Vse najboljše, arhitekt

OUTSIDER, 22. januar 2022 ― O Plečniku je zapisanega že veliko. Njegovo življenje in dela dobro poznamo. Vsakih pet let, ko je okrogla obletnica rojstva ali smrti in je Plečnikovo leto, izide kakšna nova knjiga in doda kamenček k mozaiku razumevanja njegovega življenjskega loka, ki povezuje tri prestolnice: Dunaj, Prago in Ljubljano. Plečnik je bil rojen 23.1.1872 in letos obeležujemo […]
3. februar – 29. april 2022: Jaka Torkar, MITOLOŠKI CIKEL, Muzej Kosova graščina

3. februar – 29. april 2022: Jaka Torkar, MITOLOŠKI CIKEL, Muzej Kosova graščina

Gornjesavski muzej Jesenice, 22. januar 2022 ― V muzeju Kosova graščina na Jesenicah bo od 3. februarja 2022 na ogled muzejsko likovna razstava o enem najpomembnejših jeseniških likovnih ustvarjalcev Jaku Torkarju (Lesce, 23. 7. 1932 – Ljubljana, 9. 2. 2002) in njegovem Mitološkem ciklusu. V letošnjem letu mineva 90 let od njegovega rojstva. Torkar je bil slikar, grafik in kipar, ki je [...]

Pozno zvečer v Trstu

Vrabec Anarhist, 22. januar 2022 ― »Veš, da je Nuša noseča? Dobila bova otroka!« je nato rekel. Ta otrok bo zagotovo srečen, sem si mislila. Njega in Nušo ne bodo ločevale meje in zastave. Platna in navade. The post Pozno zvečer v Trstu first appeared on Vrabec Anarhist.

MI ZA MIZO – sodelovanje s SEM!

Ana Monro, 22. januar 2022 ― Z veseljem smo se odzvali na povabilo Slovenskega etnografskega muzeja (SEM), da sodelujemo pri promociji razstave Mi za mizo, ki je v njem na ogled od 22. decembra 2021 do 6. marca 2022. Izkušena ulična ustvarjalca, ki v zasebnem življenju že vrsto let sedita za isto mizo, Polona Prosen in Camilo Acosta Mendoza, sta pripravila interaktivno ulično ... The post MI ZA MIZO – sodelovanje s SEM! appeared first on Ana Monro.

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 22. januar 2022 ― Pri založbi Didakta je izšel nov roman nagrajenega finskega avtorja Maxa Seecka Lov na čarovnice, pri založbi Goga pa knjiga pesmi Sporočilo portugalskega pesnika in pisatelja Fernanda Pessoe. Mladinska knjiga je izdala priročnik Odrešitev Alana Gordona in Alona Ziva o zdravljenju kronične bolečine.
Arhitektka, scenografka in režiserka Meta Hočevar praznuje 80 let

Arhitektka, scenografka in režiserka Meta Hočevar praznuje 80 let

Misli, 22. januar 2022 ― Arhitektka, scenografka in režiserka Meta Hočevar danes praznuje 80 let. Njene scenografije so vzbudile pozornost z umikom od tradicije in novim razumevanjem prostora. Pozneje se je posvetila še kostumografiji in režiji, vzporedno je ves čas delala kot arhitektka. Pri Mladinski knjigi je pravkar izšel njen leposlovni prvenec Drobnarije.
Mreža galerij Gagosian se bo razširila z galerijo v Gstaadu

Mreža galerij Gagosian se bo razširila z galerijo v Gstaadu

Misli, 22. januar 2022 ― Mreža galerij Gagosian se bo razširila z galerijo v švicarskem Gstaadu. Odprtje galerije v središču kraja je napovedano za 14. februar, in sicer z razstavo del Damiena Hirsta. Pod naslovom Miti, legende in pošasti bo na ogled serija monokromnih oljnih slik iz zadnjih 15 let, ki jih bo imela javnost priložnost videti prvič.
še novic