Letošnja izvedba zborovskega festivala Europa Cantat nad pričakovanji

Letošnja izvedba zborovskega festivala Europa Cantat nad pričakovanji

Misli, 26. julij 2021 ― Med 17. in 25. julijem je v živo in v hibridni obliki potekal eden največjih mednarodnih festivalov zborovske glasbe - Europa Cantat. Gostil je koncerte v živo na štirih prizoriščih po Ljubljani ter strokovno vsebino na festivalski spletni televiziji EC TV. Kot je za STA povedala programska vodja Mihela Jagodic, je bila izvedba nad pričakovanji.

13. maja 1920 se je v Bohinjski Bistrici rodila Lojzka Praček, slovenska smučarka

Kamra.si, 26. julij 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...13. maja 1920 se je v Bohinjski Bistrici rodila Lojzka Praček, slovenska smučarka. Umrla je 26. julija 2011 na Jesenicah. Družina Lojzke Praček se je na Jesenice preselila leta 1923, ko je oče kupil hišo na današnji Murovi (del Jesenic). Oče Alojzij Praček je bil doma iz Vipavske doline, zaposlen je bil pri železnici. Mama Marija je bila po rodu iz Hudejužne. Nekaj časa sta živela v Podbrdu v Baški grapi, kjer se jima je rodilo šest otrok. Ostali so Jožefa, Ciril in Slavka. Družina se je preselila v Bohinjsko Bistrico. Tu sta se Pračkovima rodili še dve hčerki, Anica in leta 1920 Lojzka. Družina se je preselila na Jesenice, kjer se je rodil še sin Marjan. Ko je zaključila štiriletno meščansko šolo, je petnajstletna začela delati v trgovini, nato pa v pisarni, kjer so izdajali lokalni časopis Na mejah. Ko je bil z drugo svetovno vojno ukinjen, se je leta 1943 zaposlila v jeseniški železarni, kjer je najprej delala na prodajnem oddelku, nato pa na oddelku za zunanjo trgovino. Kot ena redkih žensk je leta 1960 opravila vozniški izpit in se vozila s fičkom.

26. julija 2011 je na Jesenicah umrla Lojzka Praček, slovenska smučarka

Kamra.si, 26. julij 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...26. julija 2011 je na Jesenicah umrla Lojzka Praček, slovenska smučarka. Rodila se je 13. maja 1920. Družina Lojzke Praček se je na Jesenice preselila leta 1923, ko je oče kupil hišo na današnji Murovi (del Jesenic). Oče Alojzij Praček je bil doma iz Vipavske doline, zaposlen je bil pri železnici. Mama Marija je bila po rodu iz Hudejužne. Nekaj časa sta živela v Podbrdu v Baški grapi, kjer se jima je rodilo šest otrok. Ostali so Jožefa, Ciril in Slavka. Družina se je preselila v Bohinjsko Bistrico. Tu sta se Pračkovima rodili še dve hčerki, Anica in leta 1920 Lojzka. Družina se je preselila na Jesenice, kjer se je rodil še sin Marjan. Ko je zaključila štiriletno meščansko šolo, je petnajstletna začela delati v trgovini, nato pa v pisarni, kjer so izdajali lokalni časopis Na mejah. Ko je bil z drugo svetovno vojno ukinjen, se je leta 1943 zaposlila v jeseniški železarni, kjer je najprej delala na prodajnem oddelku, nato pa na oddelku za zunanjo trgovino. Kot ena redkih žensk je leta 1960 opravila vozniški izpit in se vozila s fičkom.
Ptujsko kulinarično potovanje skozi čas

Ptujsko kulinarično potovanje skozi čas

Štajerski tednik, 26. julij 2021 ― Ptuj ob bogati zgodovini ponuja tudi bogato kulinarično tradicijo. Tudi zato, ker je Slovenija letos ponosna nosilka naziva Evropska gastronomska regija, so se na Ptuju odločili, da bo letošnje turistično leto ponudbo gradilo na povezovanju zgodovine in kulinarike. Tako je Zavod za turizem Ptuj v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Ptuj-Ormož, ki bo septembra letos povabil na veliko razstavo o ptujski kulinariki, na ptujski tržnici pripravil eno manjših razstav, ki osvetljuje pomen Ptuja skozi stoletja v kulinariki.
Udeleženci druge čajanke navdušeni nad starimi dokumenti

Udeleženci druge čajanke navdušeni nad starimi dokumenti

Notranjsko primorske novice » Kultura, 26. julij 2021 ― Udeleženci druge čajanke navdušeni nad starimi dokumenti Featured Pivka – Člani kulturnega društva Lipa so se sredi julija spet srečali na vrtu gostilne Pri Marti. Kar 18 udeležencev se je vključilo v pogovor o starih časih, ki niso bili kar tako. Življenje je bilo nekoč težko, a je postreglo tudi s prijetnimi stvarmi. Vsekakor pa nazaj gledamo s spoštovanjem in zanimanjem, saj so nam predniki zapustili dragocene dokumente, ki pričujejo o bogatem izročilu. Udeleženci čajanke so se seboj prinesli stare dokumente, knjige in fotografije, s pomočjo katerih so se zazrli v preteklost. Čajanka, KD Lipa Pivka, julij 2021 Foto: Irena Margo Mnogi predniki so kljub hudemu pomanjkanju znali narediti marsikaj, tudi pisali so skrbneje in lepše. Tako so si lahko ogledali nekaj starih zvezkov, spričeval in potrdil, vse je bilo zapisano ročno. Jožica Šuštaršič iz Zagorja, ki sicer izvira iz Hrastnika, je predstavila zanimivo življenjsko zgodbo svojega očeta, ki je delal v rudniku v Franciji, a se je z družino po 2. svetovni vojni vrnil v domače kraje. Ohranila je njegov potni list, izdan za časa Kraljevine Jugoslavije leta 1937. Zanimivost je ročni pripis, da potni list ne velja za Španijo, ker je bil takrat tam Francov režim in je divjala državljanska vojna. Branko Fatur je pokazal svoje zvezke iz prvega razreda osnovne šole, videli so, kako lepo je pisal in da so poleg vsebine ocenjevali tudi pisavo in obliko. Prav tako je bil zanimiv njegov zvezek za fiziko iz leta 1946 ter stara razglednica, ki prikazuje skupino telovadcev Sokola v Št. Petru na Krasu (Pivki). Vojko Mihelj je predstavil staro fotografijo nabora (vizite) fantov, ki so se leta 1953 fotografirali na železniški postaji v Št. Petru, in zanimiv članek o Tamburaškem orkestru Pivka iz Knežaka, ki je imel dobrodelni koncert v takratni Gržinovi hiši (danes mesnica B&B). Maks Lenarčič je iz ohranjenih starih dokumentov »izbrskal« spričevala svojega starega očeta iz časa Avstro-Ogrske in matere iz časa ita

26. julija 1943 je v Ljubljani umrl celjski fotograf Feliks (Srečko) Magolič

Kamra.si, 26. julij 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...26. julija 1943 je v Ljubljani umrl Celjski fotograf Feliks (Srečko) Magolič. Rodil se je 6. aprila 1860 v Ljubljani.   Od leta 1890 je bil tehnični vodja Narodne tiskarne v Celju, ki jo je ustanovil Dragotin Hribar. Bil je tiskarski strokovnjak, slikar samouk in fotoamater.15. oktobra 1896 je v Celju odprl svoj fotografski atelje Apolon na vrtu hotela Pri kroni na Wokaunovem trgu 10. V maju 1897 si je od občine pridobil dovoljenje za postavitev reklamnega okna na hiši v Graški ulici 16, kjer je razstavljal svoje izdelke. Številne njegove fotografije so označene z »odlikovan v Amsterdamu«. V obdobju nacionalnih bojev med Nemci in Slovenci v Celju je bil jasno opredeljen za slovensko stran - je prvi »narodni fotograf« - prav tako kot kasneje njegov naslednik Wilhelm Pick, ki je nasledil njegov atelje leta 1903.Magolič je svojo obrt opravljal do leta 1901, ko jo je prepisal na svojo ženo Uršulo in kasneje, kot že omenjeno, na češkega priseljenca Wilhelma Picka.Leta 1903 se je preselil v Ljubljano. V letih 1891 in 1897 si je veliko dopisoval z dr. Frančiškom Lampetom, teologom, urednikom revije Dom in svet in zavzetim fotografom, na temo različnih tehničnih vprašanj (o povečavah, aparatih, razstavah itd.).Njegove fotografske motive najdemo reproducirane v Domu in svetu, v Ilustrovanem narodnem koledarju, Seidlovi knjigi o Savinjskih Alpah, v Slovanu itd.Bil je tudi založnik razglednic.Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje. Vir: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/magolic-srecko-feliks/ Priporočamo tudi: Feliks Magolič - celjski fotograf (1896–1903)

Vinko Möderndorfer: Čuvaj sna

Koridor, 26. julij 2021 ― Pesniška zbirka Čuvaj sna dokazuje, da Vinko Möderndorfer ostaja eden najpomembnejših piscev sodobne slovenske ljubezenske poezije. The post Vinko Möderndorfer: Čuvaj sna appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Duša

Duša

MMC Gledamo, 26. julij 2021 ― Večina izmed 24 celovečercev animacijskega studia Pixar je zadela žebljico na glavico, ker je brezhibno animirano zgodbo, običajno namenjeno starostno zelo raznovrstnemu občinstvu, spretno povezala z nekim splošnejšim družbenim ali človeškim problemom.
PCT pogoji

PCT pogoji

SEM, 26. julij 2021 ― Ob obisku Slovenskega etnografskega muzeja je dokazilo o izpolnjevanju enega od PCT pogojev obvezno za vse obiskovalce, starejše od 12 let. Skladno z Odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 v Slovenski etnografski muzej lahko vstopijo le obiskovalci: • z dokazilom o negativnem rezultatu testa PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, ali testa HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa; • z digitalnim COVID potrdilom EU v digitalni ali papirnati obliki, opremljenim s kodo QR; • z digitalnim COVID potrdilom tretje države v digitalni ali papirnati obliki, opremljenim s kodo QR, ki vsebuje vsaj enake podatke kot EU potrdilo in ga je pristojni zdravstveni organ tretje države izdal v angleškem jeziku; • z dokazilom o cepljenju zoper COVID-19, s katerim izkazujejo, da so prejeli: - drugi odmerek cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer, cepiva Spikevax (COVID-19 Vaccine) proizvajalca Moderna, cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology, cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech, cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm, cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca in cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca ali kombinacijo dveh predhodno naštetih cepiv. Dokazilo se pridobi takoj po prejetem drugem odmerku; - prvi odmerek cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen Cilag. Dokazilo se pridobi z dnem cepljenja; • z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od 240 dni; • z dokazilom o prebolelosti iz prejšnje točke in dokazilom o cepljenju, s katerim dokazujejo, da so bile v obdobju, ki ni daljše od 240 dni od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov, cepljene z enim odmerkom cepiva. Zaščita se vzpostavi z dnem cepljenja. Nav

Obvestilo – Torkove kinoteke

Gornjesavski muzej Jesenice, 26. julij 2021 ― V skladu z novelo Odloka o  začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji sporočamo, naj obiskovalci TORKOVE KINOTEKE prinesejo s seboj potrdilo o izpolnjevanju pogoja PCT (o prebolelosti, negativni test ali potrdilo o cepljenosti). V skladu z novelo odloka moramo namreč organizatorji javne kulturne prireditve preveriti izpolnjevanje pogoja PCT pri končnih uporabnikih že pred vstopom. [...]

Začenja se drugi del 14. mednarodnega festivala sodobne klovnade in novega cirkusa Klovnbuf

SiGledal Novice, 26. julij 2021 ― V Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana in v Pionirskem domu - Centru za kulturo mladih bodo drevi začeli z drugim delom 14. mednarodnega festivala sodobne klovnade in novega cirkusa Klovnbuf, ki bo potekal do 1. avgusta. Festivalsko dogajanje bo tokrat potekalo v znamenju slovenskih umetnikov, saj so se v prvem delu predstavili zlasti tuji.
62. Jazz festival Ljubljana

62. Jazz festival Ljubljana

SIGIC - Novice, 26. julij 2021 ― Jazz festival Ljubljana bo konec julija v Ljubljani ponovno središče ustvarjalnosti in druženja ter bo nadaljeval prekinjeno gradnjo glasbene skupnosti, ki v duhu festivala spoznava, ozavešča, preverja in pretaka nove zamisli, odnos do preteklosti in skupno prihodnost.
še novic