Razstava Onkraj meja želi spodbuditi k razmišljanju in senzibilnosti

Misli, 10. december 2021 ― Na današnji mednarodni dan človekovih pravic so v Koroški galeriji likovnih umetnosti odprli mednarodno skupinsko razstavo Onkraj meja, s katero po besedah direktorice galerije Andreje Hribernik opozarjajo, da so meje tisti prostor, kjer se človekove pravice velikokrat najbolj kršijo. Z razstavo želijo spodbuditi k razmišljanju in senzibilnosti.
Objava petih vicev enainosemdesetega izbora

Objava petih vicev enainosemdesetega izbora

SEM, 10. december 2021 ― Uredniški odbor je izbral enainosemdeseti niz najboljših vicev, ki jih zbiramo v okviru našega poziva: Lepo prosim mojstre, ki so že lani novembra s 100% natančnostjo napovedali, da bo letos septembra 4. val epidemije, če mi lahko sporočijo številke za 34. krog Eurojackpota. Prav tako lepo prosim, če mi lahko ti isti mojstri sporočijo, kako bo s prehodom mej in potovanji na hrvaško obalo v mesecu juliju in avgustu 2022, da ne hujšam za brezveze. Hvala. Ojejo... Sosed se ga je naklestil in prepeva ženi pod oknom... Mala moja zaboravi na krizu... skini gače, cepivo je blizu... Letos na štantih s kostanjem: mala merica, velika merica, kostanj s klobaso, kostanj kuhan v vinu, hot dog kostanj, paprike filane s kostanjem, kostanjeva sladkorna pena Otišla sam do frižidera da vidim jel imam covid.. mirisala dimljenu pancetu. 1. covid nemam. 2. pancetu isto više nemam. (Šla sem do hladilnika, da vidim, če imam covid...vohala sem dimljeno panceto. 1. covida nimam 2. pancete tudi nimam več.) Švaleracija drastično opada zato što epidemiolozi stalno istražuju ko je s kim bio u kontaktu, kao da nemaju pametnija posla! (Prešuštništvo drastično upada, ker epidemiologi stalno raziskujejo, kdo je bil s kom v kontaktu, kot da nimajo pametnejšega dela!) Seznam vseh izbranih vicev
10. 12. 2021: Portret alpinista – Janez Dovžan, Muzejski večer

10. 12. 2021: Portret alpinista – Janez Dovžan, Muzejski večer

Gornjesavski muzej Jesenice, 10. december 2021 ― Muzejski večer: Portret alpinista – Janez Dovžan, 10. 12. 2021 V okviru dogodka bo predvajan film – portret alpinista Janeza Dovžana, ki zgodbe iz njegovega življenja razkrije še pred izdajo njegove knjige. Janez Dovžan je alpinist in človek velikih dejanj: gorski reševalec. Njegova mladostniška velika ljubezen do smučanja po domačih terenih in tesna navezanost na [...]

Javni razpis za izbor večletnih kulturnih projektov na področjih umetnosti 2022–2025

Ministrstvo za kulturo, 10. december 2021 ― Predmet večletnega projektnega razpisa Ministrstva za kulturo je sofinanciranje štiriletnih kulturnih projektov na podpodročjih uprizoritvenih, glasbenih, vizualnih in intermedijskih umetnosti v obdobju 2022–2025 ter dvoletnih kulturnih projektov na podpodročju uprizoritvenih umetnosti v obdobju 2022–2023. Rok za prijavo je 10. januar 2022.

Trinajst slovenskih filmov končno spet doma

Arhiv RS, 10. december 2021 ― Po več kot petdesetih letih se je 10. decembra 2021, ob 13. uri v Slovenijo vrnilo trinajst slovenskih celovečernih filmov (negativ slike in tona), ki so bili na podlagi pogodbe o depozitu med Jugoslovansko kinoteko in Republiškim komitejem za kulturo Socialistične republike Slovenije 15. 2. 1968 s strani producenta Triglav filma predani v hrambo Jugoslovanski kinoteki v Beogradu.
Naprej v preteklost (5.): GRAFIKE NATAŠE MIRTIČ

Naprej v preteklost (5.): GRAFIKE NATAŠE MIRTIČ

Galerija Murska Sobota, 10. december 2021 ― Grafična dela na aktualni razstavi Nataše Mirtič v Galeriji Murska Sobota zaznamuje recikliranje grafičnih plošč. Tako v njenih delih sledimo perpetuiranosti podobe, kjer na podlagi obračanja in razporeditev istih grafičnih plošč v različne kombinacije pri odtisih nastajajo manjše spremembe, pri čemer je poudarek predvsem na formatu in površinski strukturi slikovnega polja, ki je pogosto tudi […]

V Galeriji Fotografija prvi jugoslovanski paparazzo Jadran Lazić

Misli, 10. december 2021 ― V Galeriji Fotografija bodo odprli razstavo, ki so jo posvetili 50-letnemu delovanja hrvaškega fotografa Jadrana Lazića. Prvi jugoslovanski paparazzo je s svojim fotoaparatom zabeležil hollywoodske zvezde in slavne osebe 70. in 80. let prejšnjega stoletja. Odprtju se bo popoldne pridružil tudi avtor, so sporočili iz galerije.
Lovekovski

Lovekovski

Radio Študent, 10. december 2021 ― Ob izdaji prvenca Lovekovski na Založbi Radia Študent se bomo z dvojcem Lovekovski, torej z Nikijem in Nežo, pogovarjali o njuni plati, trenutni slovenski in globalni kvir sceni in njeni vpetosti v svet glasbe.
še novic