Anna Heringer: Potrebujemo lobi za zemljo

OUTSIDER, 16. januar 2021 ― O arhitekturi, ki katalizira razvoj skupnosti Nemška arhitektka mlajše srednje generacije Anna Heringer gradi prvinsko arhitekturo iz arhaičnih materialov. Čeprav zagovarja več etike v arhitekturi, so njena dela zanimiva v vseh pogledih, v socialnem, ekonomskem in estetskem. Skupaj s tehnologom Martinom Rauchom po svetu gradita objekte različnih meril in namenov, zgrajene iz zbite zemlje, ki… The post Anna Heringer: Potrebujemo lobi za zemljo appeared first on OUTSIDER.

20. MAF seminar – Nori na scenarije

MAF - Mad About Film, 16. januar 2021 ― Mad About Film (MAF) 20. MAF seminar – Nori na scenarije   15.-26. februar 2021 Preko spleta Na tokratnem 12-dnevnem brezplačnem scenarističnem seminarju za kratke filme, ki bo potekal preko spleta, bosta predavali in bili mentorici Kaja Balog in Pia Vatovec, izkušeni TV in filmski scenaristki. Seminar sprejema prvenstveno mladostnice … 20. MAF seminar – Nori na scenarije
Ma Rainey’s Black Bottom

Ma Rainey’s Black Bottom

Koridor, 16. januar 2021 ― Ma Rainey's Black Bottom na ekrane pripelje zgodbo štirih temnopoltih glasbenikov in t. i. mame bluesa, Ma Rainey. The post Ma Rainey’s Black Bottom appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Dan gneva in film maščevanja

Dan gneva in film maščevanja

MMC Film, 16. januar 2021 ― Zgodovina filma nam z imeni, kot so John Cassavetes, Orson Welles, Takeši Kitano, Clint Eastwood in Roberto Benigni, ponuja več kot prepričljive primere uspešne preobrazbe uveljavljenega igralca v spoštovanega režiserja.

Nina Granda: Ujeta dediščina

OUTSIDER, 16. januar 2021 ― Med slovenskimi kulturniki velja gospodarstvo za negativno zaznamovano področje, pogosto označeno kot orodje »neoliberalizma«. Hkrati ima tudi kultura v gospodarstvu pogosto izrazito slabšalen prizvok, velja za »parazita«, ki k ničemur ne prispeva. Če bi bilo v gospodarstvu malo več kulture in v kulturi malo več gospodarstva, bi dobili ključ za trajnostni razcvet obojega. Kako lahko… The post Nina Granda: Ujeta dediščina appeared first on OUTSIDER.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 16. januar 2021 ― Pri Beletrini so izdali prozni prvenec Simone Škrabec z naslovom Vračam se iz gozda z obarvanimi rokami, pri Mladinski knjigi pa prve tri dele pentalogije britanskega pisatelja Edwarda St. Aubyna z naslovom Patrick Melrose. Pri Sodobnosti je izšla slikanica estonske avtorice Piret Raud z naslovom Uho.
Morala je žvečilni čigumi

Morala je žvečilni čigumi

Airbeletrina, 16. januar 2021 ― Naša nova kolumnistka Mojca Pišek pravi: "Življenje z virusom globalni in lokalni skupnosti prinaša brezmejen literarni potencial. Pandemija nam je dala veliki literarni pejsaž moralne lenobe in portret njenih ljudi. Sedaj rabimo le pisatelja, da o tej čudni človeški pokrajini napiše roman. A raje pisateljico."
1968 Gorenje Otave – Štelnga

1968 Gorenje Otave – Štelnga

Stare slike (Cerknica), 16. januar 2021 ― Mladi fantje, največkrat stari 18 ali 19 let, so se dolgo let po vojni, na način, ki je viden iz fotografije, vsako leto odpeljali na štelengo. Se pravi, da so se odpeljali v Cerknico na oddelek za Ljudsko obrambo. Še pred tem dogodkom oziroma naborom so fantje morali opraviti zdravniški pregled ali tako imenovano vizito. […]
še novic