Človek in biosfera, Geoparki in Mednarodno pomembnih mokrišč ter prav tako v Unescovih znanstvenih programih preko svojih nacionalnih odborov. Med najvidnejšimi nacionalnimi programi v Sloveniji pa so UNESCO mreža pridruženih šol, UNESCO Mladinska platforma in nacionalni program L'Oréal - UNESCO »Za ženske v znanosti«. V letu 2008 je Slovenija ratificirala Unescovo Konvencijo o varovanju nesnovne kulturne dediščine (2003), ki jo implementira v slovenski prostor tudi z vpisi v Register nesnovne kulturne dediščine. Na mednarodnem nivoju je implementacija vidna z vpisi elementov nesnovne kulturne dediščine iz Slovenije na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Slovenija ima na tem reprezentativnem seznamu štiri vpise: Škofjeloški pasijon (2016), Obhodi kurentov (2017), Veščina suhozidne gradnje: znanje in tehnike (2018) in Klekljanje čipk v Sloveniji (2018).  

Real Engineering: Hiša Bale, bale

OUTSIDER, 16. november 2020 ― Bale, bale? V kostelskem narečju to pomeni “Pridi, pridi!”. Arhitekta Rok Klajnšček in Grega Tramte sta zasnovala hišo, ki vabi k obisku. Hiša stoji na kamnitem podstavku v dolini reke Kolpe. Krita je s skodlami, natančneje z macesnovimi skodlami, tudi fasada pa je zunaj odeta v vertikalne macesnove letve. Hiša z veliko streho in globokimi… The post Real Engineering: Hiša Bale, bale appeared first on OUTSIDER.

Ross Manning: Ambient Painting 2019 – SONICA (2019)

MoTA, 16. november 2020 ― Ambient Painting (2017– ) je serija del, navdahnjenih z dostopnostjo/drobirjem, pogostostjo/ambientom in obliko in prostorom. Z uporabo steklenih dihroičnih filtrov- skrite komponente pri izdelavi projektorjev – so vznikle kvalitete izpostavljene preko postavitve in kompozicije. Oseba, ki skrbi za postavitev razstave mora sprejemati estetske odločitve. Delo nima svoje lastne vnaprej določene podobe. Ross Manning je vizualni […] The post Ross Manning: Ambient Painting 2019 – SONICA (2019) appeared first on MoTA.
KM

KM

Kinodvor, 16. november 2020 ― V pričakovanju enigmatičnih Sadežev pozabe, ki na naš redni spored prihajajo kmalu po ponovnem odprtju, vam na ogled ponujamo režiserjev prvi film KM iz leta 2012.
Nažgani

Nažgani

MMC Gledamo, 16. november 2020 ― Mads Mikkelsen, ki si ga Hollywood rad sposodi za vloge uglajenih negativcev, se vrača pod režijsko taktirko Thomasa Vinterberga; njuno zadnje sodelovanje nam je prineslo za oskarja nominirani Lov. Nažgani je manj temačen, a vseeno ganljivo iskren film.
Ob smrti Petra Florjančiča

Ob smrti Petra Florjančiča

Gornjesavski muzej, 16. november 2020 ― Umrl je veliki slovenski izumitelj Peter Florjančič. Z našim muzejem je sodeloval v okviru ene prvih Torkovih kinotek, kjer smo javnosti predstavili njegovo osebno zgodbo tako v filmski podobi kot v osebnem intervjuju. Leta 2017 smo v Kolpernu na Stari Savi gostili razstavo Tehniškega muzeja Slovenije Ko ideja postane lastnina: Peter Florjančič in intelektualna lastnina. Ob [...]
Lov izza zavese

Lov izza zavese

Odzven, 16. november 2020 ― Kar je pred nami, ni zgolj knjiga intervjujev, je prvi del dolgoletnega poslanstva, zapakiranega v skoraj petsto strani. Redki imajo dostop do neposredne besede velikih ustvarjalcev in ustvarjalk, ki prihajajo na naše odre, in bil je čas, da se ta srečanja iz zaodrja končno srečajo tudi med platnicami.

Lela Angela Mršek Bajda: Ambient in umetniška dela

OUTSIDER, 16. november 2020 ― Medtem ko se družbene paradigme lepijo druga na drugo, se možne interpretacije umetnosti plastijo v neskončnost. Skozi to mrežo se prebija razmišljanje o razstavi Vojska v mestu, ki sta jo koproducirali društvi Hiša kulture v Pivki in KlopArt iz Kočevja. Z istim izhodiščem so ista umetniška dela v dveh različnih postavitvah zaživela kot dve razstavi.… The post Lela Angela Mršek Bajda: Ambient in umetniška dela appeared first on OUTSIDER.
še novic