Vasja Bočko: Zakaj Slovenija potrebuje »resen« nepremičninski davek?

OUTSIDER, 16. februar 2022 ― Ko slišimo besedno zvezo »nepremičninski davek«, nas, Slovence, skoraj praviloma preplavijo visceralni občutki. Ko skušamo sebi in drugim pojasniti ta izredno emocionalen negativen odziv, gre naša logika približno takole: »Plačal sem davek pri plači, plačal sem DDV, ko sem gradil hišo, plačujem nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, zdaj pa naj bi plačeval še davek na […]
Mónos

Mónos

KUD Logos, 16. februar 2022 ― Tebi, ki me ujameš še preden padem. Meni, ki vedno manjkrat padam. KONCEPT SAMOTE Samota. Samota, ne kot občutek osamljenosti ali občutka, ki ga občutimo ob izgubi nekoga ali ob občutju nepripadnosti nečemu ali nekomu. Samota kot ravno nasprotno. Kot občutek, v katerem je moč občutiti vse in še več. Samota kot časovno-prostorska komponenta, ki […]

Mónos

KUD Logos, 16. februar 2022 ― Tebi, ki me ujameš še preden padem. Meni, ki vedno manjkrat padam. KONCEPT SAMOTE Samota. Samota, ne kot občutek osamljenosti ali občutka, ki ga občutimo ob izgubi nekoga ali ob občutju nepripadnosti nečemu ali nekomu. Samota kot ravno nasprotno. Kot občutek, v katerem je moč občutiti vse in še več. Samota kot časovno-prostorska komponenta, ki Prispevek Mónos je bil najprej objavljen na KUD Logos.

Razpotja 46: Vesolje

Razpotja, 16. februar 2022 ― Ilustracija: Manca Krošelj Uredništvo Prostor za razmislek Načeloma vemo, da je tam zunaj vesolje – načeloma. V vsakdanjem življenju na to v resnici pogosto pozabimo. Sonce in Luno vidimo »višje« ali »nižje«, nad sabo vidimo »obok« zvezd. Treba se je zares uleči na tla, poskusiti pozabiti gravitacijo in si predstavljati, da ne gledamo navzgor, temveč predse v daljavo, v največjo možno daljavo. V črnini med svetlimi točkami vidimo dobesedno do konca vesolja – namreč, vidimo, da v tisti smeri ni pretežno ničesar. Ta, iz središča izmaknjen pogled v vesolje, ki je naenkrat izgubil vsako jasno orientacijo, vsako zmožnost razlikovanja med zgoraj in spodaj, je bil tisti pogled, ki je določil novoveško dojemanje sveta in človeka. The post Razpotja 46: Vesolje appeared first on Razpotja.

Moj arhiv je lahko balon (podatkov) ali osnovnošolska odisejada Ele Peroci

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 16. februar 2022 ― Le kdo ne pozna otroški pravljici kot sta Muca copatarica in Moj dežnik je lahko balon? Avtorica obeh knjižnih uspešnic je znana otroška pisateljica Ela Peroci, ki bi meseca februarja slavila natanko stoti rojstni dan! Ste vedeli, kako ji je bilo ime kot mladi deklici? To in še marsikaj drugega nam odkriva arhivsko gradivo, ki […] The post Moj arhiv je lahko balon (podatkov) ali osnovnošolska odisejada Ele Peroci first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Srce. Veliko. Kakor. Svet

Urbani (Jaša Lorenčič), 16. februar 2022 ― Bila je sobota, 16. februarja 2002. Dvajset let tega. Dvajsetletnice, kot vemo, niso ravno velike obletnice. Nenazadnje, kaj se res kdo spomni svojega dvajsetega rojstnega dne? Najbrž ne, imam prav? Slovo od najstništva ni ceremonialno. Pač je. Bil je pa vsaj zame takrat čas, ko je šlo vse, nekako, gor. Do »naše« Evropske unije sta […] The post Srce. Veliko. Kakor. Svet appeared first on Urbani.
Sara Kern za STA: Žalost potrebuje kontrast svetlobe

Sara Kern za STA: Žalost potrebuje kontrast svetlobe

Misli, 16. februar 2022 ― Na 72. mednarodnem filmskem festivalu Berlinale je v tekmovalni sekciji Generation Kplus svetovno premiero doživel celovečerni igrani prvenec, slovensko-avstralska koprodukcija Moja Vesna Sare Kern. Kot je po premieri povedala za STA, jo še naprej zelo zanima pogled otroka na življenje in njegovo soočenje s kompleksnimi temami in čustvi.

Zadovoljiv proračun? Ne za nevladno kulturo!

Asociacija, 16. februar 2022 ― Predstavniki in člani društva Asociaciji smo v ponedeljek, 14. februarja 2022, pod naslovom Oslabljena nevladna kultura je osiromašena družba priredili že tradicionalno novinarsko konferenco ob slovenskem kulturnem prazniku, na njej pa hkrati že tradicionalni pregled leta za neodvisno kulturo. Med številnimi perečimi problematikami smo pod drobnogled vzeli tudi nedavni programski razpis. Preteklo leto je znova … Preberi več o Zadovoljiv proračun? Ne za nevladno kulturo!

V Ljubljanski Drami naposled le premiera igre Vse OK

SiGledal Novice, 16. februar 2022 ― V ljubljanski Drami bodo drevi krstno uprizorili dramo Simone Hamer Vse OK. Igra bi morala premiero doživeti že lani, uradno pa so jo napovedali za januar. Dogajanje predstave v režiji Matjaža Fariča je postavljeno v secesijsko hišo, v kateri deluje soba pobega. Režiser je igro opisal kot "sobo pobega, iz katere je nemogoče pobegniti".
22. 2. 2022 ob 16. uri: Javno vodstvo po razstavi Jaka Torkar – Mitološki cikel, Muzej Kosova graščina

22. 2. 2022 ob 16. uri: Javno vodstvo po razstavi Jaka Torkar – Mitološki cikel, Muzej Kosova graščina

Gornjesavski muzej Jesenice, 16. februar 2022 ― Vljudno vabljeni na vodstvo po razstavi Jaka Torkar – Mitološki cikel, po kateri vas bo popeljal umetnostni zgodovinar in kustos GMJ Aljaž Pogačnik. Obvezne so prijave na  info@gmj.si. Vodstvo bo potekalo ob upoštevanju priporočil NIJZ. V letošnjem letu mineva 90 let od rojstva Jaka Torkarja (Lesce, 23. 7. 1932 – Ljubljana, 9. 2. 2002) enega [...]
Kaplja za kapljo

Kaplja za kapljo

Literatura v živo, 16. februar 2022 ― Počasi je pronicalo vate, kot v kraško jamo, kapljalo je v tvoje roke, se zasidralo v tvoje rastoče kosti, vsak ne iz otroštva, zmerljivke iz ust tistega, ki si ga imel najraje, skrito neutolažljivo hlipanje, potlačena solza, enkrat je privrelo v tvoje žile, v tvoje bicepse, se preselilo v končiče tvojih živcev, se zgostilo v tvojih utripajočih venah, deroča reka zavrnitev punc, ki si jih niti ogovoriti nisi upal, iz vseh priložnosti, ki jih nisi zmogel zgrabiti, jezen sam nase, kako si beden.
V Ljubljanski Drami naposled le premiera igre Vse OK

V Ljubljanski Drami naposled le premiera igre Vse OK

Misli, 16. februar 2022 ― V ljubljanski Drami bodo drevi krstno uprizorili dramo Simone Hamer Vse OK. Igra bi morala premiero doživeti že lani, uradno pa so jo napovedali za januar. Dogajanje predstave v režiji Matjaža Fariča je postavljeno v secesijsko hišo, v kateri deluje soba pobega. Režiser je igro opisal kot "sobo pobega, iz katere je nemogoče pobegniti".
še novic