Simo Važič #odtokiadotokia (2)

Simo Važič #odtokiadotokia (2)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 25. julij 2021 ― V trajanju olimpijskih iger Tokio 2020 razkrivamo v spletni rubriki Iz hiše pisanih spominov nekaj vtisov iz kariere celjskih olimpijk in olimpijcev, ki so nastopili na igrah v Tokiu leta 1964. Simo Važič (1934-2019) »Športno kariero atleta dolgoprogaša sem začel leta 1955, ko sem bil pri vojakih. V Celju, pri Kladivarju, me je najprej treniral […] The post Simo Važič #odtokiadotokia (2) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Z Letečim Holandcem začetek Wagnerjevega festivala

SiGledal Novice, 25. julij 2021 ― Z Wagnerjevo romantično opero Leteči Holandec se bo drevi v Bayreuthu začel festival glasbenega gledališča Richarda Wagnerja. Operi v režiji Dmitrija Černjakova bo dirigirala ukrajinska dirigentka Oksana Lyniv. Lani so bili organizatorji prisiljeni festival, ki poteka od leta 1876, zaradi pandemije covida-19 prvič v zgodovini odpovedati.
1990 Dolenja vas – Magduška

1990 Dolenja vas – Magduška

Stare slike (Cerknica), 25. julij 2021 ― Fotografija Jožeta Stražišarja iz Dolenje vasi prikazuje njegova starša, ko počivata na vaškem koritu. Za njima stoji njihova hiša. Jožetova mati Magda Stražišar — Magduška pa je bila znana pisateljica. Nazadnje sva se videla neko jesen pred kakimi tridesetimi leti v Goricah, ko je nabirala lešnike. Čeprav je o Magduški pisala na strani Stareslike že […]

14. festival KLOVNBUF

Bunker, 25. julij 2021 ― Mednarodni festival sodobne klovnade in novega cirkusa 26. julij1. avgustStara elektrarna Na vrhuncu dolgega, vročega poletja je čas za – še več cirkusa! Po uspešnem prvem delu je pred nami drugi del že 14. Festivala Klovnbuf, ki v letošnjem letu poteka v znamenju iskanja ravnotežja: med nebom in zemljo, med cirkusom in drugimi […] The post 14. festival KLOVNBUF appeared first on .
Poslovil se je Dario Cortese

Poslovil se je Dario Cortese

Društvo Slovenski staroverci, 25. julij 2021 ― Umrl je priznani strokovnjak za divje rastline in avtor več knjig Dario Cortese. Cortese je ves čas zagovarjal tezo, da take prehranske moči in takega bogastva okusov, kot jih dajejo užitne divje rastline, ni mogoče kupiti. Star je bil 56 let. “Ko to sploh še ni bilo popularno, je Dario na radiu skrbel za ‘zdravo […]

Protestni pesmi

Vrabec Anarhist, 24. julij 2021 ― Rumeni opričniki, kako si drznete rohneti nad nežnimi dekleti, z Sieg Heil pozdravljati pokveke, moj spomenik ukrasti, da bi pljuvali – prekleti landsknehti! – na moj rod, nebo, prostost, na boj stoletij?! The post Protestni pesmi first appeared on Vrabec Anarhist.

Ah Art #2: Da začnete, ne čakajte nikogar!

OUTSIDER, 24. julij 2021 ― Intervju z Johannom Königom, vseprisotnim slavnim galeristom in promotorjem sodobne umetnosti: »Tukaj sem zato, da ljudem posredujem umetnost, jih opolnomočim in jim predam orodje za njihovo razumevanje.«  Z Johannom Königom (1981) sem govorila le nekaj dni po tem, ko je še ena v vrsti velikih mednarodnih galerij (legendarna Metro Pictures) po »zahtevnem pandemičnem letu in…
TJAŠA RENER: ČUDOVITO / WONDERFUL

TJAŠA RENER: ČUDOVITO / WONDERFUL

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 24. julij 2021 ― Tjaša Rener se prvič po letu 2013 s pregledno razstavo slik »Čudovito« predstavila domači javnosti. V Galeriji Ravne so razstavljeni njeni portreti temnopoltih prebivalcev Akre, prijateljev in naključnih mimoidočih, ki jih slika v njihovem naravnem okolju ter pri vsakdanjih opravilih in tako beleži utrip mesta in ganske sedanjosti. Na razstavi »Čudovito« je z 10 slikami osvetlila sodobni obskurantizem z novim upanjem. Tjaša Rener se vrsto let ukvarja z vprašanjem pripadnosti. Skozi lastno izkušnjo raziskuje, kaj pomeni biti priseljen v novi državi in novi kulturi, razloge migracije in spopadanje z lastnimi emocijami, ki jih prinašata novo okolje in kultura. Tjaša Rener vsa leta redno sodeluje tudi s Koroško galerijo likovnih umetnosti, za katero je med drugim ustvarila likovno podobo vrančka Kokija, maskote pedagoških programov galerije. Tjaša Rener (1986) je leta 2013 diplomirala na ALUO v Ljubljani (prof. Bojan Gorenc). Svoje znanje je izpopolnjevala na oddelku za grafiko na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu. Vsa leta študija je prejemala Zoisovo štipendijo, leta 2012 pa je dobila nagrado Univerze v Ljubljani za posebne umetniške dosežke. Je slikarka in grafičarka. Leta 2013 je ustvarila umetniško knjigo Zgodba iz Afrike (A Story From Africa). V umetniškem in galerijskem delu povezuje novo afriško stvarnost z evropsko. Od leta 2013 živi in ustvarja med Slovenijo in Gano.
Modri cvet najboljši hrvaški film na festivalu v Pulju

Modri cvet najboljši hrvaški film na festivalu v Pulju

Misli, 24. julij 2021 ― Veliko zlato areno 68. puljskega filmskega festivala so ob sklenitvi prireditve v soboto zvečer podelili družinski drami Plavi cvijet (Modri cvet) režiserja Zrinka Ogreste. Celovečerni prvenec hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović s slovensko udeležbo Morena je osvojil občinstvo in si prislužil nagrado zlata vrata Pulja.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 24. julij 2021 ― Pri Mladinski knjigi so izdali vodič Igorja Drnovška Najlepše stvari so blizu: 42 brezmejnih doživetij za konec tedna okoli Slovenije, pri KUD Police Dubove pa knjigo češke pisateljice Radke Denemarkove Spalne hibe. V sozaložništvu Klubov slovenskih študentk in študentov na Dunaju, Gradcu in Celovcu je izšlo delo Naše vse je upor.
1978 Cerknica – Begunjska gasilska enota pionirjev

1978 Cerknica – Begunjska gasilska enota pionirjev

Stare slike (Cerknica), 24. julij 2021 ― Slika pionirske enote gasilcev iz Begunj je nastala na občinskem tekmovanju gasilskih enot društev občine Cerknica. Tekmovanje se je odvijalo v Cerknici, na parkirnem prostoru ob tovarni Brest. Tu so se pionirji tudi slikali, zato se v ozadju vidi značilen zvonik cerkniške cerkve. Slikani v spremstvu gasilca Janeza Kranjca in Ivana Intiharja iz Begunj, ki […]
še novic