Fedja Košir: PAREIL À LA FEUILLE MORTE

OUTSIDER, 2. januar 2021 ― Gledam ta turobni deževni november, ko se neslišno »… list na list osipa / z dreves na tla, da plast na plast nalega …« (Inferno III, 112/114), in se odločam, kaj naj vam odgovorim. In na misel mi pride Paul Verlaine. Vsaka kritika, potemtakem tudi arhitekturna, ponavadi govori o treh zadevah: o posameznem delu, o… The post Fedja Košir: PAREIL À LA FEUILLE MORTE appeared first on OUTSIDER.

Novičnik za samozaposlene v kulturi vabi nove naročnike

KUD Trivia, 2. januar 2021 ― Vabimo k naročanju na mesečno e-publikacijo Novičnik za samozaposlene v kulturi, ki že sedmo leto informira in svetuje samozaposlenim kulturnikom glede davkov, prispevkov, statusa in drugih vprašanj. Celoletna naročnina znaša 20 eur, vanjo pa so vključeni tudi kratki osebni nasveti naročnikom po potrebi. Preberite si pohvale naročnikov na Novičnik! Če se želite naročiti, pišite urednici […]

Srejčnga pa zdrajga 2021!

C.M.A.K. Cerkno, 2. januar 2021 ― Cmakawci in cmakawke vam želimo srečno in radosti polno novo leto, ter da bi se dogodki, druženje in lepši časi čimprej vrnili. Saj se bodo! Do takrat pa, kot Valerija, ostanite na preži za boljšim! ☀️ The post Srejčnga pa zdrajga 2021! appeared first on C.M.A.K. Cerkno.
Another Round (2020)

Another Round (2020)

Deseta umetnost, 2. januar 2021 ― Thomas Vinterberg velja za pionirja modernega danskega filma, saj je tlakoval pot umetniškemu gibanju Dogme 95 ter pred dobrimi 20 leti presenetil s provokativno družinsko sago Festen, ki očara z bizarnim črnim humorjem, pretresljivim razgaljanjem tabu tematik ter roganjem tradicionalnim družbenim portretom idiličnosti patriarhalnih družin. V svojem najnovejšemu filmu, komični drami Another Round, pa se posveča tematiki, ki je domača […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Mačje pokopališče  Tu pa tam (2004)  Why so serious, DC?  Izbrana filmografija: David Lynch  Nesrečniki Copyright © Deseta umetnost [Another Round (2020)], All Right Reserved. 2021.

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 2. januar 2021 ― Pri založbi Beletrina so izdali roman ene najpomembnejših švedskih pisateljic Selme Lagerlöf z naslovom Cesar Portugalije, pri mariborski založbi Litera delo Slavka Pregla Prodajalci megle, pri novomeški založbi Goga pa roman nizozemske avtorice Marjolijn van Heemstra In ime mu bo.
Kako je nalezljivi virus spremenil svet, kot ga poznamo

Kako je nalezljivi virus spremenil svet, kot ga poznamo

Airbeletrina, 2. januar 2021 ― Izbruh nalezljivega virusa je s svojimi daljnosežnimi učinki – s pravcato pandemijo družbene neenakosti in drugimi podobnimi pretresi – sprožil kopico ugibanj o tem, kako se bo spremenil svet, kot ga poznamo. Novo delo Renate Salecl ponuja nekaj pomembnih odgovorov, aktualne razmere pa žal že kličejo po nadaljevanju.
1962 Stari trg – Veseloigra Zakonci stavkajo

1962 Stari trg – Veseloigra Zakonci stavkajo

Stare slike (Cerknica), 2. januar 2021 ― Društvu DPD Svoboda nikoli ne zmanjka zagnanosti in volje. Vedno se potrudijo, da so njihove predstave prikazane v najboljši luči. Skozi desetletja se je na odrskih deskah zvrstilo nešteto igralcev, ki so znali pritisniti na pravi gumb, da so si pridobili naklonjenost gledalcev in nekaj zelo dobrih režiserjev. Z veseloigro Zakonci stavkajo sta se nam […]

1. januarja 1913 se je v Štukih pri Ptuju rodil Ivan Potrč, slovenski pisatelj, dramatik in urednik

Kamra.si, 1. januar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...1. januarja 1913 se je v Štukih pri Ptuju rodil Ivan Potrč, slovenski pisatelj, dramatik in urednik. Umrl je 12. junija 1993 v Ljubljani.  Ivan Potrč velja za enega izmed vodilnih pisateljev socialnega realizma pri nas. Ob pisateljevanju je deloval kot novinar in urednik, aktivno pa je bil vključen tudi v takratno družbeno in politično dogajanje. Rodil se je kot drugi izmed desetih otrok v kmečki in mlinarski družini. Po osnovni šoli je obiskoval gimnazijo na Ptuju (1926–1934), kjer se je vključil v komunistično gibanje. Zaradi komunističnega delovanja je bil malo pred maturo iz gimnazije izključen in bil slabo leto zaprt v ljubljanskih zaporih (1934). Gimnazijo je kasneje končal z opravljanjem izpitov.
Poslovil se je Dušan Jovanović

Poslovil se je Dušan Jovanović

SLOGI, 1. januar 2021 ― V 82. letu starosti se je poslovil Dušan Jovanović, eden največjih slovenskih dramatikov in režiserjev, čigar dramski opus je izjemno bogat. Dušanu Jovanoviću smo se v Slovenskem gledališkem inštitutu oktobra 2019, ob njegovi 80-letnici, poklonili z e-razstavo Dušan Jovanović, maestro sodobnega gledališkega jezika, s 3. programom Radia Slovenija – programom Ars pa smo sodelovali tudi […] The post Poslovil se je Dušan Jovanović appeared first on SLOGI.

Jovanović bo v gledališkem prostoru ostal kot eden njegovih najvidnejših predstavnikov

SiGledal Novice, 1. januar 2021 ― Režiser Dušan Jovanović, ki je umrl v četrtek, je bil eden najvidnejših v zgodovini slovenskega gledališča, meni nekdanji ravnatelj ljubljanske Drame Janez Pipan. Po oceni dramaturga Blaža Lukana je bil med najpomembnejšimi slovenskimi dramatiki druge polovice 20. stoletja. Igralka Nina Valič pa se ga bo spominjala kot nesmrtnega mojstra jezika.

Arhiv arhivalije meseca leta 2021

Arhiv RS, 1. januar 2021 ― Spletno rubriko Arhivalija meseca v Arhivu Republike Slovenije pripravljamo od januarja 2011. Namenjena je popularizaciji arhiva in arhivskega gradiva. Predstavljamo tisto arhivsko gradivo oziroma dokumente, ki so vizualno ali vsebinsko posebej zanimivi, na novo prevzeti v arhiv ali doslej spregledani, povezani z raznimi obletnicami, aktualnim dogajanjem v družbi in še mnogo več. V nadaljevanju najdete arhivalije meseca leta 2021.
še novic