Vaša tišina nas ne bo ščitila

Razpotja, 6. marec 2022 ― Sofi Oksanen V mojih šolskih letih so na zidovih učilnic viseli zemljevidi, na katerih so bile meje Finske – in tudi Sovjetske zveze – jasne. Estonija se na zemljevidu ni pojavljala. Država, ki ni označena na zemljevidu, kakršenkoli je že razlog za to odsotnost, pa ne obstaja. O tej vrsti naroda je težko je govoriti z ljudmi, ki tega ne poznajo, kot je težko govoriti tudi o nepravičnostih in grožnjah ki jih občutijo ljudje te države. Obstoj takega naroda je težko dokazati, ker se ga ne da pokazati na zemljevidu, ki visi na steni učilnice, ali ki je natisnjen v šolskem učbeniku ali v časopisu, niti se ne da pokazati njegove zastave. Zemljevidi pa v spominu pustijo močan, viden vtis, kar je daljnosežno. The post Vaša tišina nas ne bo ščitila appeared first on Razpotja.
Nina Petek: V iskanju praznine s himalajskimi puščavniki

Nina Petek: V iskanju praznine s himalajskimi puščavniki

OUTSIDER, 6. marec 2022 ― Relativni majhnosti slovenskega akademskega prostora navkljub človeka vedno znova pozitivno preseneti, koliko izjemnih osebnosti se skriva v njegovem zavetju. S svojo tiho predanostjo stroki navadno navdušujejo le ozke kroge, ki so seznanjeni z njihovimi dosežki, širša javnost pa njihovega dela pogosto ne pozna.  Med takšne gotovo sodi tudi Nina Petek, profesorica na Filozofski fakulteti v […]

Slovenskemu oktetu ob sedemdesetletnici

Naši zbori, 6. marec 2022 ― Slovenski oktet – ena naših najznamenitejših in mednarodno najprepoznavnejših pevskih zasedb – praznuje sedemdeset let delovanja. Ustanovljen je bil jeseni… The post Slovenskemu oktetu ob sedemdesetletnici appeared first on Naši zbori.

Sama v stanovanju

Vrabec Anarhist, 6. marec 2022 ― Vsi psi radi zavzeto preberejo TV program oziroma pač pogrizejo in on pri tem ni izjema, sploh odkar so dobili novega kabelskega operaterja in HBO, Amazon Prime in Netflix, s tem mu je program še bolj pasal. The post Sama v stanovanju first appeared on Vrabec Anarhist.
V Galeriji Jakopič celoletna delavnica o fotografskem pogledu na svet

V Galeriji Jakopič celoletna delavnica o fotografskem pogledu na svet

Misli, 6. marec 2022 ― V Galeriji Jakopič so nedavno začeli izvajati nov sklop neformalnega izobraževanja, s katerim so k ustvarjanju te umetnosti pristopili na nekoliko drugačen način. Bolj kot tehničnemu vidiku dajejo poudarek pogledu tistega, ki stoji za objektivom, s čimer želijo opomniti, da za fotografijo kot načinom gledanja na svet stoji razmišljujoče oko.
Etnologi(n)ja na terenu

Etnologi(n)ja na terenu

SEM, 6. marec 2022 ― Dobovski fašjenk je pustni karneval, kjer se predstavijo različne pustne skupine iz Slovenije in sosednje Hrvaške. Vedno je izveden v soboto po pustu. Letošnja predstavitev pustnih mask je bila v Dobovi pri Brežicah, pustne skupine pa so v sprevodu odšle v Loče, od koder izvira tradicionalni pustni lik kosec. Dogajanje je dokumentirala tudi kustosinja SEM.
Smrtno resno

Smrtno resno

Koridor, 6. marec 2022 ― Vse, kar ta predstava podaja, so gola, a v estetske besede zavita dejstva: morda fiktivna, a vendarle dejstva. The post Smrtno resno appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Sergej Lebedjev na Fabuli: Katastrofa sposobnosti pomiritve z zlom

Sergej Lebedjev na Fabuli: Katastrofa sposobnosti pomiritve z zlom

Misli, 6. marec 2022 ― V CD se je v soboto zvečer začel festival Literature sveta Fabula s sloganom Krhki (ne)močni svet. Kako nadvse poveden je, je dokazal prvi gost, ruski pisatelj Sergej Lebedjev, avtor romana Dežela pozabe. Delo, ki tematizira zamolčanost gulagov, po pisateljevih besedah v današnjem trenutku toliko bolj sporoča, kako je, če se pomiriš z zlom.
Slovenski oktet ob 70-letnici z lastnim abonmajem

Slovenski oktet ob 70-letnici z lastnim abonmajem

Misli, 6. marec 2022 ― Slovenski oktet se bo ob letošnji 70-letnici delovanja in enaki obletnici Festivala Ljubljana poklonil preteklim generacijam z lastnim abonmajem. V sodelovanju z zavodom so do decembra zasnovali sedem koncertov. Na prvem, ki bo v sredo v Križevniški cerkvi, se bodo pevci sprehodili skozi dela skladateljev, na katere spominja skladateljska aleja.

Samorog v Vodnjanu

OUTSIDER, 6. marec 2022 ― Hrvaška je druga država v Evropi – in med prvimi na svetu –, ki je zakonsko uredila status digitalnih nomadov. »Ta poteza koristi vsem. Najprej digitalnim nomadom, ki so večinoma ljudje s polnim delovnim časom in imajo zdaj ugodnejšo davčno obravnavo, potem je tu še država, na katero ugodno vpliva dejstvo, da ti ljudje zaslužek […]
še novic