Prima balerina Smirnova zapušča Bolšoj teater

SiGledal Novice, 16. marec 2022 ― Prima balerina Bolšoj teatra Olga Smirnova je zaradi vojne v Ukrajini kot prva Rusinja zapustila to slovito rusko gledališko, operno in baletno hišo. Na drugi strani je ruski pianist Boris Berezovski pretresel svet klasične glasbe s pozivom, da bi ukrajinski prestolnici Kijev prekinili dobavo električne energije.

Po dolgem času je bila galerija Mihe Maleša ponovno do zadnjega kotička polna kulture željnih občanov

Kamnik.info, 16. marec 2022 ― Mesec marec je za Kamničane prav poseben, saj se tekom njega spominjamo kamniškega rojaka generala Rudolfa Maistra – Vojanova in njegovega prispevka ohranitvi slovenskega ozemlja – v prazničnem duhu je tako danes potekalo odprtje razstave akademskega slikarja Ferda Mayerja, slovenskega akademskega slikarja figuralnih kompozicij, z naslovom Jezik barve. Ferdo Mayer je bil med prvimi študenti, ... Prispevek Po dolgem času je bila galerija Mihe Maleša ponovno do zadnjega kotička polna kulture željnih občanov je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

PRO KUS za večanje zmogljivosti sektorja

Motovila, 16. marec 2022 ― Januarja letos je konzorcij projekta PRO KUS pod vodstvom Motovile zaključil cikel dejavnosti s podporo Ministrstva za javno upravo. Člani konzorcija nadaljujejo s prizadevanji za profesionalizacijo kulturnega in ustvarjalnih sektorjev. The post PRO KUS za večanje zmogljivosti sektorja appeared first on Motovila.

22. marec 2022 ob 18. uri: Voda in vodni pogoni – predstavitev knjige in žrebanje nagradne križanke, Muzej Kosova graščina

Gornjesavski muzej Jesenice, 16. marec 2022 ― V sklopu Kviza iz zgodovine mesta Jesenice smo pripravili križanko. Vabimo vas, da jo natisnete ter izpolnjeno skupaj z vašim IMENOM in PRIIMKOM ter vašim KONTAKTOM (telefonsko številko ali elektronskim naslovom) pošljete na naš naslov ali pa oddate v eni od naših muzejskih hiš na Jesenicah – najpozneje do torka, 22. marca 2022, do [...]

Simpozij Inovativni biomateriali v obikovanju

Fakulteta za dizajn, 16. marec 2022 ― Vabimo študentke* oblikovanja tekstilij in oblačil, arhitekture, industrijskega oblikovanja, biologije in kemijske tehnologije, da se prijavite na odprti poziv za sodelovanje na delavnici s področja izdelave inovativnih biomaterialov! Na tridnevni delavnici […] The post Simpozij Inovativni biomateriali v obikovanju appeared first on Fakulteta za dizajn.

ITALIAN DESIGN DAY

Fakulteta za dizajn, 16. marec 2022 ― Vljudno vabljeni k ogledu predavanja prof. Francesca Zurla (Politecnico di Milano – Ambasador IDD) “Design Enables” v okviru glavne teme dneva italijanskega oblikovanja Italian Design Day 2022 “Re-generacija. Oblikovanje in nove tehnologije za trajnostno prihodnost – Re-Generation. Design and […] The post ITALIAN DESIGN DAY appeared first on Fakulteta za dizajn.

Nova uprizoritev znamenite Bizetove Carmen

SNG Maribor, 16. marec 2022 ― Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča bosta v petek, 18. marca 2022, v Veliki dvorani premierno uprizorila Carmen,  znamenito Bizetovo opero o svobodomiselni ciganki v novi postavitvi Juana Guillerma Nove. Pod taktirko Jona Svinghammarja bo v naslovni vlogi nastopila Guadalupe Barrientos, Martin Sušnik bo vročekrvni Don José. Andreja Zakonjšek Krt v vlogi Micaële in Luka Ortar kot bikoborec Escamillo zaokrožata osrednjo zasedbo.
Ujeti se na limanice

Ujeti se na limanice

SEM, 16. marec 2022 ― Ste se kdaj ujeli na limanice ali pa jih komu nastavili? Frazem je nastal po načinu nekdanjega lova na ptice s pomočjo limanic. Limanice so bile vejice bresta, breze ali vrbe, dolge po 20 centimetrov, premazane z lepilom, ki so ga skuhali iz jagod hrastove omele. Tako namazane limanice so naši predniki nastavljali na drevje in grmičevje. Takšen način lova oz. lov na ptice danes ni dovoljen, se je pa izraz "ujeti / dobiti na limanice" prenesel v splošno jezikovno rabo in pomeni "prevarati, ukaniti". Na fotografiji sta šopa limanic, ki sta razstavljena na stalni razstavi Med naravo in kulturo. Razstava Med naravo in kulturo, tezaver muzejskih zbirk, je zakladnica slovenske in zunaj evropske dediščine vsakdana in praznika z več kot 3000 razstavljenimi predmeti. Predstavlja bogastvo namenov, za kakršne so naši prednamci predmete izdelovali, jih uporabljali in kako so se skozi prostor in čas razlikovale in spreminjale njihove oblike, ki jih pogojuje univerzalna težnja po preživetju v naravnem okolju, v katerem smo se rodili.

Vasja Bočko: Plače

OUTSIDER, 16. marec 2022 ― Plače so v Sloveniji zimzelena tema. To je do določene mere razumljivo. Vsi si namreč želimo večjih plač, ki vodijo do večje blaginje in boljšega življenja. Manj razumljivo pa mi je dejstvo, da debate o plačah v Sloveniji temeljijo na zelo izkrivljenih, če ne kar napačnih predpostavkah. Mediji načrtno ali nenačrtno v javnost posredujejo ogromno […]

FDF: Holokavst v Babjem Jaru s kontekstom Sergeja Loznice

Misli, 16. marec 2022 ― Na Festivalu dokumentarnega filma je v sekciji Aktualni, družbeno kritični na ogled film Babji Jar. Kontekst ukrajinskega režiserja Sergeja Loznice. Dokumentarec je sestavljen zgolj iz arhivskih posnetkov, ki so kontekst za množičen poboj Judov leta 1941 v Babjem Jaru v okolici Kijeva.
še novic