Shkupi, Severna Makedonija, 2021

Shkupi, Severna Makedonija, 2021

Radio Študent, 8. februar 2022 ― Izpod kerozinskih oblakov se razgali razgled na posušeno grmovje in poteptano travo okrog letališča, ki se je v preteklosti imenovalo Petrovec, potem Aleksander, ali Filip, ali … saj veste, noben »jaz« ni popoln.
Shkupi, 2021

Shkupi, 2021

Radio Študent, 8. februar 2022 ― Izpod kerozinskih oblakov se razgali razgled na posušeno grmovje in poteptano travo okrog letališča, ki se je v preteklosti imenovalo Petrovec, potem Aleksander, ali Filip, ali … saj veste, noben »jaz« ni popoln.

Minister dr. Simoniti položil venec k spomeniku dr. Franceta Prešerna v Ljubljani

Ministrstvo za kulturo, 8. februar 2022 ― Minister za kulturo dr. Simoniti je venec k spomeniku dr. Franceta Prešerna v Ljubljani položil skupaj s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem in predsednikom Upravnega odbora Prešernovega sklada dr. Jožefom Muhovičem. Slovesnosti na Prešernovem trgu so se udeležili letošnji Prešernova nagrajenca in nagrajenci Prešernovega sklada.

Kamniško kulturno prepletanje

Kamnik.info, 8. februar 2022 ― Kot se za mesto, v katerega mestni ulici je živela Podbojeva Jerca, baje ne prav srečno izživeta ljubezen našega, po priimku in čudi prešernega pesnika Franceta, se je na današnji kulturni praznik v Kamniku odvil svojevrsten slavnostni dogodek. Proslava, ki bi ji kaj lahko rekli tudi predstava, po zamisli Anje Bezlove (Mosquito teater), je s ... Prispevek Kamniško kulturno prepletanje je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.
Prešernov dan mnoge zvabil v muzeje, galerije in druge kulturne ustanove

Prešernov dan mnoge zvabil v muzeje, galerije in druge kulturne ustanove

Misli, 8. februar 2022 ― Februarsko sonce je na kulturni praznik na ulice Ljubljane zvabilo mnoge. A tam niso bili le, da bi lovili sončne žarke. Mnogi so v stari Ljubljani prisluhnili Prešernovim verzom, ki jih je bilo iz zvočnikov slišati v neposrednem prenosu iz Maribora, Ljubljane in novogoriškega Trga Evrope, drugi so se postavili v vrste pred muzeji in galerijami.
PK Shellboy, Fax Gang

PK Shellboy, Fax Gang

Radio Študent, 8. februar 2022 ― Zoomerji_ke PK Shellboy s Filipinov, Maknaeslayer iz Velike Britanije in GLACIERbaby iz ZDA so se leta 2019 spoznali_e na portalu Rate Your Music in ustanovili_e Discord server, ki se je spreobrnil v bend Fax Gang.

Neposreden prenos: Kamniški kulturni maraton

Kamnik.info, 8. februar 2022 ― Vljudno vabljeni, da si danes, 8. februarja 2022, od 12. ure dalje ogledate Kamniški kulturni maraton, in sicer kot drugi kulturni dogodek, ki ga pripravljata Kulturno društvo Priden možic in Javni zavod za kulturo Kamnik v sodelovanju z ostalimi kamniškimi kulturnimi zavodi, Območnim združenjem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Mladinskim centrom Kotlovnica. V ... Prispevek Neposreden prenos: Kamniški kulturni maraton je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Počastitev kulturnega praznika v prenovljenem Domu kulture Kamnik

Kamnik.info, 8. februar 2022 ― Včeraj, v ponedeljek, 7. februarja 2022, se je v Domu kulture Kamnik odvijala proslava ob Prešernovem dnevu, ki jo je pripravil Javni zavod za kulturo Kamnik v sodelovanju z Občino Kamnik, ob tej priložnosti pa smo v uporabo uradno predali celostno prenovljen Dom kulture Kamnik. Zbrane sta nagovorila župan Matej Slapar in direktorica Javnega zavoda ... Prispevek Počastitev kulturnega praznika v prenovljenem Domu kulture Kamnik je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Prešernovi nagradi in nagrade Prešernovega sklada 2022 so podeljene

Ministrstvo za kulturo, 8. februar 2022 ― Upravni odbor Prešernovega sklada vsako leto razglasi prejemnike najvišjih državnih nagrad za umetniške dosežke 3. decembra, na Ta veseli dan, ko v počastitev Prešernovega rojstnega dne številne kulturne ustanove po vsej Sloveniji odprejo svoja vrata. Slovesna podelitev priznanj je nato 7. februarja, na predvečer Prešernovega dneva, slovenskega kulturnega in državnega praznika, ko obeležujemo obletnico smrti slovenskega pesnika.

V Vrbi in Kranju za praznik kljub omejitvam pestro

SiGledal Novice, 8. februar 2022 ― Slovenski kulturni dan tudi letos vabi v rojstni kraj Franceta Prešerna in v mesto, kjer je preživel svoja zadnja leta. V Vrbi, iz katere tokrat prihaja poziv Edinost, sreča, sprava k nam naj nazaj se vrnejo, letos proslave ne bo, bodo pa možni individualni pohodi po poti kulturne dediščine. V Kranju bo v okrnjeni obliki potekal Prešernov smenj.

Ljudje, ki objemajo drevesa, se mi ne zdijo nori

LUD Literatura, 8. februar 2022 ― Sicer našo trenutno smer gibanja okrog sonca nerada imenujem »koronski časi«, kljub temu pa imajo nekakšno moč vleči črte sprememb in jih za potrebe tega teksta moram omeniti. V nekem trenutku osame sem opazila, da se mi zdijo drevesa vedno bolj zelena. Končno sem ukrotila čuječnost, ki se mi je prej ves čas izmikala.
Domača jazzovska ustvarjalnost danes na festivalu Zvončki in trobentice

Domača jazzovska ustvarjalnost danes na festivalu Zvončki in trobentice

Misli, 8. februar 2022 ― V Cankarjevem domu (CD) bo na današnji kulturni praznik potekal tradicionalni festival slovenske jazzovske ustvarjalnosti, poimenovan Zvončki in trobentice. Celodnevno dogajanje bo dopoldne uvedel pogovor o jazzu s kitaristom Samom Šalamonom, do večera pa se bodo zvrstili nastopi različnih zasedb. Koncerti bodo na voljo tudi v spletnem prenosu.

Recital Prešernove poezije letos preko radijskih valov

SiGledal Novice, 8. februar 2022 ― Na Tretjem programu Radia Slovenija - programu Ars bo opoldne mogoče prisluhniti recitalu Prešernove poezije, ki ga pripravlja Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS). Poezijo v interpretaciji dramskih igralk in igralcev bodo v živo prenašali iz studia Radia Slovenija, studia Radia Maribor in s Trga Evrope v stari oz. Novi Gorici.
Prešernov dan bodo tudi letos zaznamovale epidemiološke razmere

Prešernov dan bodo tudi letos zaznamovale epidemiološke razmere

Misli, 8. februar 2022 ― Ob slovenskem kulturnem prazniku bodo tudi letos številne kulturne ustanove brezplačno odprle vrata za obiskovalce, na dan odprtih vrat vabijo tudi v Predsedniški palači. Tradicionalnemu recitalu Prešernove poezije bo sicer zaradi epidemioloških razmer mogoče prisluhniti le preko radijskih valov, tudi proslave v Vrbi letos ne bo.
Kdo se boji slovenščine?

Kdo se boji slovenščine?

SIGIC - Novice, 8. februar 2022 ― RTVSLO vabi k ogledu treh novih delov izobraževalno dokumentarne serije, ki sproščeno pristopa k rabi maternega jezika ter išče neformalne a jasne odgovore na vprašanje Kdo se boji slovenščine? Prvi del bo prikazan v sredo, 9. februarja ob 17.35 na TV SLO1.
še novic